Profesore no Maskavas popularizē efektīvo kolposkopijas metodi

Profesore no Maskavas popularizē efektīvo kolposkopijas metodi

08. Jun 2012, 14:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien prese konferencē profesore Svetlana Rogovskaja, starptautiski atzīta kolposkopijas speciāliste no Maskavas un Dace Rezeberga, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente, popularizēja kolposkopijas metodi, kas ir viena no efektīvākajām dzemdes kakla vēža diagnostikā!  

Latvijā no visām skrīninga ietvaros pārbaudītajām sievietēm, apmēram, 3% ir konstatētas dažādas pakāpes dzemdes kakla priekšvēža saslimšanas. Viņām nepieciešama biežāka novērošana, kā arī papildu izmeklējumi, tostarp, izmantojot arī kolposkopiju!

Lai gan tā ir sena un zināma metode, patlaban tās vieta dzemdes kakla organizētajā skrīningā mūsu valstī vēl tiek iekarota.

Līdz šim Latvijā kolposkopijas izmeklējumu nodrošināt visām pacientēm nebija iespējams. Ministru Kabineta noteikumos teikts, ka pastāv alternatīva, vienkāršāka metode - dzemdes kakla abrāzija - ar kuru speciālisti strādāja līdz šim. Tomēr pareizi to ir veikt kolposkopijas kontrolē!

Tā ir metode, ko ārsti pielieto dzemdes kakla priekšvēža saslimšanu padziļinātai diagnostikai, labākai apskatei un arī mērķtiecīgākai ārstēšanai.

Ar kolposkopijas palīdzību optiskā palielinājumā tiek apskatīts un novērtēts dzemdes kakls, un vajadzības gadījumā paņemta biopsija diagnozes apstiprināšanai.

„Palielinājumā zem mikroskopa dzemdes kakla priekšvēža saslimšanas bojātosvisvairāk izmainītos audus iespējams redzēt daudz labāk un izņemt - daudz precīzāk.

Šis process jāveic ļoti precīzi – ne par maz, ne par daudz, jo tad, ja audi tiek paņemti par maz, process turpinās, bet tad, ja par daudz - audu traumas dēļ pēcāk sieviete nevar iznēsāt bērnu,” stāsta Dace Rezeberga, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente.

Tieši tādēļ kolposkopijas metode ir efektīva un dzemdes kakla vēža diagnostikā nepieciešama. 

Foto: 1tv.ru