Pret aizcietējumiem ar fiziskajām aktivitātēm

Pret aizcietējumiem ar fiziskajām aktivitātēm

19. Jun 2012, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda Māmiņu Kluba lasītāja raksta: „Vēdera aizcietējumu problēma man bijusi gan pirms grūtniecības, gan tās laikā, gan arī pēc bērniņa dzimšanas. Esmu lasījusi, ka ļoti bieži tā iemesls ir mazkustīgs dzīvesveids. Tā kā man ir sēdošs darbs, bet sporta nodarbības apmeklēt īsti neiznāk, vēlos uzzināt, vai ir kādi speciāli vingrinājumi, kurus varu veikt gan darbā, gan mājās?”

Uz jautājumu atbild ķirurgs - proktologs Kaspars Snipe.  

RAKUS, stacionārs "Linezers", mainīgs grafiks 
Pierakstīšanās tel. – 67040369      

RAKUS, stacionārs "Gaiļezers", pirmdienās 12.00-14.00 
Pierakstīšanās tel. – 67042444      

"Premium Medical", pēc pieraksta 
Pierakstīšanās tel. – 66011160      

e-pasts: kaspars_snippe@hotmail.com 

Ārsts atklāj, ka pats galvenais, kam šajā situācijā būtu jāpievērš uzmanība – vai sievietei nav starpenes muskulatūras bojājums jeb vājums, kas sievietēm bieži novērojams pēc grūtniecības un dzemdībām.

„Spiediena dēļ grūtniecība parasti traumē starpeni un tā dēļ viena no problēmām, kas tā ietekmē veidojas, ir starpenes noslīdējums, neliels iestiepums. Tas savukārt kavē atbrīvošanos no zarnu satura, veidojot aizcietējumu.

Visbiežāk netieša pazīme, kas liecina par starpenes noslīdējumu, ir stresa urīna inkontinence jeb urīna nesaturēšana, kas rodas, piemēram, klepus, smiešanās vai smagumu pacelšanas laikā, lēkājot batutā vai spēlējot bumbu,” skaidro Kaspars Snipe.

Proktologs uzsver, ka pats pirmais, ar ko šajā gadījumā būtu jāsāk, ir vingrinājumi starpenes muskulatūras nostiprināšanai!

„Ierasti pēc dzemdībām sievietes vispirms cenšas uztrenēt vēdera presi, lai pēc iespējas ātrāk atgūtu gludu vēderu, tomēr šajā situācijā daudz svarīgāk ar dažādu vingrinājumu palīdzību ir nostiprināt tieši starpenes muskulatūru!

Jārēķinās, ka tas nav panākams viena mēneša laikā - tas prasīs daudz ilgāku darbu, toties šie vingrinājumi ir efektīvi.

Visbiežāk konkrētās problēmas risināšanai fizioterapeiti iesaka pilates un dažādus vingrojumus ar izstiepieniem. Tāpat starpenes muskulatūras nostiprināšanai ļoti ieteicama ir peldēšana, dejošana un skriešana, bet noteikti nav ieteicamas sportiskās aktivitātes, kuras veicot tiek spiests uz vēderpresi!

Tātad starpenes muskulatūrai kaitīgākie sporta veidi, kas jāveic puspietupienā, ir teniss, skvošs, volejbols, arī jāšana,” uzskaita Kaspars Snipe.

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

Delikāti par sieviešu intīmās veselības problēmām