Piparkūku tiramisu

Piparkūku tiramisu

05. Sep 2010, 22:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādam tiramisu un piparkūkas var būt nesavienojams jēdziens, tomēr māmiņa Ilze Lipska tūlīt Tevi pārliecinās, ka tas ir TIK gards!

 

Ievadam izvēlējos vārdus, ne savus - no delfi.lv arhīva:

 

Lasot kulinārijas grāmatas, pētot restorānu ēdienkartes un aplūkojot lielveikalu plauktus, patiešām rodas iespaids, ka saldais un aromātiskais itāliešu deserts tiramisu valda - ja ne pār pasauli, tad vismaz pār Eiropu – jau kopš senseniem laikiem tas katrā ziņā ir pieskaitāms pie saldēdienu klasiķiem.

 

Taču patiesība ir pavisam citāda – šādā garšas, aromāta un izskata versijā, kādu pazīstam mēs, tiramisu ir radīts tikai pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados itāliešu restorānā “El Toula”.

 

Tomēr īstenie kulinārijas speciālisti uzsver, ka tiramisu pirmsākumi meklējami jau 17.gadsimtā, kad tas skaitījies Toskānas lielhercoga mīļākais ēdiens. Tolaik gan tas saucies par “Hercoga saldo zupu”, kas pats par sevi jau liecina, ka vismaz konsistences ziņā ir jūtamas atšķirības.

 

Taču tad lielhercogs izplatījis vairāk vai mazāk pamatotas runas par šī ēdiena ārkārtīgi labvēlīgo ietekmi uz seksuālajām spējām un tas ātri vien pārdēvēts par tiramisu, kas – ja būtu pilnīgi pareizi uzrakstīts – burtiskā tulkojumā nozīmē “cel mani augšup”.

 

Mūsdienās gan tas ieguvis vēl vienu apzīmējumu, proti, gadījumos, kad pavārs pievienojis tiramisu par daudz vīna, to dēvē par “buttamigiu” jeb “gāz mani gar zemi”.

 

Tradicionālā tiramisu pamatā ir siers “Mascarpone”, cepumi, ko pie mums mēdz dēvēt gan par dāmu pirkstiņiem, gan par kaķu mēlītēm, saputotas olas, stipra kafija un vīns, kā arī kāds spēcīgāks alkohols. Taču īsā laikā – gluži tāpat kā ar grieķu salātiem – arī tiramisu ir radušās neskaitāmas versijas un gandrīz vai katrā restorānā un kafejnīcā tas tiek gatavots atšķirīgi.

 

Man ļoti patīk šis saldais ēdiens. Gan klasiskais variants, ko labprāt gatavoju priekš sevis, gan arī kā ciemakukuli, ciemos braucot, gan arī banānu tiramisu, pa ko sajūsmā ir bērni, gan ogu tiramisu, ar ko vīru palutinu uz dzimšanas dienu. 

 

Tuvojas Ziemassvētki! Un es nolēmu nedaudz paeksperimentēt ar tiramisu, un pagatavoju piparkūku tiramisu. Sanāca ļoti gards! Tāpēc gribu padalīties ar recepti!

 

Vajag (2 personām):

 

- 2 olu dzeltenumi

 

- 50-100gr cukura

 

- 250gr mascarpone

 

- grenadīna sīrups

 

- piparkūkas

 

- saldētas ogas - man tās ir mellenes.

 

Pagatavošana:

{pic:1}

 

Olu dzeltenumus ar cukuru saputo.

{pic:2}

Pievieno mascarpones sieru un viegli iejauc dzeltenumos.

{pic:3}

Es šo saldo kārtoju viskija glāzēs, bet var, protams, saldo trauciņos, vai arī vienā lielākā traukā. Tātad - ieliekam glāzē mascarpones masu.

{pic:4}

Ielejam šķīvī nedaudz grenadīna sīrupa.

{pic:5}

Ieliekam tajā piparkūkas, samērcējam un liekam glāzēs.

{pic:6}

Pārberam ogas.

 

{pic:7}

Liekam krēma kārtu.

{pic:8}

Tad šos trauciņus ieliekam vismaz uz kādām 3 stundām ledusskapī, un rotājam pirms pasniegšanas - ar ogām, piparkūkām, var arī ar kakao..

 

Palutiniet sevi! :)

 

 

2

Piedalies arī Tu Ziemassvētku recepšu konkursā un laimē grāmatas no izdevniecības "Zvaigzne ABC"!

Vairāk uzzini ŠEIT!

12. Dec 2009, 15:11

man ļoti garšo tiramisu..vasara taisīju ar svaigām zemenēm..mmmm😀
Piekrītu Ilzei,ka tiramisu tiešām katrā restorāna taisa savadāk un zinu tadas vietas kurās tiramisu nav tiramisu...pat sastāvdaļas nav puse no tām kurām ir jābūt😀😀

11. Dec 2009, 17:07

Ilzīt,paldies par recepti!😉

rita123 rita123 11. Dec 2009, 16:51

Super!😀Malacis

11. Dec 2009, 16:39

Super feini- īsta kulinārijas burve!!!!!!!!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

ļoti ļoti jauka ideja Ziemassvētku galdam, noteikti tādu uztaisīšu, paldies Ilzīt!