Piena sastrēgumi un mastīts. Kā tikt galā?

Piena sastrēgumi un mastīts. Kā tikt galā?

03. Dec 2011, 19:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šķiet, ikvienai māmiņai pazīstama ir sajūta, ka, barojot ar krūti, krūtis kļūst cietas un smagas. Jā, tas ir piena sastrēgums. Ko darīt, ja ir sācies piena sastrēgums, iesaka krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande.

 

Sievietei pēc dzemdībām ir divas vājās vietas- dzemde un krūtis. Imūnsistēma ir novājināta, dzemdības ir palielināta slodze.

 

Nereti ir pirmajos mēnešos pastāv piena sastrēgumu un pat mastīta risks. Piena sastrēgumu veidošanās iedalās vairākos etapos.

 

Ideālais variants- piena sastrēgums pāriet pats no sevis

 

Pāris dienas pēc dzemdībām krūtis var būt piebriedušas, tās ir smagas un cietas un sāk pieplūst īstais piens, paplašinās asinsvadi.

 

Ja krūts barošana tiek uzsākta veiksmīgi, krūtis dabiski samazinās 3 dienu laikā un bieži vien no rītiem ir piebriedušākas, bet vakaros tukšākas, un pēc pāris mēnešiem krūšu lielums no rītiem var arī nepalielināties, jo mazulis pats iztukšo krūtis un nav vajadzīga nekāda palīdzība.

 

Vai man ir mastīts?

 

 

Mastīts, kas būtībā ir strutojošs iekaisums, biežāk ir pirmajā mēnesī, kamēr krūts pielāgojas krūts barošanai. Mastīts parasti sākas ar piena sastrēgumu, kad mazulis nespēj izzīst visu piena daudzumu no krūts. Par mastītu var rasties aizdomas, ja krūts ir sasarkusi un tā ir akmens cieta, paaugstinās temperatūra. Krūts, kas ir tā jau pieblīdusi, tā kļūst vēl cietāka un var parādīties pat cieti bumbuļi, krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande salīdzina, ka izskatās, ka aiz krūšu ādas būtu saliktas "cūku pupas". Šajos bumbuļos uzkrājas pieniņš, kas pats nespēj tikt laukā.

 

Ko darīt, ja ir piena sastrēgums?

 

- masēt krūti- glāstīt, virzīt pienu uz krūts galu;

- iet siltā dušā;

- likt vēsas kompreses pēc barošanas.

 

Sastrēgums ir normāla situācija un pats galvenais ir dabūt pieniņu laukā un neļaut tam uzkrāties, izveidojot iekaisumu.

 

Lai mazinātu sastrēgumu risku, nevajadzētu vakaros pārāk daudz sadzerties šķidrumu. Reizēm sievietes domā, ka sadzeroties pēc iespējas vairāk šķidruma, būs vairāk piena. Uz vakaru iesaka ierobežot dzeršanu, jo naktī ir lielāka atstarpe starp barošanas reizēm un aktīvāk veidojas pieniņš.

 

"Ja ir sajūta, ka ar krūtīm kaut kas nav kārtībā, vienmēr jāmeklē speciālista palīdzība, jo mastīts tieši tāpat kā grūtniecība- ja ir sākusi attīstīties, tad tas tikai turpinās un nekas to nespēj apstādināt," iesaka krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande.

 

Mastīts tāpat vien pāriet nevar un ikvienai māmiņai par sevi ir jāparūpējas!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Garmastan® - taukvielas nesaturošs krēms ar gvajazulēnu krūšu galu kopšanai.


 

  • Garmastan® saglabā krūšu galus un ādu ap tiem mīkstus un elastīgus -  pasargājot tos no plaisāšanas, rūpējoties par tiem un aizsargājot
  • Garmastan® kūst ķermeņa temperatūrā, tādēļ to ir viegli un ērti uzklāt uz jutīgās ādas
  • Garmastan® ir bez smaržas, nesatur taukvielas, tādēļ ir viegli nomazgājams gan no ādas, gan arī no veļas
  • Garmastan® nesatur krāsvielas, aromātiskās eļļas, lanolīnu


Ziemeļ- un Dienvidamerikā augošā gvajaki koka sastāvdaļu aizsargājošās un pretiekaisuma īpašības bijušas zināmas jau kopš seniem laikiem. Iezemiešu zināšanas tika izmantotas Garmastan krēma radīšanā. Garmastan® krēms satur zilo gvajazulēnu, ko iegūst no gvajaki koka ēteriskās eļļas.


 
Lietošana.

 

Garmastan® krēmu jāuzklāj plānā kārtiņā uz krūšu galiem un apkārtējās ādas pēc katras zīdīšanas. Atkārtot, cik bieži nepieciešams. Ja krūšu gali ir ļoti jutīgi, krēmu var uzziest uz sterilas salvetes vai krūšu ieliktņiem. Lai izsargātos no bērna saskares ar svešām vielām, vispārējais ieteikums ir nomazgāt krēmu pirms bērna zīdīšanas.

 

Ja krūtis ir īpaši jutīgas, Garmastan® krēmu var sākt lietot pirms laktācijas perioda. Sākot no grūtniecības astotā mēneša, Garmastan® krēmu pēc dušas var uzklāt krūšu galiem, lai tos sagatavotu mehāniskajai iedarbībai, kāda radīsies bērna zīdīšanas laikā.
 

Sastāvdaļas

 

PEG-8, PEG-75, Aqua, Sorbitol, Sodium Metabisulfite, Guaiazulene, Cetylpyridinium Chloride.
 
Ražotājs: PROTINA GmbH, Adalperostr. 37, 85737 Ismaning, Vācija

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 31. Jan 2011, 14:37

sheruci, izklausās, ka tiešām Tev smagi bijis. Man arī bijuši piena sastrēgumi, bet par laimi bez mastīta un tiku sveikā ar kāpostlapām.