Neizmet Guttas nektāru iepakojumu!

Neizmet Guttas nektāru iepakojumu!

24. Sep 2012, 21:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā atkritumu šķirošanas kultūra vēl joprojām attīstās, tomēr ir būtiski izprast, ka atkritumu šķirošana jāiemāca ģimenē, jau no mazotnes bērnībā, gluži tāpat kā citi pašsaprotami ieradumi – zobu tīrīšana vai ielas šķērsošana pie zaļās gaismas. Proti, atkritumu šķirošana un attiecīgi to nodošana otrreizējai pārstrādei ir ne tikai sociāli atbildīga rīcība – tā ir arī cieņa pret līdzcilvēkiem un dabu.

 

Gluži tāpat kā izlietoto iepakojumu no stikla, PET un citiem materiāliem, šķirot nepieciešams arī Tetra Pak iepakojumu, ko pēc otrreizējās pārstrādes izmanto dažādu izturīgu papīra izstrādājumu ražošanai.

 

No kā sastāv Tetra Pak iepakojums?


Vispirms jāatzīmē, ka Tetra Pak iepakojums ir unikāls izgudrojums, kas padara iespējamu, piemēram, 100% sulu, nektāru un dažādu citu šķidrumu ērtu transportēšanu kartona iepakojumā lielos attālumos, saglabājot produktu ilgāk svaigu.

 

Tetra Pak iepakojums galvenokārt sastāv no papīra (aptuveni 70%), polietilēna un alumīnija folijas slāņi nodrošina, ka iepakojums ir stingrs, funkcionāls un drošs šķidrumu uzglabāšanai.

 

Papīrs nodrošina iepakojuma izturību. Savukārt polietilēns nostiprina kartonu pret mitrumu. Tāpat polietilēns ir izmantots kā stiprinājums, kas savieno visas iepakojuma kārtas.

 

Alumīnija folija iepakojuma saturu pasargā no gaisa un gaismas piekļuves, kā arī no apkārtējiem aromātiem – tādējādi saglabājot produktu ilgāk svaigu. Kopumā noslēgts Tetra Pak iepakojums aizsargā produktu no gaismas un gaisa negatīvās ietekmes, oksidēšanās, mikroorganismiem un temperatūras svārstībām.

 

Kā šķirot izlietoto Tetra Pak iepakojumu?


Arī mājās un ikdienā ir svarīgi šķirot Tetra Pak iepakojumu atkritumu šķirošanas konteineros, nevis kopējā atkritumu tvertnē, jo tādā veidā mazāks atkritumu daudzums tiek noglabāts izgāztuvēs.

 

Lai izlietotais iepakojums aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas mājās un konteineros, kā arī lai nodrošinātu efektīvāku transportēšanu – nebūtu jāpārvadā gaiss, Tetra Pak iepakojumi pirms izmešanas ir jāsaplacina.

 

Kā notiek Tetra Pak iepakojuma otrreizējā pārstrāde?


Tetra Pak 100% sulu, sulu dzērienu, nektāru un citu šķidrumu iepakojuma pārstrādi Baltijā nodrošina „Līgatnes Papīrfabrika”.

 

Tetra Pak iepakojuma pārstrādes process ir ļoti vienkāršs un var tikt salīdzināts ar virtuves blenderi – lielā šķaidītāja tiek ievietots izlietotais Tetra Pak iepakojums, kam pievienots ūdens. Malšanas procesā papīra šķiedra, piesaistot ūdeni, atdalās no polietilēna un alumīnija slāņiem. No iegūtās papīra masas „Līgatnes papīrfabrika“ ražo izturīgu materiālu, ko izmanto dažādu produktu, piemēram, papīra maisu ražošanai.

 

Ko ar izlietotajiem Tetra Pak iepakojumiem darīt mājās un birojā?

 

 

Šķirojot atkritumus mājās, galvenais ir saplacināt izlietotās pakas. Ja tās tiek uzkrātas ilgstoši, tad ieteicams ievērot higiēnas pamatnoteikumus un iepakojumu pirms uzglabāšanas kārtīgi iztukšot un izskalot.

 

Uzņēmumi izlietoto Tetra Pak iepakojumu tiek aicināti šķirot savās darba vietās – birojos – īpašos „Līgatnes papīrfabrikas” piedāvātos konteineros papīram un Tetra Pak iepakojumam. Piesaki savu biroju šķirot Tetra Pak iepakojumu – mājaslapā www.makulatura.lv.

 

Vai Tu šķiro atkritumus?