Maksājumu veikšana internetbankā var būt drošāka

Maksājumu veikšana internetbankā var būt drošāka

13. Mar 2012, 00:00 Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv

Ir taču tik ērti- maksāt visus rēķinus, nestāvot garās rindās bankās un pat neizejot no mājām- ja vien mājās ir internets! Maksājumu veikšanai internetbankā pašlaik tikai 10% Latvijas iedzīvotāju izvēlas lietot kodu kalkulatoru kā darījumu autorizācijas līdzekli.

Personīgi es piederu pie 87% Latvijas iedzīvotāju, kuri joprojām lieto kodu karti.

SEB bankas veiktās aptaujas dati uzrāda tiešu korelāciju starp iedzīvotāju informētību un kodu kalkulatora lietošanas paradumiem gan sabiedrībā kopumā, gan dažādās sabiedrības grupās – ja latviešu vidū 48% respondentu apgalvo, ka nezin par šo papildu drošības līdzekli un līdz ar to tikai 10% izmanto šīs priekšrocības, tad citu tautību pārstāvju vidū kodu kalkulatorus izmanto jau 18% un vairs tikai 37% nav dzirdējuši par kodu kalkulatoriem. 

Kā vislielāko priekšrocību, salīdzinot kodu kalkulatoru ar kodu karti, 30% aptaujāto min kodu kalkulatora drošību. Salīdzinot ar internetbankas kodu karti, kodu kalkulators katru reizi ģenerē unikālu pieejas vai autorizācijas kodu. Turklāt tas ir aizsargāts ar PIN kodu – kas nozīmē, ka arī nozaudēšanas gadījumā to nevar izmantot cita persona, jo katru reizi ieslēdzot kodu kalkulatoru, tiek pieprasīts paša klienta izveidots PIN kods.

Tā kā man pašai drīzumā jāmaina maksājuma karte, plānoju apvaicāties par iespēju pāriet uz kodu kalkulatora lietošanu,kas varētu padarīt maksājumus internetā ērtākus un drošākus.

Kā Tu veic mksājumus inernetbankā? Izmanto kodu karti vai kodu kalkulatoru? Kāpēc dod priekšroku vienam vai otram?