Lieldienu garduma- kuliča pagatavošana

Lieldienu garduma- kuliča pagatavošana

08. Jan 2011, 23:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latviešiem ir bagātīga ēšanas kultūra, svētkos mēs vienmēr ceļam galdā īpašus ēdienus. Lieldienās tās noteikti ir olas, saldais ēdiens - pasha un arī Lieldienu maizīte – kuličs.

Lai pagatavotu šo maizīti nepieciešami 390 grami miltu, 20 grami rauga, 100 grami brūnā cukura, 50 grami sviesta, 2 olu dzeltenumi, 200 gramus piena, nedaudz sāls, rozīnes un rieksti dekorēšanai. 

Maisāmajā traukā iebaram miltus, tad ņemam cukuru. Cik daudz? Sešas ēdamkarotes. Kad cukurs ir pievienots, liekam klāt 50 gramus sviesta, nedaudz sāli un olīveļļu, lai kuliča ilgāk būtu mīksta. Pievienojam raugu un 200 gramus piena. To visu sakuļam līdz veidojas viendabīga masa. Tad atdalām olu dzeltenumus no baltuma. Mīklai pievienojam tikai olu dzeltenumus, lai tā kļūtu skaisti dzeltena un turpinām kult mīklu. 

Mīklas pagatavošana aizņem 7 minūtes, ar rokām – 20.

Tad droši beram klāt rozīnes, cik sirds kāro un ģimenei garšo. Samaisām visu kopā un principā mūsu mīkla jau ir gatava.

Kad mīla ir sakulta, izņemam to no maisāmā trauka. Mīklai vajadzētu nedaudz atpūsties, ieliekam stikla vai metāla traukā un apsedzam ar dvieli un atstājam siltā vietā uz 20-30 minūtēm un tad jau varēsim sākt darboties un veidot mūsu Lieldienu maizi.

Tagad mēs taisām dekoru mūsu kuličam, mums būs vajadzīgs katliņš, medus, izlejam to katliņā

Medum pievienojam riekstus – tie var būt gan lazdu rieksti, gan Indijas riesti, arī mandeles. Visu samaisām kopā. Liekam medu un riekstus karsēties uz plīts tik ilgi līdz medus iesūcas riekstos. Pa to laiku varam karamelizēt apelsīnu miziņas – pus litram ūdens pievienojam 300 gramus brūnā cukura un 1 strēmelēs sagrieztu apelsīnu mizu. Varām līdz apelsīnu miziņas paliek caurspīdīgas. Tas ir veids kā mājās pagatavot sukādes. 

Kad maizītes glazūra gatava, pienācis laiks atbildīgākajam mirklim – kēksa formiņās pildām mīklu. Kad tas paveikts, maizītei atkal 30 minūtes jāatpūšas, tāpēc to noliekam siltumā.

Kad vis rūgšanas process ir noticis, liekam kuliču cepeškrāsnī 180 grādos un cepam 20 līdz 25 minūtes. Pēc tam to rotājam ar pūdercukura glazūru, karamelizētiem riekstiem un apelsīnu miziņām. 

Tad ieliekam cepeškrāsnī 20-25 minūtēm, temperatūra 180 grādi.

Lieldienu maizīte gatava!