Latvijā dzemdes kakla vēzis ik mēnesi laupa ap desmit sieviešu dzīvības

Latvijā dzemdes kakla vēzis ik mēnesi laupa ap desmit sieviešu dzīvības

09. Jun 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā ir pieaugusi par 60% un ik mēnesi šī slimība laupa ap desmit sieviešu dzīvības, tomēr tā ir novēršama un ārstējama, šodien preses konferencē sacīja Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Dace Rezeberga.

Vairāk nekā 99% dzemdes kakla vēža gadījumu izraisa cilvēka papilomas vīruss (HPV). Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija norāda, ka vairums cilvēku kādā brīdī savas dzīves laikā ar to inficēsies, tomēr pastāv vairāk nekā 100 HPV veidu, no kuriem lielākā daļa izzūd pašas no sevis un klīniskas problēmas neizraisa. Lai rastos dzemdes kakla vēzis, ir nepieciešama inficēšanās ar augsta riska HPV, un lielākā inficēšanās iespējamība ir vēlīnajos pusaudžu gados un otrajā gadu desmitā, galvenokārt seksuālu kontaktu ceļā.

Rezeberga norāda, ka bieži infekcijai nav nekādu pazīmju, un paiet ilgs laiks starp inficēšanos ar augsta tipa HPV un dzemdes kakla vēža rašanos. Lai gan dzimumorgānu HPV infekcija visvairāk ir izplatīta starp pieaugušajiem 18 līdz 28 gadu vecumā, dzemdes kakla vēzi visbiežāk konstatē sievietēm 35 līdz 39 gadu vecumā, kas liecina par tā ilgo attīstības posmu.

Ginekologi norāda, ka dzemdes kakla vēzi ir iespējams laicīgi diagnosticēt un arī ārstēt, bet vajadzīga iniciatīva arī no sieviešu puses. Pirmkārt, ir pieejama vakcīna, kura samazina dzemdes kakla vēža risku par 93%. Šī vakcinācija bez maksas pienākas visām meitenēm, kuras dzimušas pēc 1997.gada 1.septembra, un patlaban ir 12 līdz 13 gadu vecas. Kad ir pienācis attiecīgais vakcinācijas vecums, skolas medicīnas māsām vai ģimenes ārstiem ir pienākums piedāvāt meitenēm iespēju vakcinēties. 2011.gadā pret dzemdes kakla vēzi vakcinējušies vairāk nekā 60% meiteņu. Arī vecākas meitenes var saņemt vakcināciju, taču to neapmaksā valsts.

Savukārt sievietes vecumā no 25 līdz 70 gadiem ik pa trīs gadiem saņem uzaicinājumu uz valsts apmaksātu dzemdes kakla vēža skrīningu, kas Latvijā ieviests kopš 2009.gada. Šī metode ļauj savlaicīgi atklāt vēža pazīmes un sākt ārstēšanu. Rezeberga norāda, ka interese par skrīningu varētu būt augstāka, un kopš programmas sākšanas vēža izmeklējumu veikušas vien 16,2% no uzaicinātajām sievietēm. Analīžu veikšana un pieņemšana bez uzaicinājuma izmaksā vidēji septiņus līdz astoņus latus.

Jaunākā dzemdes kakla vēža ārstēšanas un arī diagnostikas veicināšanas metode ir kolposkopija. Kolposkopijas izmeklējumi notiek tad, kad jau ir atklātas kādas dzemdes kakla vēža pazīmes. Rezeberga norāda, ka Latvijā ir 25 ginekologu prakses, kurās šī metode ir pieejama. Patlaban arī Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcā ir izveidots Kolposkopijas centrs, kur bez ierobežojumiem tiek veikti izmeklējumi un kontrole ar kolposkopijas palīdzību pacientēm ar skrīninga laikā konstatētām dzemdes kakla priekšvēža saslimšanām. Patlaban Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija cer, ka tuvākajā nākotnē taps vēl trīs vai četri šādi centri, kuri, visdrīzāk, atradīsies Liepājā, Daugavpilī un Stradiņu slimnīcā.

Dzemdes kakla vēzis ir otrs biežāk sastopamais vēža veids sievietēm pēc krūts vēža. Latvijā kopā ik gadu to diagnosticē aptuveni 250 šīs slimības gadījumu, un aptuveni 120 sieviešu ik gadu mirst no tās. Tā sastopamību palielina smēķēšana, HIV infekcija, kā arī augošs iznēsātu grūtniecību skaits.

Kā ziņots, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija šodien rīkoja izglītojošu semināru, kurā ar lekciju uzstājās starptautiski atzīta kolposkopijas metodes speciāliste no Maskavas, profesore Svetlana Rogovskaja un par aktuālo dzemdes kakla vēža diagnosticēšanā un ārtēšanā Latvijā stāstīja Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Rezeberga.

Kristīne Miļūna

LETA