Kuru vakcīnu pret HPV izvēlēties?

Kuru vakcīnu pret HPV izvēlēties?

18. Sep 2012, 16:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šobrīd ir pieejamas divu dažādu ražotāju vakcīnas, kas pasargā sievietes no cilvēka papiloma vīrusa jeb HPV, kas, kā zināms, tiek vainots dzemdes kakla vēža izraisīšanā. Ar ko šīs vakcīnas atšķiras un kā izlemt, kura ir piemērota tieši tev? Jautājam Sieviešu Kluba ekspertei Svetlanai Ozoliņai, „Auxilia Prima“ ginekoloģei.

 

Galvenā atšķirība, ar ko abu ražotāju vakcīnas atšķiras – papildus iedarbība. Viena vakcīna (kas cenas ziņā ir nedaudz lētāka) pasargā no HPV 16. un 18. tipa, veidojot krustenisko imunitāti arī pret HPV 45., HPV 31. un HPV 33. Vakcīnas efektivitāte ir 99 %.

 

Tāpat arī otra ražotāja izplatītā vakcīna pasargā sievietes tieši no šiem pašiem HPV tipiem. Arī efektivitātes tā ziņā neatšķiras. Bet vakcīnas papildu īpašība – tā pasargā sievietes no papilomām.

 

To, kuru no vakcīnām izvēlēties, parasti rekomendē ārsts. „Ja sievietei dzimumorgānu apvidū ir kārpiņas un papilomiņas, tad vispirms šos ādas veidojumus noņem, un tad, ja viņa ir nolēmusi vakcinēties pret HPV, iesaka tieši otro vakcīnas veidu, jo tā palīdz ne tikai pret dzemdes kakla vēzi, bet arī pret ādas veidojumiem,“ skaidro ginekoloģe.

 

Viņa arī norāda uz kādu šobrīd interesantu tendenci – ja sievietei ginekologa konsultācijā tiek atklāts kāds ādas veidojums, viņa, cik vien ātri iespējams, no tā atbrīvojas un atrod naudu vakcīnai. Bet, ja ginekologs iesaka vakcinēties, jo ir paaugstināts dzemdes kakla vēža risks, tad sievietes par savu lēmumu svārstās daudz ilgāk.

 

Atgādinām, ka sievietēm dzemdes kakla vēzi izraisa cilvēka papilomas vīruss (HPV), kuru pārnēsā vīrieši. Arī mīlējoties ar prezervatīvu, sievietes var iegūt šo vīrusu un labvēlīgu apstākļu ietekmē dzemes kakla vēzis var attīstīties. Lai sevi pasargātu no šīs biedējošās slimības, ginekologi iesaka veikt regulāras profilaktiskās apskates un vakcinēties ar vakcīnu, kas neļauj HPV vīrusam organismā attīstīties.

 

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 

Kāds ir tavs viedoklis par dzemdes kakla vēža vakcīnu?