Ķirurgs Juris Sproģis: rūpēsimies par mūsu kājām!

Ķirurgs Juris Sproģis: rūpēsimies par mūsu kājām!

09. Dec 2011, 12:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dienas beigās jūti nogurumu kājās? Varbūt kājās ir izteikta smaguma sajūta vai pietūkušas potītes? Naktīs pamosties, kad kāju ir sarāvis krampis? Iespējams esi ievērojusi asinsvadus uz kājām vai paplašinātas vēnas? Ja vismaz uz vienu jautājumu atbildēji apstiprinoši, iespējams, ka Tev ir kāda no vēnu saslimšanām. Vairāk par kāju vēnu saslimšanām un profilakses pasākumiem stāsta sertificēts ārsts ķirurgs Juris Sproģis, kas veic arī kāju vēnu operācijas.

 

Kādas ir galvenās sūdzības hroniskas vēnu mazspējas gadījumā?


Pirmais, kas parādās, ir smaguma sajūtās kājās, kas sevišķi ir izteikta dienas otrajā pusē, kad diena ir pavadīta ilgstoši stāvot vai sēžot un tā vien gribas kājas atveldzēt vēsumā vai pacelt gaisā. Nākamais iespējamais simptoms ir tūska, kas parasti parādās ap potītēm, vai krampji, kas visbiežāk parādās naktīs vai arī pēc lielākas slodzes.

 

Ja jau runājam par vēnām, tad vizuāli var parādīties vēnu mezgli. Tomēr, ja vēnu mezgli nav redzami, bet simptomi ir parādījušies, noteikti vajadzētu doties pie ārsta, jo gadījumos, kad slima ir galvenā vēna, to vizuāli no ārpuses varētu arī neredzēt.

 

Ārsts tālāk nozīmēs kāju vēnu doplerogrāfisko izmeklēšanu, kas ir vienīgais objektīvais diagnozes uzstādīšanas veids, un vizīti pie asinsvadu ķirurga- flebologa.

 

 

Vai var apgalvot, ka hroniska vēnu mazspēja biežāk skar sievietes? Varbūt sievietes vienkārši pievērš tam pastiprinātu uzmanību, jo gribas taču uzvilkt augstpapēžu kurpes un izskatīties skaisti..

 

Jā, patiešām kāju problēmas biežāk skar sievietes un attiecība ir 1:4 vai 1:5. Ja problēmas ar kājām un vēnām ir bijušas mammai, vecmāmiņai, tad ir liela iespēja, ka šādas problēmas piemeklēs arī sievieti.

 

 

Kas īsti sekmē vēnu mazspējas veidošanos?

 

Vēnu mazspēju veicina ilgstoša stāvēšana, ilgstoša sēdēšana, liekais svars, grūtniecības, staigāšana uz augstiem papēžiem, hormonālo tablešu lietošana, kā arī sauļošanās.

 

 

Kāpēc bieži vien sievietes grūtniecības laikā saskaras ar vēnu problēmām?

 

To var ietekmēt divi faktori. Pirmais ir hormonālā līdzsvara izmaiņas, kuru ietekmē atslābst gludā muskulatūra un vēnu sieniņu plānais muskuļu slānis, tādējādi vēnas nav spējīgas vairs sarauties un var kļūt redzamas zem ādas. Noteikti ietekme ir arī svara pieaugumam un tam, ka palielinās dzemdes, radot spiedienu mazajam iegurnim, traucējot venozo atteci.

 

Vienkāršos vārdos vēnu mezglu veidošanos var salīdzināt ar plūstošu upi- upe plūstot met līkumu; straume tek, bet ūdens līkumā stāv uz vietas un tur sakrājas. Tālāk asinis mezglā necirkulē un šī iemesla dēļ vēna aiziet ciet, tāpēc vajadzētu ne tikai grūtniecēm, bet arī pārējiem padomāt par to,kā sēžam – vai nesēžam ar sakrustotām kājām; vai pārāk ilgi neatrodamies vienā statiskā pozā.

 

 

Kādi profilakses pasākumi ir veicami, lai kavētu slimības attīstību?

 

Zinot vēnu mazspējas simptomus, vajadzētu veikt pretējas darbības, piemēram, veikt fiziskas aktivitātes vai kaut doties pastaigās, jo muskuļi masē vēnu un neļauj tai atslābt, jo ilgstošas sēdēšanas laikā muskulis nekustas.

 

Es vienmēr savām pacientēm iesaku, ka pēc stundas ilgas sēdēšanas vajadzētu vismaz 5 minūtes pastaigāt un izvingrināt ķermeni.

 

 

Kā ir ar ārīgi un iekšķīgi lietojamiem preparātiem? Kuri no līdzekļu veidiem ir efektīgāki?

 

Veikalu un aptieku plauktos patiešām ir dažādi līdzekļi- kompresijas zeķes, dažādi kremi- geli un medikamenti.

 

 

Kā izvēlēties piemērotāko un kā šos līdzekļus lietot?

 

Kompresijas zeķu iegādi nevajadzētu uzticēt draugam vai kādam paziņam, jo zeķēm ir dažādi izmēri un ir nepieciešams piemeklēt tieši konkrētai personai piemērotas kompresijas zeķes.

 

Medikamentus iesaka lietot kursu veidā- 2 mēnešus dzert, tad 4 mēnešus nedzert un tā iziet 2 kursus gada laikā.

 

Savukārt smērējamu preparātu lietošanā man ir ieteikums lietot šo līdzekli tikai problemātiskajās zonās, kur ir jūtamas sāpes, nevis visas kājas garumā vai uz visa ķermeņa.

 

 

Ir dzirdēts par tādu dabīgu preparātu kā diosmīns. Vai varat pastāstīt kaut ko vairāk par to?

 

Mūsdienās cilvēki pēc iespējas vēlas pietuvoties dabai un dabiskiem līdzekļiem, tāpēc pievērš uzmanību arī dažādu produktu sastāvam. Diosmīns ir viena no biežāk lietotajām sastāvdaļām kopjošajos līdzekļos, jo tam ir pretiekaisuma iedarbība, tas stiprina asinsvadus, novērš audu pietūkumu, tādējādi mazina smaguma sajūtu.

 

Šādu dabisku līdzekļu lietošana noteikti būtu pirmais pozitīvais solis uz kāju veselību un profilakses nodrošināšanu!

 

Rūpēsimies par mūsu kājām, jo tām taču mūs jānes visu mūžu!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Māmiņu kluba izvēle:

 

Fleboxar krems-gels:

  • Rūpējas par apakšstilbu ādu un kājām,kam ir tendence uz mazo asinsvadu plīšanu. 
  • Uzlabo mikrocirkulāciju un rada kājās komfortablu viegluma sajūtu.
  • Veicina kāju muskuļu atslābināšanos.
  • Kompleksā ietilpstošie komponenti nodrošina delikātu kāju ādas epidermes kopšanu.

 

 

Īpašs piedāvājums māmiņām decembrī: pērc Fleboxar dienas krēmu un saņem dāvanā nakts krēmu!

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 11. Dec 2011, 21:09

Paldies par ieteikumu! Noteikti ņemšu vērā!!

princesemince princesemince 10. Dec 2011, 21:51

garās zeķes ir arī kā uzturošās? tad jau, protams, tās var labāk izmantot kā zeķubikses. man vienkārši šķita, ka garās zeķes ir tikai ārstnieciskās - pēcoperācijas periodam, savukārt, uzturošās ir vai nu līdz celim, vai arī zeķubikses.

princesemince princesemince 10. Dec 2011, 10:41

man ir ārstnieciskās zeķes ar ciet purngaliem - nav tik traki 😀 bet bija doma kā uzturošās pirkt tieši zeķubikses, nevis zeķes līdz ceļgalam - tām reizēm, kad ilgstoši paredzēts sēdēt, taču gribētu kleitu vilkt 😀
manas pēcoperācijas ārstnieciskās tieši maksāja tos Ls50, netiku pie tām ar vaļējiem purniem, tā kā šādām nav mana izmēra (vajadzīga plata augšdaļa, bet salīdzinoši šauras pie ceļgala un potītes).

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 09. Dec 2011, 22:47

Es gāju tā saucamajā Dzelzceļnieku slimnīcā Biķernieku ielā.

princesemince princesemince 09. Dec 2011, 20:03

oho, tad Tev tā nopietni! man bija parastā "zobārsta anestēzija".

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 09. Dec 2011, 17:44

Kā ārsts pastāstīja, tad tā būs spinālā anestēzija un viņam ir pieredze, ka bērniņus "pieved" pabarot slimnīcā 😀

Agil88, man arī jāiegādājas būs zeķes, kas pēc operācijas būs jānēsā.

princesemince princesemince 09. Dec 2011, 16:25

man liekas jocīgi, ka Tev kā ar krūti barojošai mammai iesaka veikt operāciju, bet nu tas lai paliek Tava ārsta kompetencē 😀

princesemince princesemince 09. Dec 2011, 15:36

nē, var nebūt nekādu vizuālu izpausmju, man arī nesāpēja.

09. Dec 2011, 15:32

Man ar parādījās tā problēma ar kājām un tām vēnām grūtniecības pēdējos mēnešos, bet nu ir biki labāk....Gribas jau ar aiziet pie ārsta pārbaudīt, bet kaut kā nesanāk...Bet, ja ir problēmas ar tām kāju vēnām, tad tās vēnas ir stipri zilas un sāp tās vietas?

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 09. Dec 2011, 15:20

Es biju uz USG un teica,ka otru kāju var mierā pašreiz atstāt!
Tagad līdz operācijai smērēju šo Fleboxar un ieteica arī pēc tam to lietot,kad būs sadzijis.

Šī nu ir īstā vieta,kur par to rakstīt,jo man tieši pirmās grūtniecības laikā parādījās šī liksta un zināju,ka pēc otrā bērniņa taisīšu operāciju!

princesemince princesemince 09. Dec 2011, 15:11

oi, zini, man viss notika TIK spontāni, ka es pat īsti neesmu jautājumā iedziļinājusies, bail, ka profesionāļiem mans stāsts šķitīs pārāk neprecīzs, taču laika gaitā varu pamēģināt 😀 jau gribēju it kā rakstīt, bet tad padomāju, vai šī būs īstā tēma MK.

starp citu - man vienai kājai bija redzami vēnu mezgli, otrai - vispār nekā, bet operēja abas kājas, jo abas vēnas izrādījās bojātas.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 09. Dec 2011, 14:31

Man arī tieši pēc mēneša priekšā ir operācija, jo vēnu mezgli ir ļoti redzami vienai kājai... Varbūt vari padalīties savā stāsta, kāpēc veici, kādu operācijas veidu izvēlējies?

princesemince princesemince 09. Dec 2011, 13:37

esmu tikko kā svaigi pēc vēnu operācijas.
ko lai saka - līdz operācijai man šķita, ka nekādu problēmu nav. tagad, kad operācija veikta un lielākoties viss jau apdzijis, nesaprotu, kā es varēju nepamanīt to diskomfortu, kas man bija 😀
noteikti šobrīd iesaku jebkurai sievietei - tāpat kā ikgadējo ginekologa un zobārsta apmeklējumu, ieviest arī flebologa apmeklējumu!!!