Kāpēc sieviete kautrējas uzvilkt divdaļīgo peldkostīmu jeb - kas ir strijas?

Kāpēc sieviete kautrējas uzvilkt divdaļīgo peldkostīmu jeb - kas ir strijas?

15. Mar 2012, 14:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Strijas ir problēma, kas pēdējos gados ir pieminēta katra sieviešu žurnālā, kā arī teju vai katrs kosmētikas ražotājs ir izgudrojis kādu līdzekli cīņā ar tām. Tikai retā no mums - sievietēm ar teikt, ka viņai nav striju. Tās parādās gan sievietēm, kuras ir dzemdējušas mazuli, gan tām, kuras ir strauji pieņēmušās vai kritušās svarā.

Lai arī cik ļoti striju problēma nebūtu izdaudzināta, parasti par to aizdomājas, kad ir jau noticis acīm redzamais - vai nu gurnus, vai augšstilbus rota nejaukās plaisas audos. Tādēļ - vissvarīgāk ir uzsākt cīņu ar šo kosmētisko defektu pirms tas ir parādījies.

Kas ir strijas? 

Strijas ir ādas plīsumi, kas rodas straujas ādas stiepšanās gadījumos, ja āda nav pietiekami elestīga.

Strijas iedala trīs lielās grupās: 

- Pēc to vecuma:

* Agrīnās - līdz 6 mēnešiem vecas. Tās parasti ir zilgansārtā perlamutra krāsā.

* Vecās - vecākas par 6 mēnešiem. Tās parasti it viegli sārtā, baltā krāsā ar izteikti redzamu strijas reljefu.

- Pēc atrašanās vietas;

- Pēc striju garuma (1-12 cm);

- Pēc striju platuma (0,2-0,4 cm);

- Pēc striju formas - lineāras vai lokveida.

Kur un kādos gadījumos tās veidojas?

Strijas visbiežākās veidojas uz vēdera, gurniem, krūtīm, roku augšdelmiem, kāju augšstilbos - vietās, kas visvairāk reaģē uz svara izmaiņām. Ir gadījumi, kad tās novērojamas arī uz apakšstilbiem un dibena. 

Visbiežāk striju veidošanos pieņemts izskaidrot ar straujām svara maiņām - gan tad, ja svars tiek zaudēts, gan arī gadījumos, ja tas strauji pieaug. Tāpēc striju problēma parasti visaktuālākā ir grūtnieču un jauno māmiņu vidū. Tomēr, kā izrādās, ne tikai svara izmaiņas ir striju cēlonis. 

Izrādās, striju rašanos iespaido ne tikai svara izmaiņas, bet arī 

l ) Hormonālas svārstības organismā -Ja strijas sāk veidoties meitenēm jau 7-10 gadu vecumā, nekavējoties jāgriežas pie endokrinologa, jo tas, iespējams, saistīts ar hormonālajām pārmaiņām.

2) Iedzimtība - daļai cilvēku striju rašanās problēmzonās nav saistāma ne ar svara zudumu, ne hormonālajām izmaiņām, bet gan ar iedzimtību - ja mammai un vecmāmiņai ir strijas, tad arī meitai tās ir gandrīz garantētas. 

3) Organisma iekšējās izmaiņas - āda strauji reaģē uz dažādām iekšējām slimībām. Ja ir novājināts organisms, tāds ir arī ādas stāvoklis, kas veicina striju veidošanos. 

4) Strijas var veidoties straujas augšanas dēļ pubertātes periodā. Strauji veidojoties sievišķīgām aprisēm, āda šajās zonās var izstiepties. Ļoti ātri augot garumā, saistaudu plīsumi var rasties arī uz muguras pie mugurkaula - horizontāli, nevis vertikāli, kā parasti 

5) Izrādās, ka ne vienmēr grūtniecības laikā strijas parādīsies, tas ir atkarīgs no ādas elastības, iedzimtības un no tā, cik pieaug svars un apjoms. Tāpēc svarīgi jau pirms grūtniecības un visā bērniņa gaidīšanas laikā veikt profilaktiskas darbības! 

Lai strijas neveidotos, atceries, labāk veikt profilakses pasākumus, nekā cīnīties jau ar pašas neizdarības sekām, tādēļ:

- Dzer daudz šķidruma (1,5 - 3 litri dienā), tādejādi āda kļūs elastīga un mazāk plaisās. 

- Lieto uzturā A,C un E vitamīnus satrurošus produktus, kas uzlabo ādas tonusu. Tie būtu - apelsīni, citroni, tomāti, spināti, brokoļi, sēklas, rieksti u.c. produktus, kuros koncentrētā veidā ir iepriekš pieminētie vitamīni. 

- Izvairies lietot uzturā taukainus produktus, labāk izvēlies zivju produktus un papildus uzņem omega-3 taukskābju preparātus.

- Uzturies pēc iespējas vairāk svaigā gaisā!

Kā Tu cīnies ar strijām?

Uzraksti savu atsauksmi portālā Maminuklubs.lv, iesūtot to caur podziņu"Kļūsti par Māmiņu Kluba autoru" līdz 4.aprīlim!

Lai mēs visas šo vasaru sagaidām skaistas, koptas un mirdzošas!