Kāpēc pret dzemdes kakla vēzi vakcinē jau 12 gadu vecumā?

19. Jun 2012, 11:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piedāvājam noskatītis video ar atbildēm uz jautājumiem par dzemdes kakla vēzi. Atbildes uz tiem sniedz starptautiska līmeņa eksperte, vecmāte - ginekoloģe, profesore, Krievijas ģenitālo infekciju un neoplāzijas asociācijas vice-prezidente  Svetlana Rogovskaja. 

VIDEO: Cik daudz sieviešu Krievijā slimo ar dzemdes kakla vēzi  (krievu val.)

Saskaņā ar imunizācijas programmu, Latvijā vakcīna pret dzemdes kakla vēzi, 12 gadus vecām meitenēm ir bezmaksas. Kāpēc tā tiek ieteikta jau pusaudžu vecumā?

Kā Māmiņu Klubam pastāstīja Svetlana Rogovskaja, vecums no 11 līdz 14 gadiem ir vidējais, kas izvēlēts šai vakcīnai - visā pasaulē.

Pats galvenais arguments šim pusaudžu vecumam ir šāds - vakcīna ir efektīva, ja tiek ievadīta pirms dzimumdzīves uzsākšanas, pietam - runa ir par jebkura veida dzimumaktu: āda pret ādu, gļotāda pret gļotādu, risks saslimt ir pat pieskārienu ceļā. 

Pēc sabiedrības veselības pētījumu datiem, Latvijā meitenes uzsāk dzimumdzīvi ap 16 gadu vecuma. Šajā sakarā vecāki uzskata, ka vakcīna jāveic nevis 12 gados, bet gan tuvāk minētajiem 16. Viņi baidās, ka vakcīnas veikšana pamudinās meitenes uzsākt dzimumdzīvi agrāk. 

Un tomēr, kā rāda meiteņu anketēšanas dati Krievijā, dzimumdzīves uzsākšanas vecums tomēr ir agrāks par to, kuru kā dzimumdzīves vecumu saprot vecāki, tā, ka 16 gadi - nav rādītājs. Nereti vecāki pat nenojauš, ka meitai ir jau seksuālais partneris. 

Tāpēc, jo agrāk tiks veikta vakcīna pret dzemdes kakla vēzi, jo aizsargātāka būs meitene. Nav izslēgts, ka kādreiz šī vakcīna tiks apstiprināta kā vakcīna bērniņa pirmajam dzīves gadam. 

Māmiņu Klubs