Kāpēc mēdz iekaist krūšu gali?

Kāpēc mēdz iekaist krūšu gali?

03. Nov 2011, 21:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzas jaunās māmiņas, dzemdību nodaļā, liekot bērni pie krūts un piedzīvojot sāpes, domā, ka tam tā ir jābūt. Nav jābūt!

 

Pirmajās dienās visticamāk tas ir saistīts ar to, ka mazulis nepareizi ņem krūti un nekavējoties jāregulē veids, kādā mazulis to dara.

 

To var izdarīt, vēršoties pie dzemdību nodaļas personāla vai konsultējoties ar krūts ēdināšanas speciālistu.  Svarīgāki ir atcerēties norādījumus un pielikt visas pūles, lai labotu radušos situāciju.

 

Mazulis nu krūti ņem pareizi. Sāpes ir pārgājušas. Viss ir labi. Jūs atgriežaties mājās un.. pēc kāda laika konstatē, ka Tev ir saplaisājuši krūtsgali. Kāpēc?

 

Pārbaudi, cik ērts ir krūšturis, kuru Tu nēsā.

 

Pirmkārt, ja krūšturis ir ciešs, tas nozīmē, ka tiek izdarīts nevajadzīgs spiediens uz krūtīm un krūšu galiem, kas var radīt iekaisumu.

 

Otrkārt, sintētiskie krūšturi, kā arī krūšturu ieliktnīši, kurus māmiņas izmanto piena noplūdēm, neļauj ādai elpot, kas veicina mitruma veidošanos un galu galā var novest pie iekaisuma.

 

Treškārt, kad jūs maināt ieliktnīšus un krūšturi? Rūpējoties par mazuli pirmajās dzīves nedēļās, māmiņas vienkārši aizmirst par sevi, bet ir tik svarīgi rūpēties par pareizu krūšu kopšanu un higiēnu.

 

Ievērojiet pareizu higiēnu, līdz minimumam samaziniet krēmu, losjonu un ziepju lietošanu, kas var izsaukt dermatītu, kas savukārt var novest pie krūšu galu saplaisāšanas.

 

 

Ja mazulis ir jau paaudzies un krūts gali atkal iekaisuši, vai tieši pretēji- iekaisuši pirmo reizi, tad, iespējams, pie vainas ir zobiņi. Ja mazulim jau ir izauguši zobiņi un Tu baro mazo ar krūti, ēdiena paliekas var nonākt uz Taviem krūtsgaliem, kas var radīt iekaisumu un saplaisājušus krūtsgalus.

 

Lūk, trīs ieteikumi, kā izvairīties no saplaisājušiem krūtsgaliem:

 

- Sekojiet pareizai mazuļa pielikšanai (mazuļa mutei jāaptver visa krūts areola) un noņemšanai no krūts;

- turiet krūtis tīras un cik bieži vien iespējams, ļaujiet tām izbaudīt gaisa peldes;

- nēsājiet ērtu apģērbu, lai nekas nekur nespiestu.

 

Neaizmirstiet rūpēties arī ne tikai par savu mazo brīnumu,bet arī pašas par sevi, jo laikus neveicot profilaktiskus pasākumus vai laikus nesākot ārstēšanu, var rasties saplaisājuši krūtsgali, kas savukārt krūts barošanas laikā rada asas, dedzinošas sāpes un var rasties pat asiņošana.

 

Šāda krūtsgalu trauma ir bīstama, jo krūšu galos var rasties infekcija, kas savukārt ir viens solis līdz mastītam..

 

Garmastan® - taukvielas nesaturošs krēms ar gvajazulēnu krūšu galu kopšanai.



 

  • Garmastan® saglabā krūšu galus un ādu ap tiem mīkstus un elastīgus -  pasargājot tos no plaisāšanas, rūpējoties par tiem un aizsargājot
  • Garmastan® kūst ķermeņa temperatūrā, tādēļ to ir viegli un ērti uzklāt uz jutīgās ādas
  • Garmastan® ir bez smaržas, nesatur taukvielas, tādēļ ir viegli nomazgājams gan no ādas, gan arī no veļas
  • Garmastan® nesatur krāsvielas, aromātiskās eļļas, lanolīnu


Ziemeļ- un Dienvidamerikā augošā gvajaki koka sastāvdaļu aizsargājošās un pretiekaisuma īpašības bijušas zināmas jau kopš seniem laikiem. Iezemiešu zināšanas tika izmantotas Garmastan krēma radīšanā. Garmastan® krēms satur zilo gvajazulēnu, ko iegūst no gvajaki koka ēteriskās eļļas.


 
Lietošana.

 

Garmastan® krēmu jāuzklāj plānā kārtiņā uz krūšu galiem un apkārtējās ādas pēc katras zīdīšanas. Atkārtot, cik bieži nepieciešams. Ja krūšu gali ir ļoti jutīgi, krēmu var uzziest uz sterilas salvetes vai krūšu ieliktņiem. Lai izsargātos no bērna saskares ar svešām vielām, vispārējais ieteikums ir nomazgāt krēmu pirms bērna zīdīšanas.

 

Ja krūtis ir īpaši jutīgas, Garmastan® krēmu var sākt lietot pirms laktācijas perioda. Sākot no grūtniecības astotā mēneša, Garmastan® krēmu pēc dušas var uzklāt krūšu galiem, lai tos sagatavotu mehāniskajai iedarbībai, kāda radīsies bērna zīdīšanas laikā.
 

Sastāvdaļas

 

PEG-8, PEG-75, Aqua, Sorbitol, Sodium Metabisulfite, Guaiazulene, Cetylpyridinium Chloride.
 
Ražotājs: PROTINA GmbH, Adalperostr. 37, 85737 Ismaning, Vācija