Kādu terapiju pielāgo aizcietējumu gadījumā?

Kādu terapiju pielāgo aizcietējumu gadījumā?

12. Jun 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizcietējumu gadījumā vispirms būtiski diagnosticēt to cēloni. Savukārt nākamais solis ir terapija! Kā tā tiek veikta „lēna tranzīta” aizcietējuma un obtruētas defekācijas sindroma gadījumā, portāls www.maminuklubs.lv jautā Dr. Aigaram Martinsonam, koloproktologam no Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas. 

Pirms uzsākt terapiju, nepieciešams noskaidrot, kāds aizcietējuma veids ir pacientei, tātad „lēna tranzīta” aizcietējums vai obtruētas defekācijas sindroms.  

„Tad, ja diagnosticēts „lēna tranzīta” aizcietējums, kad zarna ir slinka un visu saturu tā pārvieto lēnāk nekā parasti, kā dēļ rodas problēmas, jādodas pie gastroenterologa.

Šī vēdera aizcietējuma gadījumā terapija sevī ietver piemērotas diētas un ēšanas režīma ieviešanu, un vēderu mīkstinošu līdzekļu lietošanu.

Gastroenterologs regulāri veic novērojumus un tad, ja noteiktā laika periodā nav vērojami uzlabojumi, un ārsts secina, ka ar medikamentiem aizcietējumus nav iespējams mazināt, var tikt akualizēts jautājums par operāciju.  

Savukārt pie obtruētas defekācijas sindroma, kad dažādu iemeslu dēļ paciente nevar iztukšot taisno zarnu, bet zarnu satura pārvietošanās laiks pa resno zarnu ir normāls,  ārstēšana notiek proktologa vadībā. 

Šajā gadījumā ārsts var pielietot aizcietējumu kalkulatoru, ar kura palīdzību iespējams novērtēt problēmas nopietnību, konstatējot to, kāda ir vēdera izejas kvalitāte (nepilnīgas iztukšošanās sajūta, sāpes, asinis, stipra spiešanās, nepieciešamība palīdzēt ar roku, nepieciešamība lietot klizmas u.c.).

Pierādīts, ka visbiežākais obtruētas defekācijas sindroma cēlonis ir tas, ka taisnā zarna, kurā uzkrājas izkārnījumi, ir par platu, netālu no pacientes vagīnas veidojot tādu kā „kabatiņu”, zarna viena zarnas daļa var iemaukties otrā, veidojot, tā saukto invagināciju, var viedoties taisnās zarnas izslīdēšana (prolapss) u.c.

Tad, ja aizcietējumi ir smagi un ārsts pacientei apstiprina smagu obturētas defekācijas simptomu, viens no efektīvākajiem problēmas risinājumiem ir STARR operācija.

Tās laikā ar speciālu vienreizlietojamu ķirurģisku instrumentu palīdzību slimīgi paplašināto taisnās zarnas zonu izoperē, tā pacienti pasargājot no turpmākiem aizcietējumiem.

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

Delikāti par sieviešu intīmās veselības problēmām