Kādu hormonu satur hormonālā spirāle?

Kādu hormonu satur hormonālā spirāle?

16. Apr 2012, 18:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zini, kā starp dažādiem hormonālajiem kontracepcijas veidiem atšķiras tieši hormonālā spirāle? Kādu hormonu tā satur? Lasi tālāk un noskaidro!

 

 

Hormonālā spirāle ir parasta „T” veida spirāle, kuras membrāna satur hestagēna hormonu, kas ļoti mazās devās – 20 mikrogrami – ik dienu izdalās dzemdes dobumā. Ņemot vērā, ka hormons izdalās ļoti nelielās devās un tieši dzemdē, ir pilnībā novērsta iespēja, ka tas nokļūst asinīs, tādējādi novēršot visas blaknes, kādas rodas, lietojot hormonālās tabletes, kuras satur to pašu hormonu.

 

 
Turklāt hestagēna hormons izraisa gļotu sabiezēšanu dzemdes kakla kanālā, tā novēršot infekcijas un spermatozoīdu iekļūšanu dzemdes dobumā. Hestagēns ietekmē arī spermatozoīdu kustīgumu, palēninot tos, hestagēns ietekmē arī endometriju – mazina emdometrija funkcionālā slāņa augšanu, tādējādi apaugļotajai olšūnai (ja tas tomēr ir noticis) nav augsnes, kurā tā varētu nostiprināties endometrijā, un tā iet bojā. Tādēļ endometrija funkcionālā slāņa trūkuma vai vājuma dēļ ikmēneša izdalījumu daudzums un to ilgums samazinās, dažkārt ikmēneša cikls izbeidzas vispār.

 

Vienlaikus pilnībā izzūd menstruālo sāpju sajūta. Vēl vairāk, ņemot vērā, ka hormons, lokālā pielietojuma un ļoti mazās devas dēļ, faktiski nenonāk asinīs, hormonālās spirāles ievietošana nav nevēlama māmiņām, kuras baro mazuli ar krūti. Izņemot hormonālo spirāli, normāls menstruālais cikls un grūtniecības iestāšanās iespēja atjaunojas otrās ovulācijas laikā.

 

 

Kādu jautājumu par savu sievišķīgo veselību tu gribētu uzdot Māmiņu Kluba speciālistiem?