Kāds ir tava organisma pH?

Kāds ir tava organisma pH?

18. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārzemēs pH testa strēmeles ir katras ģimenes aptieciņā līdzās termometram. Kādēļ tā? Kā tās var palīdzēt? Skaidro Juris Leja, RSU profesors, Dr. habil.med.

Siekalu un urīna pH testi ļauj spriest par minerālvielu rezervēm organismā un skābju - sārmu līdzsvara stāvokli.

Siekalu pH ir samērā konstants, un to veselības paškontroles nolūkā iesaka mērīt divas dienas nedēļā - no rīta un vēlāk. 

No rīta veic testu tūlīt pēc pamošanās, pirms mutes skalošanas, zobu tīrīšanas, smēķēšanas un, protams, pirms dzeršanas un ēšanas. Iesaka pat nedomāt par barību. Siekalas izvada uz teststrēmeles indikācijas zonas, pagaida noteiktu reaģēšanas laiku un indikācijas zonas nokrāsu salīdzina ar krāsu skalu. Iegūtu rezultātu pieraksta. Šim pH būtu jābūt 6,8.

Vēlāk dienas laikā, lai rezultāts būtu precīzs, siekalu pH drīkst mērīt tad, kad divas stundas pirms mērījuma pacients neko nav uzņēmis - nav ne ēdis, ne dzēris. Pacientam liek norīt siekalas, kas ir mutē. Pēc tam resalivēt muti, divreiz sūcot siekalas no zemmēles telpas. 

Siekalu pH var mērīt arī pirms un 10 līdz 15 minūtes pēc maltītes. Pēc maltītes siekalās sārmaino minerālvielu daudzums ļoti pieaug. Tādēļ šīm siekalām jābūt sārmainām. 

Ideāls siekalu pH ir 6,8 - 7.0 (norma 6,5 - 7,5) pirms un ap 8,5 pēc maltītes. 

Ja siekalu pH pirms maltītes, piemēram, ir 5,5, bet pēc maltītes būtiski nepieaug, tas liecina par sārmaino minerālvielu trūkumu. 

Ja siekalu pH pēc maltītes mazinās, tas norāda uz sārmaino minerālvielu rezervju izsīkumu organismā. 

Urīna pH. Testam izmanto rīta urīna otro porciju (urīnā, kas uzkrājies pa nakti, ir daudz skābo vielmaiņas produktu). Izmēri un pieraksti urīna pH. Urīna pH 6,0 līdz 6,5 no rīta un 6,7 līdz 7,0 vakarā liecina par labu skābju - sārmu līdzsvaru. 

Acitoze (pH mazināts - novirzīts uz skābo pusi) ir stipri bieži. Tai ir daudz cēloņu, ieskaitot pārlieku daudz gaļas, bet maz dārzeņu lietošanu. Acitozi veicina iekaisīgas, sirds un asinsvadu, žults un nierakmeņu, alerģiskās slimības, drudzis, ļaundabīgi audzēji, artrīts, osteoporoze, podagra, alkoholisms, Candida, novecošanās. 

Skābju neitralizācijai un izvadīšanai organisms izmanto dzīvībai svarīgos orgānos un kaulos esošās minerālvielas (kalciju, magniju, nātriju, kāliju). Acidoze novājina organisma sistēmas. 

Lasi tālāk un noskaidro, kas samazina un kas palielina organisma pH līmeni.

Siekalu pH mazināšanos izraisa:

- ilgstoša spriedze;

- ar olbaltumiem bagāts uzturs, gaļas ēdieni;

- drudzis, stipra svīšana;

- acidoze, cukura diabēts, podagra;

- liela fenacetīna deva, amonija hlorīds;

- siekalu dziedzeru funkciju traucējumi/slimības;

- mutes mikrofloru, enzīmu maiņas un gremošanas sistēmas darbības traucējumi. 

Siekalu pH paaugstināšanos izraisa:

- veģetārs uzturs, citrusaugļi, piena produkti;

- alkaloze;

- antibiotikas, salicilāti, nātrija bikarbonāts...