Kāds ir Krievijā reģistrēto dzemdes kakla vēža saslimšanu skaits

19. Jun 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nesen Rīgā viesojās Krievijā ļoti plaši pazītama ginekoloģe - vecmāte, Krievijas ģenetālo infekciju un neoplazijas asociācijas vice-prezidente Svetlana Rogovskaja. Viņa atbrauca, lai piedalītos konferencē un pastāstītu par tādu dzemdes kakla vēža diagnostiku kā kolposkopija.

Māmiņu Klubs izmantoja izdevību, lai uzdotu ekspertei jautājumus, kuri uztrauc daudzas sievietes Latvijā. 

Piekritīsiet taču, ka viena lieta ir dzirdēt vietējo speciālistu viedokļus un pavisam cita, kad savu viedokli pauž arī starptautiska mēroga eksperts, cilvēks ar plašu redzesloku un bagātu pieredzi. 

Pirmais, kas mūs ieinteresēja, cik ļoti izplatīts ir dzemdes kakla vēzis Krievijas sieviešu vidū. 

Kā noskaidrojām, starp onkoloģiskajām saslimšanām dzemdes kakla vēzis Krievijā, tāpat kā visā pasaulē, ieņem otro vietu. 

Krievijā katru dienu tiek reģistrēti 12,5 tūkstoši šī vēža veida saslimšanas gadījumu, pusei no tiem - gaidāms letāls iznākums. Pasaulē ir tāda pati tendence - katru dienu tiek fiksēti vairāk kā 500 tūkstoši saslimšanas gadījumu un puse no pacientiem diemžēl mirst. 

Trīs profilakses pasākumi, kas palīdz izvairīties no dzemdes kakla vēža:

- pareizas informācijas izplatīšana par saslimšanu un tās profilaksi (piemēram, ne visas sievietes zina, ka agra dzimumdzīves uzsākšana, liels partneru skaits, kontracepcijas neizmantošana paaugstina saslimšanas risku);

- vakcinācija;

- skrīnings - savlaicīga saslimšanas atklāšana.

Vairāk par to pastāstīsim tuvāko dienu laikā.

Māmiņu Klubs