Kādas kontracepcijas tabletes būtu piemērotākās epilepsijas slimniecei?

Kādas kontracepcijas tabletes būtu piemērotākās epilepsijas slimniecei?

13. Dec 2011, 14:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai ir kādas kontracepcijas tabletes, kas ir piemērotākas epilepsijas slimniekiem? Konsultē „ARS” ginekoloģe Jana Žodžika.


Konsultē „ARS” ginekoloģe Jana Žodžika.

Vizīti pie dr. Janas Žodžikas var pieteikt pa tālruni 67201007.

 

Ja sievietei ir epilepsija, bet regulāri nav jādzer speciālie medikamenti, viņa drīkst lietot jebkuras kontracepcijas tabletes. Pretēja ir situācija, kad ir jādzer tādi pretkrampju līdzekļi kā fenitoīns, karbamazepīns, barbiturāti, primidons, topiramāts, okskarbazepīns. Šo preparātu lietošana kopā ar hormonālajām tabletēm nav bīstama sievietes veselībai, taču ievērojami samazinās gan kombinēto un progesterona hormonālo tablešu, gan hormonālā riņķa un plākstera efektivitāte, kas nozīmē, ka var iestāties grūtniecība. Tādēļ šādā gadījumā vēlams izvēlēties citu kontracepcijas metodi.

 

Ja tomēr sieviete vēlas lietot kombinētās hormonālās kontracepcijas tabletes, tad estrogēnu devai jābūt vismaz 30 μg.

 

Ja epilepsijas gadījumā kā vienīgais ārstēšanas līdzeklis tiek lietots lamotrigīns, nav vēlams kontracepcijai izmantot kombinētos hormonālos līdzekļus, jo samazinās lamotrigīna darbība, kā rezultātā var kļūt biežākas epilepsijas lēkmes. Ja dzer lamotrigīnu, no hormonālajiem kontracepcijas līdzekļiem drīkst lietot tikai progesteronu saturošās tabletes vai hormonālo spirāli.

 

Uzdod savu jautājumu par kontracepciju, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!