Kādas ir iespējamās sekas pēc spirāles ievietošanas?

Kādas ir iespējamās sekas pēc spirāles ievietošanas?

02. Dec 2011, 17:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sieviete pēc 20 gadu pārtraukuma ir nolēmusi likt spirāli. Kādas ir iespējamās sekas pēc spirāles ievietošanas? Konsultē medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Dace Matule.

 

Jautājums:

 

Vēlējos uzzināt par spirāles lietošanu. Man ir 42 gadi, līdz šim esmu izsargājusies tikai ar prezervatīviem. Jaunība (ap 20 gadiem) ieliku spirāli, bet tā izkrita, otrreiz vairs nemēģināju. Ap 25 gadiem man bija cista, tad mēnesī pēc ārsta padoma lietoju hormonālās tabletes.

 

Tātad - vai es varu ielikt spirāli, kādas varētu būt sekas (lasīju, ka var mainīties mēnešreizes - kļūt garākas un stiprākas)? Kāda spirāle būtu vislabākā, vai pēc tās ielikšanas pēc kāda laika jāiet pie ārsta pārbaudīties? Kad pēc spirāles ielikšanas var sākt mīlēties?

 

Atbild ginekoloģe Dace Matule:

 

Jā, Jūs varat lietot jebkuru spirāli. Lietojot vara spirāles, menstruācijas var kļūt garākas un stiprākas, tādēļ šīs spirāles nav ieteicamas sievietēm ar spēcīgu menstruālo asiņošanu. Savukārt, lietojot hormonālo inrauterīno sistēmu „Mirena”, menstruālā asiņošana biežāk kļūst mazāka, retāka, un menstruācijas var arī izzust pavisam.

 

Sievietei 42 gadu vecumā „Mirena” varētu dot arī nekontraceptīvus labumus, kā asiņošanas daudzuma samazināšanos un samazinātu miomas mezglu augšanu. Taču neklātienē grūti konsultēt par to, kura spirāle tieši Jums būtu vislabākā.

 

Pirms jebkuras spirāles ievietošanas jāizslēdz iespējamās un jāizārstē esošās infekcijas. Pēc spirāles ievietošanas vēlama kontrole pēc 4-12 nedēļām un tad vismaz reizi gadā.

 

Jebkura spirāle pasargā no grūtniecības, tiklīdz tā ir ievadīta, un dzimumdzīvi var sākt dzīvot kaut nākošajā dienā.