Kā pareizi lietot hormonālo riņķīti?

Kā pareizi lietot hormonālo riņķīti?

28. Oct 2011, 09:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

jālieto hormonālais riņķītis un kā to pareizi ievietot makstī? Kā tam izdodas vai neizdodas noturēties paredzētajā vietā un vai tas netraucē ikdienas gaitās, piemēram, seksa laikā?

 

Uz jautājumu atbild ARS ginekoloģe Ilze Vidnere.

 

 

Pirmajā mēnešreižu dienā sieviete pati šo riņķi ievieto makstī. Pirms ievietošanas jānomazgā rokas, jāizņem riņķis no iepakojuma, jāsatver ar īkšķi un rādītājpirkstu, jāsaspiež, un relaksētā stāvoklī - guļus, tupus vai stāvus -, jāievieto vagīnā. Riņķīti var ievietot dziļāk vai seklāk - tā, lai būtu ērti un tas netraucētu ikdienas gaitās. Tā kā maksts apakšējās daļas muskulatūra notur riņķi savā vietā, tas nevar izslīdēt. ”Nuvaring” stāvoklis ķermenī neietekmē kontracepcijas efektu.

 

 

„Nuvaring” hormoni sāk strādāt, vaginālajam riņķim saskaroties ar maksts gļotādu, tālāk nonākot asinsritē. Katru dienu tiek izdalīts neliels hormonu daudzums, kas veicina gļotu sabiezēšanos dzemdes kaklā, tiek novērsta ovulācija, un nevar iestāties grūtniecība.

 

Vaginālais riņķis nodrošina stabilu hormonu līmeni trīs nedēļu garumā. Pēc trīs nedēļām tajā pašā dienā un laikā, kad riņķīti ieliki, „Nuvaring” jāizņem, kam seko viena nedēļa bez riņķa. Tās laikā sākas mēnešreizes. Stingri jāievēro un jāatceras, ka pēc brīvās nedēļas, kuras laikā sākas mēnešreizes, atkal jāievieto jauns riņķītis, atkal tajā pašā nedēļas dienā un laikā.

 

Hormonālo riņķīti nemaz nevar just, tādēļ ikdienā tas netraucē, 

 

Foto: Flickr.com/Terra Kate

 

Ko vēl par hormonālo riņķīti vēlētos noskaidrot?