Kā nosvinēt svētkus droši?

Kā nosvinēt svētkus droši?

18. Sep 2010, 13:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemassvētki ir laiks, kad mēs savās mājās iededzam svecītes, lai tuvinātu pavasari un nestu prātos un mājokļos gaišumu. Īpaši Latvijā, kur saulainās dienas ir tik maz, gribas iedegt svecītes Adventes vainagā, svečturī uz galda un svētku vakarā arī eglītē! Īpaši mūsu mazuļiem patīk šis svinīgais noskaņojums, ko rada košās sveču liesmiņas. Kā pavadīt svētkus skaisti un svinīgi pēc labākajām tradīcijām, bet izvairīties no ugunsbriesmām un pasargāt pašus mazākos un mīļākos?


Adventes vainags


Neatstāj mazuli bez uzraudzības Adventes vainaga tuvumā. Vislabāk būtu Adventes vainagu novietot tik augstu, ka mazulis nespēj tam tikt klāt. Novietojot Adventes vainagu atceries, ka tam vienmēr jāatrodas uz ugunsdrošas pamatnes. Vislabāk ir izmantot svečturus no metāla. Kā arī sausu, sažuvušu Adventes vainagu labāk izmantot tikai acu priecēšanai, un atturēties no svecīšu iedegšanas tajā!

 

Eglīte

 

•    Īsto svecīšu vietā ieteicams ir izmantot mākslīgās, tomēr ja Tu vēlies izmantot tikai īstās svecītes, tad novieto kociņa tuvumā spaini ar ūdeni.
•    Bez tam  - NEKAD neatstāj bērnus vienus istabā, kurā atrodas eglīte ar degošām svecēm.
•    Ieteicams ir arī eglīti ne tikai stingri iestiprināt turētājā, bet arī piesiet, īpaši tas attiecās uz vecākiem, kuru mazuļi rāpo. Kā alternatīva var būt arī neliels kociņš, ko var novietot uz galda!
•    Uzmanies, lai eglītes rotājumi nenokarātos pārāk zemu, tā, ka bērni var tajos ieķerties un uzraut sev virsū rotājumus ar visu eglīti. Tātad – sāc rotāt eglīti tādā augstumā, kur bērns netiek klāt mantiņām!
•    Izmanto labāk neplīstošus rotājumus, jo ar saplīsušiem stikla rotājumiem bērni spēlējoties var stipri sagriezties.
•    Izmanto pēc iespēja lielākus vai viengabalainākus rotājumus, lai mazuļi nevarētu nejauši apēst vai aizrīties ar sīkām rotājumu detaļām.
•    Izmanto stabilu eglītes turētāju, ieteicami ir tādi eglītes turētāji, kurus var piepildīt ar ūdeni. Tādejādi kociņš ilgāk paliek svaigs!
•    Uzmanies, lai istabā ar eglīti nebūtu caurvējš! Caurvējā eglītes zaros ātri var iemesties liesmas no svecītēm!
•    Ievēro distanci! Nenovieto eglīti pārāk tuvu mēbelēm!
•    Nenovieto dāvanas tieši zem eglītes, tās var šādā gadījumā viegli aizdegties!

 

Brīnumsvecītes

 

Nekad neļauj spēlēties un dedzināt brīnumsvecītes bērniem vieniem bez vecāku uzraudzības!

 

Sveces

•    Glabā sērkociņus un sveces tādās vietās, lai bērni netiek tiem klāt. Pērkot eglīti, pievērs uzmanību, vai tā ir svaiga, nebirst, kā arī uzglabā līdz svētkiem to brīvā dabā – balkonā, dārzā utml. Izvēlies drošu vietu, kur istabā uzstādīt eglīti. Eglītes tuvumā nedrīkstētu atrasties degoši priekšmeti, piemēram, aizkari, viegli uzliesmojoši priekšmeti utt.
•    Izvieto svecītes kokā tā, lai blakus esošie un pāri esošie zari nevarētu aizdegties. Tāpat nevajadzētu izmantot svečturus, kuri ir izgatavoti no uzliesmojoša materiāla. Aizdedzinot sveces ievēro pareizu secību – no augšas uz leju un no aizmugures uz priekšu. Nodzēstas tās tiek tieši pretējā secībā.
•    Uzmani, lai laicīgi tiktu nomainītas izdegušas sveces, kā arī neļauj svecītēm nodegt līdz pat svečturim. Ieteicamas tādēļ ir sveces, kurām deglis nav iestrādāts līdz pašai apakšai, bet gan beidzas kādu 1 cm pirms sveces apakšas.

 

Ko darīt, ja tomēr kaut kas aizdegas?

 

Galvenais ir saglabāt mieru, pamest degšanas vietu, noslēgt durvis un logus, izsaukt ugunsdzēsējus, zvanot uz 112! Zvanot nosauc savu vārdu, adresi, pastāsti, kas ir noticis un vai kāds ir ievainots!