Izpēti, cik veselīga ir tava dienas ēdienkarte!

Izpēti, cik veselīga ir tava dienas ēdienkarte!

01. May 2018, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zini, kādai vajadzētu izskatīties tavai ēdienkartei šķērsgriezumā?  Uztura speciāliste Inese Siksna skaidro, no kā vajadzētu sastāvēt veselīgai ēdienkartei. Izrādās, 30 % no dienā uzņemtajām kalorijām ir jāveidojas no taukiem. Protams, nepiesātinātajiem, organismam veselīgajiem.

Tāpat kā cilvēka organisms sastāv no ogļhidrātiem, olbaltumvielām un taukiem, tādēļ katrā ēdienreizē jāuzņem pa drusciņai no katra šī elementa.

Piemēram, olbaltumvielas atradīsi dažādos piena produktos. Ja tev ir jāseko līdzi savam svaram, tad izvēlies vājpiena produktus. Bet pavisam atsacīties no piena produktiem nebūtu vēlams, jo arī pastarizētā pienā ir kalcijs, kurš uzsūcas organismā vajadzīgajā daudzumā. Savukārt bērniem īpaši veselīgas ir piena produktos esošās taukvielas, jo tās nodrošina hormonālās sistēmas attīstību.

20180430144606-66386.jpg

Uzmanību jāpievērš arī dienā uzņemtajām taukvielām. Organismam tās ir vajadzīgas, lai sniegtu enerģiju, nodrošinātu termoregulācijas procesu, kā arī pasargātu organisma iekšējos orgānus un palīdzētu uzturēt ādas veselību.

Bet par taukiem ir svarīgi zināt, ka tie iedalās divās grupās: ir piesātinātie un nepiesātinātie tauki.

Piesātinātie ir tie, no kuriem var veidoties liekais svars, tādēļ tos ieteicams ēst pēc iespējas mazāk. Bērniem augšanas vecumā šo noteikumu var neievērot, bet sākot ar 1. klasi, ja bērnam nav papildus brīvā laika fiziskās aktivitātes, arī ir jāsāk sekot līdzi, cik dienā tiek apēstas piesātinātās taukskābes.

Organismam veselīgie ir nepiesātinātie tauki, kurus atradīsi dažādās augu eļļās, piemēram, olīveļļā, rīcineļļā, zivju eļļā. Augu izcelsmes eļļās nav arī holesterīna. Tas, ja uz kādas augu eļļas pudeles redzi uzrakstu, ka sastāvā nav holesterīna, tā ir vispārzināma patiesība! Augu eļļās holesterīns nemaz nevar būt!

Dzīvnieku izcelsmes taukos gan ir holesterīns un tas ar laiku var izgulsnēties asinsvadu sieniņās, radot veselības problēmas. Augu valsts holesterīns tieši pretēji – stiprina asinsvadu sieniņas un nāk organisma veselībai par labu.

Starp dienā uzņemtajām kalorijām, apmēram 30 % vajadzētu būt tieši tauku veidā.

Sievietēm, kuras rūpējas par savu slaido līniju, ieteicams izvairīties no taukiem, kas ir slēptā formā, piemēram, desām, veikalā nopērkamajām pastētēm, margarīna vai sviesta. Kādēļ gan nevarētu ēst brokastu maizītes bez sviesta vai margarīna? Tas varētu būt pirmais solis, ceļā uz dažu lieko kilogramu nomešanu.

Bet trešā uzturvielu grupa ir ogļhidrāti, kuri arī tālāk iedalās divās daļās: ātrie un saliktie ogļhidrāti.

Ātros atradīsi dažādos saldumos. Tie sniegs tūlītēju enerģiju, bet jau pēc pavisam neilga laika atkal tev gribēsies ēst. Ja ātros ogļhidrātus uzņemsi par daudz, var veidoties liekais svars.

Savukārt saliktos ogļhidrātus atradīsi augļos un dārzeņos. Organismam ir vajadzīgs laiks, lai toš sašķeltu, tādēļ organisms ilgāk jūt sāta sajūtu.

20180430144829-52802.jpg

Tāpat ogļhidrāti satur balasta vielas, kas arī ir gan šķīstošas, gan nešķīstošas. Ūdenī nešķīstošās organismam ir vajadzīgas, lai palīdzētu iztīrīt zarnu traktu (tipisks piemērs ir klijas, kuru tautas valodā sauc pat par zarnu birsti).

Bet ūdenī šķīstošās balastvielas ir vajadzīgas, lai barotu un stiprinātu zarnu miklofloru, kā arī atvieglotu vēdera izeju.

Šīs balatsvielas tāpat kā ogļhidrāti, atrodas augļos un dārzeņos.

Laiks justies un izskatīties labi. Pārskati savu ēdienkarti un izslēdz no tās, to, ko tev nevajag, bet pabaro sevi un ķermeni ar vērtīgām uzturvielām! 

Māmiņu klubs, 2018

Sabandži Sabandži 01. May 2018, 11:14

Kas vispār šo rakstu ir tapinājis?

Sabandži Sabandži 01. May 2018, 11:12

Jo ARĪ pasterizētā pienā ir kalcijs??