Iespējams, populārākais graudaugs – pilngraudu auzu pārslas

Iespējams, populārākais graudaugs – pilngraudu auzu pārslas

19. Jan 2012, 15:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Graudaugi ir uztura piramīdas „pamats”, tādēļ speciālisti tos aicina iekļaut ikdienas ēdienkartē pietiekamā daudzumā. Graudaugi ir viens no vērtīgākajiem ogļhidrātu avotiem, kas organismu nodrošina ar enerģiju. Graudaugus noteikti vajadzētu iekļaut brokastīs, jo dienas pirmā daļa lielākajai daļai no mums ir intensīvākā.

 

Uztura speciālisti norāda, ka graudaugi uzturā nepieciešami gan pieaugušajiem, gan bērniem, īpaši tādēļ, ka to sastāvā līdzās ogļhidrāti ir arī olbaltumvielas, vitamīni, šķiedrvielas un minerālvielas, kas pieaugušajiem lieliski atjauno enerģijas rezerves, bet mazajiem nodrošina pilnvērtīgu organisma attīstību.

 

Būtiski piebilst, ka graudaugi ir tā saucamā „lēnā” pārtika – proti, graudaugu sastāvā esošie ogļhidrāti sadalās lēnāk un nodrošina pakāpenisku cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, tā nodrošinot ilgstošu sāta sajūtu.

 

Lielākajai daļai graudaugi visupirms asociējas ar dažādām putrām. Tomēr graudaugi ir ļoti daudzveidīgi, un no tiem var pagatavot ko daudz vairāk nekā tikai putras.

 

Iespējams, populārākais graudaugs – pilngraudu auzu pārslas


Kurš gan no mums neatceras bērnībā vecāku vai omīšu pagatavoto auzu biezputru? Ne velti bērnībā to daudz ēdām, jo auzu pārslu putra ir viens no labākajiem veidiem, kā uzņemt enerģiju un sabalansētas uzturvielas.


No auzu pārslām pagatavoti ēdieni nodrošina ilgstošu sāta sajūtu, normalizē vielmaiņu, uzlabo imūnsistēmu, kā arī palīdz regulēt svaru.

 

Auzu pārslas ir bagātīgs uzturvielu avots, to sastāvā ir gan minerālvielas (īpaši daudz dzelzs, kālijs, magnijs, cinks), gan vitamīni (B1 un E), šķiedrvielas un augstas kvalitātes proteīns .

 

Auzu pārslu sastāva un pozitīvo īpašību dēļ uztura speciālisti īpaši izceļ auzu pārslas kā graudaugus, kurus ieteicams lietot ikdienas uzturā. Turklāt jāpiebilst, ka ēdot auzu pārslu putru, iespējams samazināt arī sliktā holesterīna līmenis asinīs, ko dien, dienā veicina neveselīgs dzīvesveids, tostarp pārmērīga našķu un saldinātu dzērienu lietošana.

 

Diemžēl mūsdienās pozitīvās auzu pārslu putras īpašības netiek novērtētas, un tā vietā arvien biežāk priekšroka tiek dota sviestmaizēm, karstmaizēm, saldinātām pārslām vai vēl sliktāk – ēdienreizes nereti tiek izlaistas pavisam. Tāpat ikdienas steigā neatliek laika pārdomāt veselīgas un uzturvielām sabalansētas ēdienreizes nozīmi mūsu dzīvē, un uzmanību tam pievēršam vien tajā brīdī, kad saskaramies ar veselības traucējumiem. Tādēļ veselīgus ēšanas paradumus vērts izkopt un ievērot regulāri, turklāt jāatceras, ka veselīgs var būt arī garšīgs un ātri pagatavojams. Piemēram, pagatavot auzu pārslu putru aizņems ne vairāk kā 5 minūtes.

{fotoblog:3754}

 

"Herkuless" graudaugu lielais māmiņu recepšu konkurss! Piedalies!