Ginekoloģe: Mirenu nekādā gadījumā nedrīkst izņemt sieviete pati

Ginekoloģe: Mirenu nekādā gadījumā nedrīkst izņemt sieviete pati

18. Jul 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam nesen Sieviešu Klubam savu bēdu stāstu par hormonālo kontracepcijas metodi Mirena uzticēja mūsu lasītāja Betija32. Viņa nesaprata, kādēļ pēc Mirēnas ir tik liels diskomforts. Situāciju skaidro ginekoloģe Ineta Vasaraudze.

 

Atbild ginekoloģe Ineta Vasaraudze

 

 

Pēc Mirēnas nerodu mieru.Palīdziet! Izlasot Betijas32 vēstuli, rodas rinda ar jautājumiem, kas prasa atbildi. Lūk, lasītājas jautājums. Lasi to šeit>>

 

Pirmais ieteikums, nesākt neko darīt bez ārsta konsultācijas, jākonsultējas ar ārstu par iespējamajiem sāpju, asiņošanas un svara pieauguma cēloņiem, jāveic nepieciešamie izmeklējumi un tad jāpieņem lēmums par tālāko rīcību, iespējams arī spirāles izņemšanu, bet to drīkst darīt tikai pēc konsultācijas ar ārstu.

 

Kas ir Mirena? Mirena ir hormonāla intrauterīna sistema, kas nodrošina gan kontraceptīvo aizsardzību, gan ārstēšanu smagai menstruālai asiņošanai 5 gadu laikā. Mirena tiek ievietota dzemdes dobumā menstruāciju laikā. Hormons izdalās dzemdes dobumā ilgākā laika posmā- līdz pieciem gadiem. Lokālā hormonu izdale nozīmē, ka kopējais hormona līmenis ir zems, kas savukārt nozīmē, ka ar hormonu lietošanu saistīto blakusparādību biežums ir zems. Mirena kontraceptīvais efekts ir atgriezenisks, un auglība atgriežas ātri pēc IUS izņemšanas. Mirena ir kontraceptīvais līdzeklis, kas apvieno gan pretapaugļošanās tablešu, gan spirāles priekšrocības.

 

Pēc ievietošanas dzemdē Mirena izdala hormonu levonorgestrelu mazās devās (20 mikrogrami ik 24 stundas). Dzemdes kakla gļotas tiek sabiezētas, tiek nomākta spermatozoīdu kustība un funkcija dzemdē un olnvados. Dzemdes gļotādas (endometrija) augšana ir samazināta, kas arī padara menstruālo asiņošanu vieglāku un īsāku. Vieglākas, īsākas un mazāk sāpīgas menstruācijas ir Mirena pazīme, ko augstu novērtē daudzas sievietes.

 

Spontāna Mirena  izkrišana ir reti. Tomēr, ja atjaunojas agrākais menstruālās asiņošanas ilgums un apjoms (dažkārt kopā ar sāpēm), tas var norādīt uz spirāles izkrišanu. Tādā gadījumā ir jāsazinās ar savu ārstu, cik drīz vien iespējams, informējot par aizdomām par izkrišanu, alternatīvas kontracepcijas metodes (piemēram, prezervatīva) lietošana līdz konsultācijai ir absolūti nepieciešama.

 

Blakusparādībaparasti ir vieglas un pārejošas, jo Mirena iedarbība ir galvenokārt vietēja. Visbiežāk novērotās blakusparādības ir sāpes vēdera lejasdaļā, pinnes vai citas ādas problēmas, sāpes mugurā, krūšu dziedzeru piebriedums, galvassāpes, izdalījumi no maksts, garastāvokļa maiņas un slikta dūša. Šīs nevēlamās blakusparādības galvenokārt ir Mirena lietošanas sākumā. Iegurņa iekaisuma slimības risks palielinās pirmā mēneša laikā pēc ievadīšanas, infekcijām var būt nopietnas sekas, un tās ir jāārstē nekavējoties, jo tās var prasīt pat spirāles evakuāciju.    

 

Mirena dod jums laiku baudīt ģimenes dzīvi bez bažām par nevēlamu grūtniecību: tā ir 99.9% efektīva, uzticama līdz 5 gadiem, droša un ērta.

 

Mirena ir cenu efektīva ilgtermiņa kontracepcija: pēc 1-1,5 gadiem tā ir ekonomiski izdevīgāka nekā kombinētā orālā kontracepcija, plāksteris vai riņķis. Mirena nodrošina ātru atgriešanos pie auglības.

 

Novēlu Jums atrast ārstu, ar kuru varat apspriest visus Jums svarīgos jautājumus un kopīgi atrast tieši Jums piemērotāko kontracepciju!

 

 


Kāda ir tava pieredze ar Mirenu? Varbūt tev ir kādi jautājumi, kurus gribētu uzdot speciālistei?

30. Sep 2011, 14:01

Ja ir mēgināts lietot dažādas hormonālās tabletes, bet no tām visu laiku bija asiņošana, līdz pārtraucu lietot, vai ar Mirenu nebūs tas pats?