Ginekoloģe: ap 80 % sieviešu inficētas ar kādu no HPV veidiem

Ginekoloģe: ap 80 % sieviešu inficētas ar kādu no HPV veidiem

30. Jul 2012, 21:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja reiz vakcīna, kas pasargā no HPV (cilvēka papilomas vīrusa), ir visefektīvākā meitenēm pirms dzimumdzīves uzsākšanas, vai vērts vakcinēties arī 26 gadu vecumā? Sieviešu Klubam jautā kāda lasītāja.

 

Atbild Sieviešu Kluba eksperte Svetlana Ozoliņa, Auxilia Prima ginekoloģe.

 

Ir pierādīts, ka dzemdes kakla vēzi sievietēm izraisa cilvēka papilomas vīruss jeb HPV. Ir ļoti daudz HPV veidu, bet vieni no biežākajiem dzemdes kakla vēža izraisītājiem ir tieši HPV 16 un 18. Zināji, ka HPV pārnēsātāji ir vīrieši? Arī tad, ja mīlējoties vienmēr izmanto prezervatīvu, ir iespējams iegūt šo HPV vīrusu, kas labvēlīgu apstākļu ietekmē sievietes organismā attīstās un var veidot dzemdes kakla vēzi.

 

Vakcīna pret HPV vīrusu pasargā tevi no dzemdes kakla vēža. Šobrīd ir izpētīts, ka vakcīna imunitāti dod vismaz uz 20 gadiem.

 

„Atbildot uz jautājumu, vai sievietei ir vērts vakcinēties 26, 30 un 35 gadu vecumā, kad jau ir uzsākta dzimumdzīve, varu teikt – jā, ir vērts. Tāpat aicinām vakcinēties arī sievietes, kurām jau konstatēts priekšvēzis CIN1, CIN2. Vispirms jāizārstējas un tad var vakcinēties,“ skaidro ginekoloģe Svetlana Ozoliņa.

 

Ir dati, kas pierāda – līdz 80 % sieviešu, kuras dzīvo dzimumdzīvi, ir inficētas ar kādu no HPV paveidiem. Ja sievietei ir spēcīga imunitāte un veselīgs dzīvesveids, CIN var neattīstīties, arī dzemdes kakla vēzis līdz ar to. Savukārt, ja sievietēm jau ir konstatēts kāds no priekšvēža veidiem, noteikti ir jāizārstējas un pēc tam ginekologi iesaka arī vakcinēties. Vakcīnā ir antivielas, kas cīnās ar HPV vīrusu, šādi novēršot dzemdes kakla vēža attīstību.

 

Vai vakcīna būs efektīva, ja vakcinēšos arī tad, ja uzsākta dzimumdzīve? Tā būs gana iedarbīga, uzsver ginekoloģe. „Vakcinēties var jebkurā vecumā. Statistika rāda, ka vislielākā saslimšana ar dzemdes kakla vēzi ir 35 līdz 39 gadi un 55 līdz 50 gadi. No tā var izvairīties, ja laikus vakcinējas,“ tā Svetlana Ozoliņa.

 

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv