Efektīvs līdzeklis pret dzemdes kakla vēzi - zināšanas

Efektīvs līdzeklis pret dzemdes kakla vēzi - zināšanas

02. Aug 2012, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piedāvājam jautājumu videosēriju par dzemdes kakla vēzi. Uz visiem jautājumiem atbildes sniedz starptautiska līmeņa eksperte - Krievijā ļoti plaši pazīstama ginekoloģe - vecmāte, Krievijas ģenetālo infekciju un neoplazijas asociācijas vice-prezidente Svetlana Rogovskaja.

Video: Cik daudz sieviešu Krievijā slimo ar dzemdes kakla vēzi  

Video: Kāpēc pret dzemdes kakla vēzi vakcinē 12 gadu vecumā? 

Video: Kas tā tāda kolposkopija

Video: Vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi pēc 30 

Video: Dzemdības - dzemdes kakla vēža profilakse?

Video: Vai sieviete pati var saprast, ka viņai ir dzemdes kakla vēzis? 

Visi video krievu valodā

Pasaulē ik dienas dzemdes kakla vēzis tiek konstatēts aptuveni 500 sievietēm, un dzīvību tas atņem pusei.

Krievijā ar invazīvo dzemdes kakla vēzi ik gadu saslimst ap 12,5 tūkstošiem sieviešu, un vairāk kā 6 tūkstoši mirst. Latvijā situācija ir līdzīga: no aptuveni 20 ik mēnesi atklātiem gadījumiem 10 kļūst liktenīgi, tātad - letāli - un tas ir ap 120 zaudētām sieviešu dzīvībām katru gadu...

Statistika ir skumja, tāpēc pēc iespējas plašāk jāizmanto zināšanas par dzemdes kakla vēzi. Mūsdienās tās tomēr ir visaptverošākas, kā 20 gadus tālā pagātnē, un tā ir mūsu priekšrocība, cīņā ar šo saslimšanu. 

Mēs zinām, ka saslimšanu izraisa cilvēka papilomas vīruss (HPV), un ka pastāv vismaz divi veidi, kā pasargāt sevi no šīs saslimšanas - vakcinācija un savlaicīga priekšvēža saslimšanu diagnostika - savukārt šis ir tas, uz ko patlaban ir vērsti ārstu spēki un pūliņi. 

Krievijā padomju laikos bija spēkā prakse sūtīt uz profilaktisko apskati pie ginekologa katru sievieti, kas vērsusies jebkurā medicīnas iestādē pēc medicīniskas palīdzības. Šai sistēmai ir tikai viena problēma - sievietes netiek aicinātas uz apskati ierasties mērķtiecīgi: ja viena sieviete gadā var atnākt un pārbaudīties trīs reizes, kāda cita pie ārsta var nerādīties desmit gadu! 

Daudz efektīvāks ir organizēts skrīnings, kas ir iespējams jau daudzās valstīs, tajā skaitā, kopš 2009.gada, arī Latvijā. 

Galvenā organizētā skrīninga priekšrocība ir tā, ka sievietes pēc saraksta katrus 2-3 gadus (periodiskums dažādās valstīs atšķiras) tiek aicinātas uz ginekologa apskati. Tas nodrošina iespēju, ka liela sieviešu daļa apmeklē regulāras pārbaudes. 

Diemžēl, Krievija ir ļoti liela un tāda sistēma prasa milzīgus līdzekļus, tāpēc organizētais skrīnings ir iespējams vien atsevišķos reģionos un pilsētās - Maskavā, piemēram, tas ir kopš 2002.gada, bet daudzu reģionu iedzīvotājiem tas joprojām ir nesasniedzams. 

Latvijā organizētais skrīnings katru gadu pārsteidz ar arvien labākiem rezultātiem: 2011.gadā onkocitoloģiskajās apskatēs bijuši 34,5% aicināto sieviešu, bet darbs ir mērķtiecīgi jāturpina. Daudzas sievietes vēl joprojām nezina, ko darīt, kad saņēmušas aicinājumu uz apskati, vai arī to vispār nesaņem. Tāpēc nākošais dzemdes kakla vēža profilakses pasākums būs skaidrojošais darbs. 

Svarīgi, lai katra sieviete zinātu, kur un kā viņa var bezmaksas iziet šo pārbaudi un tajā pat laikā izvairīties no smagās onkoloģiskās saslimšanas. 

Bez tam, viņai jāzina pēc iespējas vairāk par slimību un tās profilaksi kopumā. Piemēram, joprojām daudzām sievietēm nav zināms, ka dzemdes kakla vēža risku paaugstina tādi faktori kā agri uzsāktas dzimumattiecības, liels partneru skaits un izvairīšanās no kontracepcijas. 

Bez tam, sabiedrība vēl joprojām maz zina par vakcināciju, lai gan tieši vakcinācija, īpaši pirms dzimumattiecību uzsākšanas, vislabāk pasargā sievieti no šīs saslimšanas ar cilvēka papilomas izraisīto vīrusu, kas savukārt izraisa dzemdes kakla vēzi. 

Tāpat kā visā pasaulē, arī Krievijā pēdējos gados tiek novērota nevēlēšanās vakcinēties. Iemesls - attīstītajās valstīs vakcinācija izskaudusi vairumu slimību, un cilvēki vienkārši par šīm slimībām sākuši aizmirst. Tā ir nevērība!

Cilvēki pārstāj vakcinēt bērnus, piemēram, pret masalām, nesaprotot, ka apdraud ne tikai savu bērnu, bet arī sabiedrību kopumā. Rezultātā laiku pa laikam pasaulē notiek šo saslimšanu uzliesmojumi, bez kuriem varētu iztikt. 

Savukārt, kas attiecas HPV, mēs, mediķi, pilnībā uzticamies šai vakcinācijai un iesakām to saviem pacientiem, jo tā ir izstrādāta pamatojoties uz pārliecinošiem klīniskajiem pētījumiem, kas pierādījuši savu efektivitāti un šī preparāta nekaitīgumu. 

Patlaban valsts skrīninga programmas un meiteņu bezmaksas vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi ir vairāk nekā 40 pasaules valstīs, tajā skaitā arī Latvijā. Vakcinācija ir samazinājusi nāves gadījumu skaitu, un tas ir būtiski!

Priecē, ka Latvija ir to valstu skaitā, kas meitenēm, sasniedzot 12 gadu vecumu, šo vakcināciju piedāvā uz valsts rēķina. Tomēr svarīgi vecākiem atgādināt, ka savas meitas, kuras dzimušas pēc 1997.gada 1.septembra, vakcinēt nav par vēlu, ja pēc tūlītējas 12 gadu sasniegšanas tas nav izdarīts, un meitenei tagad ir 14 gadu! 

Krievijā meiteņu vakcīna un organizētais skrīnings tiek veikts tikai reģionālo programmu ietvaros, tāpēc Latviju var paslavēt par sasniegumiem dzemdes kakla vēža profilaksē. Bet, lai tā patiešām būtu efektīva, ir svarīgas arī informatīvās programmas un sabiedrības izpratne par to, ka valsts rūpējas par savām sievietēm. Svarīgi ir runāt par to un atgādināt. 

Autors: Svetlana Rogovskaja,

profesore, ginekoloģe,

starptautiskā projekta "HPV Today" koordinatore Krievijā un Austrumeiropā,

Krieviejas ģenitālo infekciju un neoplāzijas asociācijas vice - prezidente