"Dzīvības koks" atklāj Rozā lentītes mēnesi cīņā pret krūts vēzi

"Dzīvības koks" atklāj Rozā lentītes mēnesi cīņā pret krūts vēzi

10. Aug 2011, 07:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piektdien, 1.oktobrī, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" rīkoja preses konferenci, lai pasludinātu oktobri par Rozā lentītes mēnesi arī Latvijā!

 

Pasaulē tieši oktobris ir Krūts veselības mēnesis, kura mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību onkoloģijas situācijas uzlabošanai - profilaksei, agrīnas diagnostikas nozīmībai, kvalitatīvai ārstēšanai, rehabilitācijas iespējām onkoloģiskajiem pacientiem, kā arī viņu ģimenes locekļiem. Latvijā Krūts veselības mēnesis būs informatīvu pasākumu kopums, kura laikā Rozā lentīte būs kā atgādinošs signāls par to, ka sievietei ir jārūpējas par savu veselību un regulāri jāiet uz pārbaudēm! Krūts veselības mēneša laikā iegūtie ziedojumi tiks novirzīti onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas ieviešanai Latvijā - nometnēm un rehabilitācijas centra izveidei.

 

Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm. Latvijā katru gadu no jauna diagnozi "krūts vēzis" izdzird apmēram tūkstotis sieviešu. Tas ir liels pārdzīvojums, bailes un neziņa ne tikai sievietei, bet ģimenei un draugiem.

 

Kā uzsvēra Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra Ķirurģijas bloka vadītājs, valsts galvenais speciālists onkoloģija un ķīmijterapijā Jānis Eglītis, tad Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm joprojām vērojams saslimstības pieaugums, mirstības pieaugums un stabili dzīvildzes rādītāji ir no 60-70 % gadījumu, kamēr "vecajās" Eiropas Savienības valstīts vērojama saslimstības stabilizācija vai neliels pieaugums, mirstība samazinās un dzīvildzes pieaugums ir stabili 80-90 % robežās. " Tas nozīmē, ka Latvijai un citām Austrumeiropas valstīm ir jāattīsta gan agrīna diagnostika, gan ārstēšana", uzsvēra Jānis Eglītis.

 

Savukārt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centra vadītājs Arvīds Irmejs uzsvēra, ka aizvien vairāk pētījumu pierāda, ka tieši veselīgs dzīves veids ir vēža profilakses pamatā. "Lai novērstu krūts vēzi visa mūža garumā jābūt fiziski aktīviem, jālieto veselīgs uzturs un jāatturas no kaitīgiem ieradumiem, jo veselīgs dzīvesveids samazina risku saslimt ar krūts vēzi par 40. Taču, lai agrīni diagnosticētu krūts vēzi un sasniegtu labākus ārstēšanas rezultātus, visām sievietēm no 20 gadu vecuma vienu reizi mēnesī ieteicams veikt krūšu pašpārbaudes, bet visām sievietēm no 50 gadu vecuma jāveic bezmaksas skrīninga mammogrāfija vienu reizi divos gados.

 

Šobrīd Latvijā darbojas vēža skrīninga programma, kuras ietvaros sievietes vecumā no 50- 69 gadiem tiek aicinātas uz krūts mamogrāfijas izmeklējumiem. Statistika parāda, ka no izsūtītajiem vairāk kā 200 tūkstošiem uzaicinājumiem uz izmeklējumiem, līdz 2010.gada jūnijam atsaukušās tikai apmēram 18 % sieviešu.

 

Tajā pašā laikā krūts vēzi joprojām diagnosticē novēloti apmēram 35 - 40% gadījumu, kas nav pieļaujami! Veselības norēķina centra Veselības aprūpes pakalpojumu departamenta Ambulatoro pakalpojumu daļas vadītāja Līga Gaigala klātesošos iepazīstināja ar jaunākajiem krūts vēža skrīninga programmas rezultātiem, norādot, ka bez pašu sieviešu līdzestības un aktīvas iesaistes skrīninga programmā, nevar sagaidīt pārāk pozitīvu rezultātu. Līga Gaigala uzsvēra, ka ļoti satraucoši ir tas, ka pat tad, ja sieviete atnāk uz pirmreizējo mammogrāfiju, bieži viņa neatnāk pēc rezultātiem vai arī neveic tālākus izmeklējumus, pat ja tādi nepieciešami.

 

"Iemesli, kāpēc sievietes neizmanto iespēju ir dažādi, tie ir gan emocionāli, gan finansiāli, tajā pašā laikā, jo vairāk runās par vēzi, par to, ka no tā var pasargāties, vai arī savlaicīgi atklājot, ārstēt, jo vairāk sievietes iesaistīsies arī skrīninga programmā", teica "Dzīvības koks" pārstāve Gunita Berķe, uzsverot, ka citu valstu, piemēram, Holandes pieredze rāda, ka tieši pacientu organizāciju iesaiste skrīninga informēšanas un uzraudzības procesā, veicina sabiedrības atbalstu valsts programmām.

 

Ir ļoti svarīgi nostiprināt Rozā lentītes tradīciju Latvijā, jo, runājot par kādu problēmu, tā kļūst saprotamāka un mazāk baisa. "Šogad rozā lentītei jākļūst par atgādinājumu, lai sieviete, vienalga, cik veca būtu, padomātu par veselību un aizietu pie ārsta, vai arī izmantotu skrīninga programmas priekšrocības un veiktu nepieciešamos izmeklējumus, ja viņa gadījumā saņēmusi Veselības norēķinu centra uzaicinājuma vēstuli" teica biedrības "Dzīvības koks" pārstāve Mārīte Vilcāne. "Dzīvības koks" ir apņēmības pilns veicināt sabiedrības izpratni un iesaisti problēmu apzināšanā, tāpēc šogad jau otro gadu pēc kārtas "Dzīvības koks" organizēja Rozā lentītes solidaritātes dienu (2010.gada 4.septembrī), kura ietvaros notika komandu atbalsta skrējiens un ziedojumu vākšanas kampaņa. Tagad jau iesāktajam turpinājums būs sadarbības partneru aktivitātēs: AVON, Lindex, Samsung, Fazer (Geisha), Hilding Anders un citi.

 

Rozā lentītes simbolam vajadzētu kļūt par atgādinājumu - Nebaidies, ej un pārbaudies!

 

Sadarbības partneris Apraksts

 

AVON AVON, atbalstot cīņu pret krūts vēzi, oktobrī papildus tam, ka katalogā tiks piedāvāti produkti ar Rozā lentītes simbolu, vairākus no tiem būs iespēja iegādāties AVON skaistuma centrā Brīvības ielā 155, Rīgā. Visa peļņa no šo produktu pārdošanas tiek novirzīta cīņai pret krūts vēzi.

 

Par šiem līdzekļiem pēdējos gados tiek apmaksātas rehabilitācijas nometnes sievietēm pēc krūts operācijām, ir iegādāta vērtīga aparatūra Onkoloģijas Centra Krūts veselības nodaļai, krūts protēzes un izdotas izglītojošas brošūras.

 

Geisha Visu oktobra mēnesi Fazer sadarbībā ar biedrību "Dzīvības koks" rīko Rozā lentītes akciju. No katras šajā laikā pārdotās "Fazer Geisha" un "Fazer Geisha Dreamy Caramel" 37 g tāfelītes 1 santīms tiks ziedots biedrībai Dzīvības koks psihosociālās rehabilitācijas nometnes finansēšanai krūts vēža pacientēm Latvijā. Fazer Geisha šokolādes ar Rozā lentītes simboliku būs nopērkamas gandrīz visās tirdzniecības vietās Latvijā. Saziedotie līdzekļi tiks novirzīti onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas nometnēm.

 

Latvijā Fazer atbalsta akcija cīņā ar krūts vēzi notiek pirmo reizi, Somijā tā tiek rīkota jau trešo gadu, bet Igaunijā, Lietuvā un Zviedrijā - otro gadu pēc kārtas.

 

Hilding Anders 2010.gadā Hilding Anders Grupa apvienojās ar virkni uzņēmumu visā pasaulē, kuri jau sniedz atbalstu “Rozā lentītes" organizāciju darbībai.

 

Šogad līdzīga kampaņa uzsākta arī Latvijā - iegādājoties Pink Ribbon jeb "Rozā lentītes" virsmatraci, 7 lati tiks ziedoti biedrībai "Dzīvības koks" onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas nometnes organizēšanai. Papildu informācija par šo akciju www.sleepwellbed.com.

 

Lindex Lindex onkoloģisko pacientu atbalsta biedrību "Dzīvības koks" Krūts veselības mēneša ietvaros atbalsta jau trešo gadu. Šogad trīs Lindex tirdzniecības vietās būs pieejama Rozā apģērbu līnija, no kuras 10% tiks ziedoti biedrībai mērķu sasniegšanai. Pārējās tirdzniecības vietās no ikviena pārdotā krūštura 7 santīmi tiks novirzīti biedrībai. Savukārt visos Lindex veikalos ikvienam atbalstīt gribētājam būs iespēja iegādāties rozā lentīti, kas ir simbols cīņai pret krūts vēzi visā pasaulē!

 

Samsung Starptautiskā krūts vēža mēneša ietvaros, Dzīvības koks uzsāks vērienīgu sadarbību ar Samsung, kas ir viens no lielākajiem rozā lentītes kustības atbalstītājiem visā pasaulē, un tagad šo globālo iniciatīvu vēlas atbalstīt arī Latvijā. Sākot no oktobra, pusgada garumā tiks īstenota kampaņa līdzekļu vākšanai krūts vēža pacientu rehabilitācijas nodrošināšanai un ārstējošo speciālistu izglītošanai par jaunākajām rehabilitācijas metodēm.

 

Jau oktobra vidū Rīga notiks šīs kampaņas prezentācijas pasākums un pirmais unikālais rehabilitācijas seminārs krūts vēža pacientiem un ārstējošajiem speciālistiem, kurā aicināsim piedalīties arī žurnālistus un sniegsim detalizētu informāciju par plānoto kampaņu un tās aktivitātēm.

 

TIKAI KOPĪGIEM SPĒKIEM MUMS IZDOSIES UZVARĒT!

 

Visi līdzekļi tiks novirzīti psihosociālās rehabilitācijas nometņu un rehabilitācijas centra izveidei krūts vēža pacientēm un viņu tuviniekiem.

 

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" dibināta 2004.gadā, un tā ir lielākā nevalstiskā organizācijas Latvijā, kas apvieno onkoloģiskos pacientus un viņu tuviniekus. Biedrības mērķis ir aizstāvēt pacientu intereses nacionālā un starptautiskā līmenī, lai arī Latvijas pacientiem būtu iespēja saņemt kvalitatīvāko veselības aprūpi. "Dzīvības koks" ir Eiropas līmeņa organizāciju "Europa Donna" un "European Cancer Patient Coalition" biedrs. Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Krūts veselības mēnesi Latvijā organizē jau kopš 2005.gada.

 

Informāciju sagatavoja Juta Šteinerte, "Dzīvības koks" projektu vadītāja.