Dzemdes kakla vēža vakcīna sievietēm pēc 30

Dzemdes kakla vēža vakcīna sievietēm pēc 30

25. Jun 2012, 13:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piedāvājam jautājumu videosēriju par dzemdes kakla vēzi. Uz visiem jautājumiem atbildes sniedz starptautiska līmeņa eksperte - Krievijā ļoti plaši pazīstama ginekoloģe - vecmāte, Krievijas ģenetālo infekciju un neoplazijas asociācijas vice-prezidente Svetlana Rogovskaja.

Video: Cik daudz sieviešu Krievijā slimo ar dzemdes kakla vēzi  

Video: Kāpēc pret dzemdes kakla vēzi vakcinē 12 gadu vecumā? 

Video: Kas tā tāda kolposkopija

Visi video krievu valodā.

Saskaņā ar imunizācijas programmu, Latvijā vakcīna pret dzemdes kakla vēzi par valsts līdzekļiem, tiek veikta meitenēm 12 gadu vecumā. 

Kā Māmiņu Klubam pastāstīja Svetlana Rogovskaja, vecums no 11 līdz 14 gadiem ir vidējais, kas izvēlēts šai vakcīnai - visā pasaulē.

Pats galvenais arguments šim pusaudžu vecumam ir šāds - vakcīna ir efektīva, ja tiek ievadīta pirms dzimumdzīves uzsākšanas, pietam - runa ir par jebkura veida dzimumaktu: āda pret ādu, gļotāda pret gļotādu, risks saslimt ir pat pieskārienu ceļā. 

Vai tas nozīmē, ka vakcinēties nav jēgas? Nē, tā tas nav, jēga ir vienmēr - tādu viedokli pauž Svetlana Rogovskaja. 

"Sievietes pēc 30, tā, protams, ir īpaša grupa, kuru vajag mērķtiecīgi apsekot, tas ir, ne tikai ar citoloģiskās metodes palīdzību, vai arī tā saucamā, skrīninga palīdzību, bet arī ar papilomas vīrusa testa palīdzību, lai tās, kas ir šī onkoloģiskā tipa vīrusa nēsātājas, varētu iekļaut paaugstinātas novērošanas riska grupā," stāsta S.Rogovskaja. 

Tas nekādi neietekmē vakcināciju, uzsver S.Rogovskaja: "Tāpēc, ka vakcīna darbosies pret noteiktiem vīrsa tipiem, un daļēju aizsardzību tā nodrošinās jebkurā gadījumā":"Un, kad runa ir par vēzi, tas ir īpaši svarīgi." 

Svetlana Rogovskaja uzskata, ka patlaban ekspertiem visā pasaulē ir vienots viedoklis: ja sieviete ir vecāka, pirms vakcinācijas izmeklēšana, lai noteiktu vīrusa apjomu organismā, nav obligāta, jo aizsardzība no dzemdes kakla vēža - pilnīga vai daļēja ir tik un tā. 

Māmiņu Klubs