Delikātai problēmai delikāts risinājums – aizcietējumu kalkulators

Delikātai problēmai delikāts risinājums – aizcietējumu kalkulators

11. Jun 2012, 09:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizcietējumi ir problēma, par kuru mēdz būt grūtības atklāti runāt arī ar speciālistu. Tomēr visiem zināms, ka, neko nedarot, problēma neizzudīs pati no sevis. Tagad www.delikati.lv piedāvā aizcietējumu kalkulatoru, kas palīdzēs apzināt problēmu.

Aizcietējumu kalkulatoru veido 9 jautājumi, pēc kuru atbildēšanas tiks ieteikts nākamais solis pretī labākai pašsajūtai. Ja šaubas par aizcietējumu problēmu apstiprina arī kalkulators, tad noteikti jādodas pie ārsta. Svarīgi paturēt prātā, ka ārsti zina, ka pacientam, iespējams, ir grūti saņemties runāt par to, kā viņam veicas, kad aizvērtas sirsniņmājiņas durvis, tomēr speciālisti ikdienā regulāri strādā ar šādām delikātām veselības problēmām, līdz ar to ir apguvuši, kā tās apspriest pēc iespējas diskrētāk.

Latvijā vismaz 28% cilvēku ir šī delikātā aizcietējumu jeb obstipāciju problēma. Aizcietējumi var rasties jebkuram cilvēkam un jebkurā vecumā, pat zīdaiņiem. Svarīgi ir noskaidrot, kas izraisījis problēmu. Visbiežāk iemesli ir nesabalansēts, neveselīgs uzturs, par maz ūdens, mazkustīgs dzīvesveids, stress un atrašanās svešā vidē. Aizcietējumi var izpausties arī kā dažu medikamentu blakusparādība, kā arī tad, ja uzturā pārlieku daudz lieto saldumus, stipru kafiju un tēju. Ir vairāki veidi cīņai ar aizcietējumiem. Piemērotāko metodi nosaka katram pacientam individuāli – palīdzēs šķiedrvielu uzņemšana, fiziskas aktivitātes, uzvedības terapija, medikamenti vai arī ķirurģiska procedūra.

Pateicoties dr. Intam Bruņeniekam, tagad arī Latvijā pieejams aizcietējumu kalkulators – ODS score jeb Obstruktīvā defekācijas sindroma skalas tulkojums un adaptācija pacientiem Latvijā.

Brīdī, kad ir šaubas par to, ir vai nav šāda delikāta problēma, tomēr drosmes aprunāties ar kādu par to vēl nav gana daudz, šis kalkulators ir solis pretī nepieciešamajam risinājumam. 

Mājas lapa www.delikati.lv radīta, lai runātu par sieviešu intīmās veselības problēmām. www.delikati.lv pieejama informācija par iegurņa orgānu noslīdējumu, urīna nesaturēšanu, aizcietējumiem un hemoroīdiem, papildus atrodami ārstu kontakti, pacientu stāsti, kā arī ir iespēja uzdot jautājumus speciālistiem par visām šīm delikātajām veselības problēmām.

Delikāti par sieviešu intīmās veselības problēmām