Ārstu speciālistu nostāja Vakcinācijas kalendāra paplašināšanā 2010.gadā Latvijā

Ārstu speciālistu nostāja Vakcinācijas kalendāra paplašināšanā 2010.gadā Latvijā

20. Jun 2011, 14:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Informāciju sagatavoja Dace Rezeberga, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente.


 

Latvijā un pasaulē dzemdes kakla vēzis ir otrā biežāk sastopamā vēža lokalizācija sievietēm līdz 45 gadu vecumam. Pēdējo desmit gadu laikā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi Latvijā ir pieaugusi par 20%. Piecus gadus izdzīvo tikai aptuveni puse sieviešu, kurām diagnosticēts dzemdes kakla vēzis.
 

Dzemdes kakla vēža cēlonis ir nepārejoša cilvēka papilomas vīrusa ( HPV ) onkogēno jeb augsta riska tipu infekcija. Atklājums par HPV vīrusa onkogēno tipu saistību ar dzemdes kakla vēzi tika novērtēts ar Nobela prēmiju 2008.gadā. Visām sievietēm, kurām ir dzimumattiecības, pastāv onkogēnās HPV infekcijas risks.
 

HPV tiek pārnests dzimumkontaktu (ģenitāli-ģenitālo, orāli-ģenitālo) un pirkstu kontakta dzimumorgānu apvidū ceļā. Ir pierādīts, ka līdz 80% sieviešu inficējas ar HPV infekciju kādā savas dzīves periodā. Līdz pat 50% gadījumu tā ir bijusi onkogēno HPV tipu infekcija. Lielākā šo infekciju daļa pāriet pati no sevis trīs gadu laikā.


 
HPV ir bīstams vīruss, jo spēj apiet organisma imūno jeb aizsargsistēmu un nerada nepieciešamo dabīgās imunitātes atbildi, kas pasargātu no atkārtotas inficēšanās.


 
Aizsardzībai pret HPV infekciju ir nepieciešams augsts neitralizējošo antivielu līmenis organismā, ko rada tikai un vienīgi HPV vakcinācija .


 
Abas šobrīd Latvijā reģistrētās HPV vakcīnas nesatur dzīvu vai novājinātu vīrusu vai vīrusa DNS, tādēļ nav infekciozas un nevar radīt saslimšanu. Vakcīna domāta tikai profilaktiskai aizsardzībai. Tā neārstē esošu slimību, bet pasargā gan no jaunas, gan atkārtotas inficēšanās.


 
HPV vakcinācija ir atzīta par drošu.


Balstoties uz visiem šobrīd pieejamiem HPV vakcīnu pētījumiem un PVO ( Pasaules Veselības organizācijas) 2009.gada rekomendācijām , HPV vakcinācija ir rekomendējama pirmkārt meitenēm pirms dzimumdzīves uzsākšanas, jo risks inficēties sākas tieši pēc dzimumdzīves uzsākšanas un augstākā onkogēno HPV sastopamība ir sievietēm līdz 25 gadu vecumam. Meitenes fizioloģiskās īpatnības padara viņu īpaši uzņēmīgu pret HPV, kā arī citām seksuāli transmisīvām infekcijām, tāpēc mērķtiecīga profilakse šai vecuma grupai ir jo nozīmīga. Vairumā ES valstu ir uzsākta valsts apmaksāta HPV vakcinācija 12-15 gadu vecām meitenēm.


 
HPV vakcinācijai ir jākļūst par daļu no koordinētas stratēģijas, lai pasargātu sievietes no dzemdes kakla vēža.


 
HPV vakcinācija ir primārā dzemdes kakla vēža profilakse, kas papildina sekundāro profilaksi organizēto dzemdes kakla vēža skrīningu, kas Latvijā uzsākts 2009.gadā. Tieši ierobežota finansējuma apstākļos slimību profilaksei ir piešķirama īpaša loma, tāpēc mēs paužam vienotu atbalstu Vakcinācijas kalendāra paplašināšanai Latvijā, sākot ar 2010.gadu.


 
Dace Rezeberga, asociētā profesore, Latvijas ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācijas prezidente, RSU Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja

Ludmila Vīksna, profesore, RSU tradicionālās Infektoloģijas, Tuberkulozes un AIDS katedras vadītāja

Dace Gardovska, profesore, RSU Pediatrijas katedras vadītāja

Dace Baltiņa, onkoloģe, habilitētā medicīnas doktore


Ludmila Eņģele, medicīnas zinātņu doktore, SIA „Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” metodiskās un stratēģiskās nodaļas vadītāja


Līga Kozlovska, ģimenes ārste, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente.


LETA