5 iemesli, kādēļ ikvienas ģimenes uzturā jāiekļauj graudaugi

5 iemesli, kādēļ ikvienas ģimenes uzturā jāiekļauj graudaugi

13. Jan 2012, 14:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Graudaugi mūsu uzturā nodrošina enerģijas iegūšanu. Māmiņu Klubs kopā ar uztura speciālisti Inesi Siksnu  ir apkopojis iemeslus, kāpēc ikvienas ģimenes uzturā būtu jāiekļauj graudaugi.

 

“Graudaugi pamatā ir ogļhidrāti, ko savukārt mūsu organisms izmanto kā enerģijas avotu,” stāsta uztura speciāliste. “Ne velti, ja skatāmies uztura piramīdu, tad lielākais porciju skaits ir tieši no graudaugu produktu grupas un tā nodrošina mums vismaz 55-60% no nepieciešamās enerģijas dienā.”

 

Graudaugu produkti var būt dažādi - gan tādi, kas satur vienkāršos ogļhidrātus, līdz ar to mūsu asinīs glikoze-enerģija nokļūst ātri; gan tādi, kas satur saliktos - klāt ir arī šķiedrvielas, kas cukura nokļūšanu asinīs palēnina, līdz ar to mums ilgāku laiku ir nodrošināts vienmērīgs enerģijas daudzums un ilgāku laiku jūtamies paēduši un spēcīgi.

 

Vienkāršie ogļhidrāti ir smalki apstrādāti miltu produkti - baltmaize, cepumi, bulciņas. Jo rupjāk malti milti un nesmalcinātāki graudi, piemēram, auzu pārslas, griķu pārslas, kviešu pārslas, jo vairāk šķiedrvielu un citu vērtīgo vielu uzņemam.

 

Graudaugi ir lielisks šķiedrvielu avots. Šķiedrvielas ir tās, ka palīdz mūsu gremošanas sistēmai strādāt labāk, kā arī piedalās nevēlamo savienojumu izvadīšanā no organisma.

 

Ēdot pēc iespējas mazāk apstrādātus graudus - ātrāk un ilgāku laiku jūtamies paēduši, tāpēc dažādu graudaugu putras, piemēram, kviešu pārslu, auzu pārslu, auzu- kliju pārslu, rudzu pārslu, ir lieliska izvēle ikrīta ģimenes brokastīm.

 

Pilngraudu pārslas var palīdzēt uzturēt optimālu svaru vai zaudēt to. Šķiedrvielas, kas atrodas pilngraudu pārslās palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu, tādējādi saglabājot stabilu cukura līmeni asinīs, kas savukārt palīdz pret pēkšņu izsalkumu, rezultātā palīdzot samazināt uzņemto tauku daudzumu, jo roka vienkārši nestiepsies pēc kārtējās bulciņas vai cepumiņa. Tāpat jāpiemin, ka graudaugi ir ar zemu tauku saturu un nelielu nepiesātināto taukskābju daudzumu.

 

Pilngraudu pārslas palīdz regulēt gremošanas sistēmas funkcijas. Zināms, ka šķiedrvielas veicina zarnu darbību un rada mīkstāku vēdera izeju. Savukārt šķiedrvielas, kas ir atrodamas kviešos, var saistīt noteiktus toksīnus un oksidētās taukskābes, izvadot tās no gremošanas sistēmas daudz sekmīgāk nekā šķiedrvielas,kas atrodamas augļos un dārzeņos. Tāpat lietojot ikdienā uzturu ar augstu šķiedrvielu daudzumu, samazinās risks saslimt ar resnās zarnas vēzi.

 

Graudaugi ir antioksidantu un minerālu avots. Pilngraudu pārslas ir lielisks antioksidantu avots, kas palīdzēs aizsargāt organismu no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes, samazina vēža un sirds slimību risku. Dabiska augu ķimikālija kā lignāns var palīdzēt mazināt krūts un prostatas vēža risku. Šīs vielas atrodamas graudu, piemēram, kviešu kliju, ārējā slānī. Tāpat graudaugi satur arī dzelzi un kalciju, kas ir būtisks veselīga ķermeņa funkcionēšanai un kaulu veselībai.




Tomēr uztura speciāliste atgādina: “Lietojot produktus ar augstu šķiedrvielu saturu, noteikti būtu jāatceras, ka jālieto pietiekamā daudzumā šķidrums, citādi var rasties aizcietējums vai apgrūtināta vēdera izeja. Īpaši uzmanīgiem šajā ziņā jābūt ar bērniem.”

 

Kristīne Damšklne, www.maminuklubs.lv

 

"Herkuless" graudaugu lielais māmiņu recepšu konkurss! Piedalies!