2. jūnija Māmiņu Kluba festivālā meklē maizīti, kas tevi dara stipru!

28. May 2018, 13:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zini, kas Sprīdītim palīdzēja uzvarēt Lutausi? 2. jūnijā nāc uz Māmiņu klubs rīkoto Vasaras festivālu Ziemeļblāzma parkā un meklē stendu “Tērvetes maize”. Nogaršo īstu rudzu maizi, kļūsti arī Tu par stiprinieku un saņem saldas balvas!

Būs arī iespēja iegādāties “Tērvetes maizes” veselīgos gardumus, tai skaitā rudzu pilngraudu rupjmaizi un rudzu saldskābmaizi (bez kviešu miltiem), kurai izmanto tikai dabīgas izejvielas, pašu gatavotu ieraugu - abrkasi. Mīklu kā senos laikos raudzē ozolkoka kublos. Tad katrs ar mazinieka rokām izveidotais klaips nonāk ar malku izkurinātā krāsnī, kur pavada no 1 līdz 2 stundām. Un tad jau tas ir gatavs doties pasaulē…

Iesaka Veselības centrs 4 uztura speciāliste dr. Guna Rijkure, daudzu publikāciju autore un grāmatu līdzautore:

“Latvijā rudzi aug labi, līdz ar to rudzu maize jau no seniem laikiem ir bijusi šajā teritorijā dzīvojošo cilvēku ikdienas uztura pamatsastāvdaļa. Arī mūsdienās maizes nozīmīgā loma nav mazinājusies. Rudzu maize ir sabalansētas ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa, ar kuru uzņemam olbaltumvielas - galveno šūnu būvmateriālu. Tomēr rudzu graudā ir arī citas vērtīgas vielas. Grauda vidusdaļa satur galvenokārt cieti, olbaltumvielas, saliktos ogļhidrātus, kas organismā tiek sašķelti un pārvēršas glikozē, cukurā. Tātad grauda vidusdaļa ir galvenokārt enerģijas avots. Savukārt rudzu grauda daudzslāņainais apvalciņš satur šķīstošās un nešķīstošās olbaltumvielas, ļoti vērtīgos antioksidantus, B grupas vitamīnus, minerālvielas, kā kāliju, kalciju, fosforu un dzelzi. Rudzu grauda dīglītis satur taukus, dažādus fermentus, kas arī organismam ir nepieciešamas vielas. Un tieši “Tērvetes maizes” pilngraudu (šķelto graudu) rudzu maizē ir visas šīs trīs vērtīgās daļas.


Ēdienkartē ļoti svarīgi ir iekļaut saliktos ogļhidrātus jeb labos cukurus, kas sniedz ilgstošu enerģiju un vairo darbaspējas, kā arī uzlabo sportiskos sasniegumus. Pilngraudu rudzu maize ir ideāls produkts, lai šo iztrūkumu kompensētu. Arī sēdoša darba darītājiem iesaku starpbrīdī labāk apēst tīru rudzu maizes šķēli (it īpaši, ja tai pievienoti žāvēti augļi!), nevis niekoties ar cepumiņiem un smalkmaizītēm.   

Lai vai cik tas neticami būtu, augstvērtīga pilngraudu rudzu maize palīdz arī notievēt, jo to sastāvā esošās šķiedrvielas un jau pieminētie labie cukuri organismā rada mazāk kaloriju, sniedz ātrāku un ilgstošu sāta sajūtu, bet tas savukārt cilvēkus pasargā no pārēšanās. Tieši tie cilvēki, kas uzturā vairāk lieto pilngraudu maizi, ir tievāki un labāk kontrolē savu svaru.

Jāatzīst, ka tieši pilngraudu rudzu maize ieteicama cukura diabēta pacientiem, jo zemā glikēmiskā indeksa dēļ (tas ir 2- 3 reizes zemāks nekā parastajā rupjmaizē un 3- 4 reizes zemāks nekā kviešu maizē) pilngraudi nepaaugstina cukura līmeni asinīs, bet drīzāk to stabilizē.

Der ielāgot, ka uzturs var arī būt zāles! Piemēram, šķiedrvielas uzlabo kuņģa un zarnu darbību – tīrot zarnu sieniņas un kalpojot par barības vidi labajiem mikroorganismiem. Daudz naudas cilvēki izdod, iegādājoties medikamentus vēdera mīkstināšanai. Taču izrādās, ka tādu pat efektu varētu panākt, ēdot pilngraudu maizīti, tikai tad izdevumi būtu nesalīdzināmi mazāki. Mediķi atklājuši, ka šķiedrvielas, kas atrodas rudzu maizē, kavē arī vēža šūnu veidošanos. Ļoti svarīgi pilngraudu rudzu maizei dot priekšroku sirds un asinsvadu slimniekiem. Rudzu maizes ēšana samazina holesterīna līmeni, asins taukus, pat šķidrina asinis. Savukārt tajā esošie antioksidanti organismā cīnās pret visām hroniskajām kaitēm. Tad, kāpēc lietot medikamentus, ja līdzvērtīgu efektu varam sasniegt, ēdot veselīgi maizīti?!

Tā kā mīklas tapšanas procesā tiek izmantots dabīgais ieraugs, jāpiemin arī dabīgā ierauga pozitīvais aspekts. Ilgajā raudzēšanas procesā, kas ilgst līdz pat 36 stundām, rodas daudz uzturvielu un vitamīnu, kas piedalās dažādos organisma normālas funkcionēšanas procesos. Protams, dabiski raudzēta maizīte sniedz arī ilgāku sāta sajūtu, jo tā ir blīvāka.

Sendienās rudzu maize bija latviešu pamatēdiens, spēka un enerģijas avots, tad kādēļ lai mūsdienās būtu citādi? It īpaši, ja rudzu maizes uztura vērtībai Latvijā ir pievienota arī tās emocionālā vērtība.”

Maizi iespējams iegādāties mājražotāju tirdziņos un maizes ceptuvē  “Tērvetes maize”, Straumes”, Tērvetes novads, Latvija, tālr.: 29967553, e-pasts: kurpnieks_j@inbox.lv

Maizes ceptuve “Tērvetes maize” piedāvā arī ekskursijas pieaugušajiem un bērniem. Izjūtiet maizes svētību pašu rokām. Atbrauciet un izcepiet arī paši savu maizes klaipiņu vai picu!

2- 3 h ekskursijas “Maizes ceļš” programmā ietilpst “Tērvetes maize” saimnieka, maiznieka Jāņa Kurpnieka stāstījums par maizi, tās tapšanu, 12 maizes veidu degustācija, kas noslēdzas ar “ceļa maizes” cepšanu.

Vai tā būtu dzimšanas diena, izlaiduma ballīte, pārgājiena pieturas punkts vai vienkārši vēlme izrauties no pilsētas un pavadīt laiku ar ģimeni, draugiem, kolēģiem – mīļi sagaidīsim ikvienu!