12 populārākie jautājumi par sēnēm

12 populārākie jautājumi par sēnēm

06. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katru gadu sēņu laikā diemžēl uzrodas vairāki, kuri mežā salasa arī indīgās sēnes, mājās garšīgi pagatavo, notiesā un mirst. Droši vien jau būsi dzirdējusi skumjo stāstu par baltajām mušmirēm pirms gada. Ģimene no tām pagatavoja sēņu karbonādes un ātri vien nokļuva slimnīcā.  

Lai cilvēkiem palīdzētu orientēties sēņu daudzveidībā un galvenais, to atpazīšanā, Latvijas dabas muzejs atbildējis uz 12 populārākajiem jautājumiem, kurus parasti viņiem uzdod sēņu izstādēs.

Ko nozīmē “neēdamas sēnes”? Tās taču nav indīgas!

Sēnes var būt neēdamas arī sliktas garšas, nepatīkamas smakas, sīkstuma vai sīko izmēru dēļ. Ar tām var sabojāt ēdienu, bet ne nopietni saindēties. Neēdamas ir arī vecas un kāpuru bojātas sēnes.

Kāpēc kailās mietenes ir indīgas?

Kailās mietenes satur toksīnus, kas izraisa eritrocītu sabrukšanu (hemolīzi), aknu un nieru darbības traucējumus, konstatēts, ka indīgās vielas organismā uzkrājas, tādēļ pēkšņi var saslimt cilvēki, kas gadiem šo sēni lietojuši uzturā. Lietojot nevārītu iespējami pat nāves gadījumi.

Vai taisnība, ka cūcenes nedrīkst ēst?

Ar cūceņu vākšanu pārāk aizrauties nevajadzētu, jo Somijā un Zviedrijā konstatēts, ka cūcenes satur mutagēnu vielu, kas var izraisīt vēzi.  Ja nespējat pilnībā atteikties no savā iemīļotajām sēnēm, ieteicams vismaz nokasīt no cepurītes virsmas sveķaino, gļotaino virsējo slāni, jo pastāv uzskats, ka tieši tur koncentrējas kaitīgās vielas.

Kā atšķirt krimildes no baltajām bērzlapēm?

Visām krimildēm (izņemot saldo) raksturīga balta, ieliekta cepurīte ar ieritinātu malu,  nemainīgi balta, ļoti sīva piensula. Baltajai bērzlapei piensulas nav.

Kāpēc dažas bērzlapes ir neēdamas?

Bērzlapju vidū nav bīstamu indīgu sēņu, lielākā daļa ir ēdamas. Bērzlapes ar maigu garšu cepamas bez iepriekšējas novārīšanas, nedaudz sīvās vai rūgtenās jānovāra, bet ļoti sīvās nav ēdamas, jo var izraisīt gremošanas traucējumus. Nav jābaidās bērzlapes mežā nogaršot. Tieši garša,  cepurītes un sporu masas krāsa ir svarīgākās bērzlapju noteikšanas pazīmes.

Vai pēc garšas vai smaržas var pateikt, vai sēne ir ēdama?

Nevar. Daudzām indīgām sēnēm var būt laba garša un smarža. Visindīgākā sēne - zaļā mušmire smaržo pēc medus un garšo pēc riekstiem.

Vai visas bekas ir ēdamas?

Par bekām sauc sēnes, kurām sporas veidojas stobriņos cepurītes apakšpusē. Lielāko daļu beku var cept bez iepriekšējas novārīšanas. Pirms cepšanas jānovāra raganu beka. Rūgtās garšas dēļ neēdama ir  parastā žultsbeka un dažas ļoti retas beku sugas. Vāji indīga ir ļoti retā velna beka.

Kāda ir zemestauku nozīme dziedniecībā?

Zemestauki pēdējos gados tiek pieskaitīti pie visvērtīgākajiem veselību nostiprinošiem dabas produktiem. Par sevišķi vērtīgu tiek uzskatīta zemestauku sula. Tiek atzīmēta tās spēja stimulēt aizsargspējas pret dažādām saslimšanām, stresu, mazināt sāpes. Īpaši tiek izcelta zemestauku spēja samazināt dažādu ļaundabīgu audzēju veidošanos un daudzos gadījumos pat apturēt to tālāku attīstību. Jauni, olas veida augļķermeņi ēdami, svaigā veidā sagatavojot salātos.

Kā veidojas „raganu apļi”?

Šī parādība saistīta ar sēņotnes augšanu. Sēņotnes pavedieni aug no centra uz visām pusēm, sēņotne ir ļoti "ēdelīga" un ātri iztērē barības vielas,  tādēļ apļa iekšpusē sēņotnes pavedieni atmirst. Turpretī uz ārpusi sēņotne aug un plešas visos virzienos,  un uz tās veidojas augļķermeņi.  Tā augļķermeņu veidošanās laikā sēņotne kļūst līdzīga šaurai joslai ar tukšumu vidū. Sēņotne katru gadu izplešas par 10 - 15 cm,  ja cilvēks tai netraucē,  tā ir ļoti izturīga un ilggadīga.

Kā pazīt celmenes?

Parastajai celmenei ir sīkas, tumšas zvīņas uz gaišas cepurītes un uz kātiņa  gredzens. Samtainajai ziemenei  jeb ziemas celmenei cepurīte  ir medus  dzeltena, kātiņš tumši brūns, apakšdaļā ar brūniem, samtainiem matiņiem. Ēdamjai dūmainajai sērsēnei ir pelnu pelēkas lapiņas. Vāji indīgā rūgtā sērsēne atšķiras ar zaļganām lapiņām un rūgtu garšu. Neēdama rūgtās garšas dēļ ir arī ķieģeļsarkanā sērsēne, kas raksturīga ar ķieģeļsarkanu cepurīti.

Kā atšķirt atmatenes no mušmirēm?

Atmatenēm lapiņas sākumā ir sārtas vai pelēcīgas, vecumā gandrīz melnas. Mušmirēm lapiņas ir nemainīgi baltas. Visbiežāk par atmateni notur nāvīgi indīgo balto mušmiri.

Kas ir “šampinjoni”?

Tautā par šampinjoniem parasti tiek sauktas atmatenes. Šo nosaukumu nebūtu pareizi lietot, jo franču valodā vārds champingnon nozīmē sēni vispārīgā nozīmē.

Materiāls tapis, izmantojot Latvijas Dabas muzeja materiālus. Paldies Initai Dānielei par atsaucību!