Pasaulē arvien populārais “veggie” sulu koncepts tagad arī Latvijā

Pasaulē arvien populārais “veggie” sulu koncepts tagad arī Latvijā

17. Mar 2016, 00:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pasaulē ļoti populārdras kļūst sulas, kuru sastāvā ir gan dārzeņi, gan augļi. Tās savu popularitāti ir iemantojušas ne tikai ar patīkamo garšu, bet arī ar to vērtīgumu, jo vienlaikus saglabā gan augļu, gan dārzeņu pozitīvās īpašības, kas nepieciešamas mūsu organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai.

Arī “CIDO Grupa”, sekojot pasaules tendencēm, ir izveidojusi savu “veggie” recepti un sākusi ražot “CIDO” dārzeņu un augļu sulas “Veggie” ar biešu vai ķirbju garšu, attīstot jaunu kategoriju sulu klāstā. Jāmin, ka dārzeņu un augļu sulu kombinācija ir jauna niša ne tikai sulu ražotājam, bet kopumā Latvijas tirgum.

Papildināti ar B grupas vitamīniem

“CIDO Grupa” jaunajā produktu līnijā piedāvā divas “Veggie” sulas: ābolu - biešu sulu ar mango biezeni un augļu – dārzeņu sulu ar ķirbju biezeni.

Līga Sakne, SIA “CIDO Grupa” bezalkoholisko dzērienu kategorijas vadītāja Baltijā un biedrības “5 dienā” pārstāve, atzīst, ka šāda augļu un dārzeņu sulu kombinācija sniedz iespējas iedzīvotājiem ērtā veidā bagātināt ikdienas uzturu un uzņemt dārzeņos un augļos esošās vērtīgās minerālvielas, vitamīnus un antioksidantus. Šim “Veggie” konceptam ir augsts attīstības potenciāls, jo līdz ar izpratnes par veselīgu uzturu pieaugumu tās kļūst arvien populārākas. Tāpēc uzņēmumam ir liels gandarījums, ka šobrīd ir viens no pirmajiem šīs tradīcijas ieviesējiem Latvijā.

20160317103517-92956.jpg

Saskaņā ar Eiropas Savienībā (ES) un Latvijā apstiprināto sulu klasifikāciju, jaunie produkti ir 100% sulas, kas izgatavotas no dārzeņu un augļu koncentrētām sulām. Pēc to sastāva tās nodrošina enerģiju1 un sāta sajūta ilgākam laikam, līdz ar to tās var būt arī vērtīga maltīte starp ēdienreizēm. Papildus sulas ir bagātinātas ar B grupas vitamīniem, kas ir svarīgi organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai. Saskaņā ar ES akceptētajām Veselīguma norādēm, šīs grupas vitamīni palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu[1].

Sulas izpētījusi Latvijas Lauksaimniecības universitāte

Pērn SIA “CIDO Grupa” uzsāka sadarbību ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultāti, kura Dr.sc.ing. Solvitas Kampuses virsvadībā veica vispārīgu pētījumu par sulu pakās sastāvu un to vērtīgajām īpašībām. Šogad LLU turpināja sadarbību un noteica vērtīgās abu “Veggie” sulu īpašības.

Izrādās, ka viena glāze ķirbju – augļu sulas satur 72% no C vitamīna dienas normas. Jāmin, ka, saskaņā ar ES veselīguma norādēm, C vitamīns spēcina organismu un samazina risku saslimt ar saaukstēšanās slimībām, kā arī veicina citu vitamīnu absorbciju. Sulas glāze sniedz 39% no B6 vitamīna dienas normas, kas palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves un olbaltumvielu un glikogēna vielmaiņu. No minerālvielām, tas ir bagāts ar magniju un kalciju.

20160317103525-28639.jpg

Savukārt viena glāze biešu – augļu sulas nodrošina 20% no B12 vitamīna dienas normas, kas nodrošina normālu enerģijas ieguves vielmaiņu un veicina normālu nervu sistēmas darbību. Tās sastāvā ir arī magnijs un dzelzs, kā arī nedaudz nātrija un kalcija. Abas sulas ir vērtīgs folskābes (B9 vitamīna) avots, kas veicina sarkano asinsķermenīšu normālu veidošanos, kā arī veicina normālu aminoskābes sintēzi.

Solvita Kampuse uzsver, ka abām sulām piemīt augsta spēja neitralizēt organismā esošos brīvos radikāļus un mazināt to negatīvo ietekmi, kā arī tām ir augsts kopējo fenolu saturs.

Latvijā ir salīdzinoši zems sulu patēriņš Eiropā, kā arī mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas šobrīd ir svarīgākā produktu grupa uztura šķīvī. Tāpēc biedrība „5 dienā” un “CIDO” kopā ar veselības jomas ekspertiem ir apvienojušās sociālā projektā SULASSPĒKS, kura mērķis ir izglītot sabiedrību par sulu pakās vērtīgajām īpašībām un to pozitīvo ietekmi uz organismu un veselību.

Daudzviet pasaulē, lai veicinātu dārzeņu un augļu patēriņu ikdienas uzturā, valsts mērogā ir ieviesta programma „5 a day” jeb „5 dienā”. Programmas iniciators ir Pasaules Veselības organizācija (PVO), un saskaņā ar to ikvienam cilvēkam veselības veicināšanai dienā nepieciešams uzņemt vismaz 5 porcijas augļu un dārzeņu, turklāt vienu no dienas porcijām ieteicams aizstāt ar glāzi sulas. 
Lai popularizētu “5 a day” konceptu Latvijā, pirms vairākiem gadiem ir izveidota biedrība “5 dienā”.



[1] Lai panāktu labvēlīgo ietekmi ir ieteicams lietot vismaz 500 ml produkta dienā. Pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs ir nozīmīga veselīga dzīvesveida sastāvdaļa.