Zīmējam kopā ar trīsgadnieku

Zīmējam kopā ar trīsgadnieku

16. Mar 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Manam dēlam Maksimiliānam ir 3 gadi, īpašu mīlestību pret zīmēšanu viņš neizjūt, bet mēs tik un tā esam atraduši dažas zīmēšanas tehnikas, kas viņu spēj aizraut uz kādu brītiņu. 

Viss pateicoties kādam brīnišķīgam universitātes priekšmetam, kurā mums mācīja, kā pirmsskolniekiem iemācīt zīmēt, un man, savukārt, bija, uz ko izmēģināt visu..

Pirmā tehnika - folijas nospiedums

Būs nepieciešamas pirkstiņkrāsas, folija, zīmēšanas papīrs.

Ņēmu pamata krāsas - dzeltenu, zilu un sarkanu, lai bērns iemācītos sajaukt krāsas. 

Sākumā dodam bērnam tikai foliju, parādam, ka uz tās var zīmēt ar pirkstiņiem. 

Kad zīmējums pabeigts, liekam to ar zīmējumu uz leju, uz zīmēšanas papīra. 

Stipri piespiežam un ņemam nost

Re, kāds efekts - kā pārnestam zīmējumam. 

Mans bērns gribēja pievienot vēl krāsas arī uz zīmēšanas papīra

Sanāca šāds mākslas darbs

Ļoti aizraujoši!

Bet šis ir mans darbs šajā pat tehnikā

Nākošā tehnika derēs arī pašiem mazākajiem. Es to saucu par burvju zīmējumu. 

Krītiņi + ūdenskrāsas

Darbam mums vajadzēs baltu tortes vai eglītes svecīti, vai arī baltu vaska krītiņu, akvareļu krāsas, otiņu, ūdens glāzi, akvareļu papīru (man tāds nebija, tāpēc zīmējums izplūda)

Mamma pati uz baltās lapas ar svecīti vai krītiņu uzzīmē kaut ko, tikai jāspiež ir stipri, vairākas reizes pārvelkto pāri novilktajām līnijām, lai būtu pārliecība par izdošanos. 

Saucam bērnu, viņš iegūst parastu baltu lapu, kura vispirms jānoklāj ar ūdeni, pēc tam ar akvareļu krāsām

Un tad pēkšņi zīmējums parādās

Te ir eglīte, bet, diemžēl, slikti redzama

Te ir mans zīmējums šajā tehnikā

 

Un vēl viena tehnika, ko mans dēls sauc Zirneklīšiem

Krāsas + tuša

Vajadzēs - akvareļu krāsas, akvareļu papīru, otiņas, ūdeni, tušu. 

Noklājam visu lapu ar ūdeni, pēc tam ar akvareļu krāsu

Pēc tam dodam bērnam tušu, lai uzpilina uz lapas

Sanāk tādi zirneklīši. Foto nav iespējams iemūžināt to, kā tie rodas no maza tušas punktiņa, pārvēršoties par lielu, pūkainu pleķīti. 

Pēc tam no galarezultāta var izveidot šādu te kartiņu.

Piedāvāju vēl dažas tehnikas pāris vārdos!

Tās ir dēla plaukstiņas.  Īkšķis un plaukstiņa ir dzeltenā krāsā, pārējie pirkstiņi - zaļā krāsā, un rezultāts - šādi te zaļi gailīši. 

Zivtiņas un ūdenszāles - Paštaisīti trafareti, kas ar ūdeni piestiprināti pie papīra, pēc tam ar zobu birstīti iztašķīta krāsa. 

Burbuļi. Sajauc guaša krāsas ar šampūnu un ūdeni glāzē, un caur salmiņu pūš burbulīšus, ko liek uz papīra, tie pārsprāgst. Vienkārši un aizraujoši, bet svarīgi, lai bērns jau saprastu, ka tādu ūdeni dzert nedrīkst, tāpēc ar savu dēlu šo neesmu vēl izmēģinājusi. 

A4 papīra la pa tiek sagriezta 4 daļās, uz pirmās uzzīmē zīmējumu ar guaša krāsām - biezā kārtā, pēc tam no šī zīmējuma uz pārējiem 3 nospiež to.

Papīra lapu saloka uz pusēm. Uz vienas puses uzzīmē pusi zīmējuma, pēc tam lapas saspiež kopā, un tad attaisa vaļā, skatās, kas iznācis. 

Zīmējums sveces vaskā. Aizdedzam sveci, pilinām uz bieza papīra tās sveķus. Jāievēro drošības tehnika, vislabāk, ka bērns būtu vērotājs, un šo darbiņu veiktu mamma, pēc tam ar akvareļu krāsām bērns var izkrāsot darbiņu. 

Zīmējums ar diegu. Viegli un vienkārši, efektīvi, bet diezgan šmucīgi, tāpēc tādas lietas labāk darīt vannas istabā. Lapu sadala uz pusēm, ņem rupju diegu, tādu kā veļas šņori, tikai mazliet tievāku, nosmērē to ar krāsu. Pēc tam to figurāli izvieto pa vienu lapas pusi. Otru lapas pusi liek pāri, spēcīgi piespiež un strauji izvelk šņori ārā (un te jau būs šļakatas). Sanāk šādas te puķītes. Skaisti izskatās uz paštaisītām kartiņām. 

Šim vajadzētu bērniem patikt. Guašu krāsas sajauc ar ūdeni, pilina tās uz papīra lapas, pēc tam uz pilieniem pūš virsū gaisu caur salmiņu. Ņemam pamata krāsas un vietās, kur tās saskaras, rodas jaunas krāsas.

Ceru, ka iedvesmoju jūs mākslinieciskām nodarbēm kopā ar bērniem. Ķeramies pie otām un uz priekšu!

Labu noskaņojumu vēlot,

Sabīne Bakilina

Iveta - tereeze Iveta - tereeze 16. Mar 2017, 08:21

Paldies par foršajām idejām, noteikti brīvdienās ar savu trīsgadnieku izmēģināsim.