Viss, kas jāzina, lai izaudzinātu atbildīgu bērnu

Viss, kas jāzina, lai izaudzinātu atbildīgu bērnu

24. Feb 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēlies savā bērniņā ieaudzināt atbildības sajūtu pret lietām un apkārtējo vidi? Ieskaties un uzzini, kas jāņem vērā, lai tas izdotos!

Konsultē psiholoģe Diāna Zande. 

Uzslavē

Lai bērns kaut ko iemācītos, vecākiem vienmēr ir jāpamana tos brīžus, kad viņam izdodas tas, ko vēlamies iemācīt! Tādēļ tā vietā, lai aizrādītu ikreiz, kad mazajam kaut kas nesanāk, uzslavē viņu tad, kad kaut kas ir izdevies.

Vari bērniņam teikt: „Ļoti labi, ka tu šodien atcerējies paņemt līdzi savu sporta tērpu! Tev tas labi izdevās, redzu, ka tu pats proti par to parūpēties!”

Bērns, kurš būs saņēmis šādu pozitīvu atgriezenisko saiti, ko var saukt par uzslavu, arī nākamajā reizē vēlēsies just to pašu labo sajūtu un atkal centīsies atcerēties,” pārliecināta Diāna Zande.

Nenosodi

Savukārt reizēs, kad mazajam kaut kas nesanāk, piemēram, viņam neizdodas sakārtot skolas somu vai arī viņš kārtējo reizi ir pazaudējis savus cimdiņus, vecāki bērnam var pajautāt, kas ir nepieciešams un kas varētu palīdzēt par savām lietiņām atcerēties!

„Vai tad mēs – pieaugušie – kaut ko iemācāmies, ja mūs soda? Nē, mēs tikai iegūstam pretīgumu! Piemēram, ja mamma sāks pārmest, teikdama: „tu vienmēr visu pazaudē”, bērnam radīsies spriedze un pilnīgi dabiski, ka baiļu dēļ viņš atkal kaut ko pazaudēs,” skaidro psiholoģe.

Samazini atbildību

Ir bērni, kuriem jau no dabas ir noturīgāka uzmanība un arī atcerēties savākt savas lietas viņiem izdodas vienkārši, bet ir arī tādi mazuļi, kuriem tas nākas grūtāk.

„Tad, ja bērniņam izsekot savām mantām sagādā grūtības, vecākiem jāparūpējas par to, lai mazajam nebūtu pārāk liels atbildības lauks!

Šajā gadījumā svarīgi, lai viņam būtu pēc iespējas maz mantu, kuras jāatceras savākt, bet, ja bērniņš uzsācis skolas gaitas, vecākiem būtu jāaprunājas ar klases audzinātāju un jālūdz, lai iesākumā viņa mazajam nedaudz piepalīdz par savām lietiņām atcerēties, un viņu iedrošina,” iesaka psiholoģe.

Māmiņu Klubs

Kā tu savam mazajam māci rūpēties par savām lietiņām un tās atcerēties savākt? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā