Veselīgu našķu idejas bērnu ballītei

Veselīgu našķu idejas bērnu ballītei

15. Oct 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pidžamu ballīte, dzimšanas diena vai bērnudārza izlaidums – bez dažādiem kārumiem neiztikt. Uzkodām, ar ko bērni našķosies brīžos starp atrakcijām un rotaļām, ir jābūt veselīgām, interesantām un pats galvenais – garšīgām. Lai iedvesmotu vecākus jaunām, vēl neredzētām un ātri pagatavojamām gardumu idejām, Latvijas gardāko stāstu ietvaros Rimi Gardēde un stāstu veidotāja Ilze Jurkāne, viesojoties pie izciliem Latvijas ražotājiem, sadarbībā ar viņiem radījusi virkni uzkodu bērniem no pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem.

20151013161711-66078.jpg 

Pildīti selerijas kāti 

Šī ir uzkoda ar bērnības garšu – tādu mana mamma pasniedza mums ar brāli Pēteri azaidā, kad nācām mājās no skolas. Veselīgi, garšīgi, atbilstoši latviskajām ēšanas tradīcijām un īpaši piemēroti svaigēdājiem. 

Lazdonas biezpienam pievieno Lazdonas saldo krējumu un skābo krējumu, smalki sadrupinātu “Lazdonas” sieru ar ķimenēm, Santa Maria itāļu vai Provansas garšvielas un sakapātus lociņus un dillītes.  Gatavo masu iepilda selerijas kātos, kas sagriezti apmēram 15 cm garos gabalos, un apkaisa tos ar sakapātiem garšaugiem.

20151013161743-81357.jpg 

Cukīni laiviņas /svaigā versija/

 

Reti kad cilvēki iedomājas, ka cukīni ir tik garšīgs svaigā veidā. Noteikti iesaku to pamēģināt, un ne tikai svaigēdājiem!

Ņem 5 nelielus cukīni, pārgriež gareniski uz pusēm un drusku izgrebj viducīti. Tad gatavo pildījumu: 200 gramus SierŠtelles siera, kas bagātināts ar garšvielām, papildina ar sakapātiem garšaugiem – dillēm, koriandru un lociņiem. Siera pildījumu liek cukīni laiviņās un pārkaisa ar zaļumiem. Katru laiviņu sagriež 6 – 8 centimetru garos gabaliņos un iegūst lielisku svaigu cukīni uzkodu.

 20151013161804-23672.jpg

Siera un rupjmaizes tornītis

 

Šo uzkodu mana mamma allažiņ taisīja viesībām un maizi pirka sīkajās trimdas latviešu maizes ceptuvēs, kur smaržoja arī mūsu rupjmaize un saldskābmaize. Lūk, kāpēc man šī smarža tāda īpaša!

 

Rupjmaizes šķēles bagātīgi apziež ar ļoti labu sviestu. Tad liek sešās kārtās – maize, Čedaras tipa siera šķēle, maize un atkal siera šķēle... Maizes tornīšus atstāj ledusskapī nedaudz savilkties, tad sagriež tā, lai izveidotos skaista, krāsaina uzkoda. Servē istabas temperatūrā, jo tad vislabāk izjūtama visu sastāvdaļu garšu buķete.

20151013161724-87692.jpg 

Cukīni laiviņas /ceptā versija/

 

Cukīni laiviņu ceptā versija ir mazliet itāliska un ļoti garda. Uzkodām to pasniedz mazākos gabaliņos, bet kā otro ēdienu servē nesagrieztus.

Cukīni laiviņas ar pildījumu gatavo tāpat kā svaigās versijas receptē. Tikai šoreiz tās liek cepeškrāsnī, kas uzsildīta līdz 175°C, un cep apmēram 15 – 20 minūtes, līdz siers kļūst zeltaini brūns un cukīni ir nedaudz mīksts. Izņemot no krāsns, laiviņas apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.

 20151013161813-32039.jpg

Smiltsērkšķu un saldējuma kokteilis 

Enerģijas, vitamīnu un veselības bumba. Smiltsērkšķu nektāra ražošanas uzņēmuma Satori Alfa īpašnieks Māris Selga ir pārliecināts, ka šis ir kokteilis jeb saldais ēdiens, no kura neatteiksies ne bērni, ne pieaugušie, kam nenoliedzami piekrīt arī Rimi Gardēde un stāstniece Ilze Jurkāne. Tik ļoti garšīgs tas ir!

Blendera krūzē liek 2 gabalos sagrieztus banānus, plombīra saldējumu un svaigas ogas pēc izvēles. Pārlej ar 1 litru smiltsērkšķu nektāra. Visas sastāvdaļas sablenderē un salej glāzēs vai deserta bļodiņās. Pa virsu uzber vēl ogas, lai ir ne vien garšīgi, bet arī skaisti!

Iedvesmojieties jaunām receptēm un uzzini vairāk par Latvijas gardākajiem stāstiem mājaslapā www.gardezi.lv.