Veidojam no māla kopā ar bērnu

Veidojam no māla kopā ar bērnu

06. Nov 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveikas, dārgās pirmsskolnieku mammas. Tā kā oktobris ir mēnesis, kas Māmiņu Klubā pasludināts par īstu darbošanās mēnesi kopā ar bērniem, es laiku pa laikam dalīšos ar jums idejās par to, kā vējainajā, lietainajā laikā kopā ar pirmsskolnieku pavadīt laiku tā, lai tas būtu noderīgi viņa attīstībai.

Šodien mēs gribam jums pastāstīt par darbošanos ar mālu un veidošanas labumiem, ko tā sniedz pirmsskolnieka attīstībā.

20131009153436-67167.jpg

Veidošanai ir liela nozīme pirmsskolnieka attīstībā, jo tā attīsta ne tikai bērna estētisko gaumi, bet tiek veicināta arī prāta attīstība, redzes uztvere, tēlainā domāšana utt.

Nerunājot nemaz par to, kādu labumu veidošana sniedz sīkajai roku motorikai, kas ir ļoti svarīgi bērnu sagatavojot skolai.

Tā kā mans bērniņš ir kreilis, viņam ir dažas grūtības ar roku kustību koordināciju un zīmuļa satveršanu, un tad nu mums mājās ir vairāk motorika jātrenē.

Veidošanai izvēlējāmies mālu. Māls atšķiras no citiem veidošanas materiāliem ar to, ka tas ir eko materiāls, tas ir dzīvs, netoksisks, un neizraisa alerģiskas reakcijas, kā arī - to ir viegli nomazgāt.

Veidot no māla dažkārt ir sarežģītāk kā no mīksta plastilīna, ir jāsamērcē rokas ūdenī, jāsilda rokas, stingrāk māls jāspiež. Un tas ir ļoti labi bērna sensorajai attīstībai.

20131009153705-98348.jpg

Mēs nopirkām mālu radošajā darbnīcā, kur bijām uz draugu kāzām vasarā. Māls ir ļoti augstvērtīgs, un to saka arī mans vīrs, kas nodarbojies ar veidošanu no bērnības.

Bet pilnvērtīgi pie darba varējām pieķerties tikai tagad, kad laikapstākļu dēļ biežāk nākas pasēdēt mājās un pameklēt, kā sevi nodarbināt.

Es piedāvāju dēlam pašam izvēlēties, ko viņš atbilstoši rudens tematikai veidos. Dodu tēmu, tālāk doma jāattīsta bērnam.

Un tātad, rudens, asociācijas. Koks ar dzeltenām lapām, ezītis, sēnītes, āboli, ķirbis.. Tā kā mājās mums bija grozs, kas pilns ar āboliem, bērns nolēma izveidot grozu.

Mēs savu darbiņu nosaucām par rudens ražu.

20131009153936-10531.jpg

Manuprāt, izdevās pat ļoti labi priekš pirmsskolnieka. Pats savu darbu novērtēja uz - lielizki, un nolēma, ka nesīs to uz dārziņu, lai audzinātāja palīdzētu to izmantot nodarbībās. Nu, tātad pašam rezultāts arī patika.

Vai jūs kaut ko veidojat kopā ar bērniem?

Kādu materiālu jūs izmantojat (plastilīns, plastika, sāļā mīkla, papjē-mašē, māls)?

Veiksmi radošumā!

Sabīne - pirmsskolas pedagogs