Vasara atpūtai, vai tomēr darbiem un mājasdarbiem

Vasara atpūtai, vai tomēr darbiem un mājasdarbiem

06. Jun 2019, 16:55 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Ir tik jauki, kad aizvadām pirmo nedēļu skolēnu brīvlaikā, jo tad ir iespēja atpūsties ne tikai bērniem, bet arī ikdiena palikusi "brīvāka" vecākiem. Atceros, kā mūsu bērnībā vasaras brīvlaiks bija jāpavada kolhoza biešu laukos, omītes dārzeņu tīrumos un siena pļavās, bet vakari - sēžot un lasot obligāto literatūru skolai, vai arī mācoties iekavētās lietas. 

Kā ir mūsu ģimenē pašlaik? Es ļauju bērniem atpūsties un baudīt vasaru - gulēt, cik ilgi vēlas, braukt ciemos pie omēm, iet peldēties upē. Pie manas mammas gan bērni brauc nelabprāt, jo tur ir kārtīgs grafiks - mostas agri, iet strādāt dārzā, vakaros, kā jau ome - pedagogs - ir jālasa, vai jāpilda citi uzdevumi. Šī ome šovasar meitenes apsolījusies paņemt pie sevis jūlijā divas nedēļas -Emīlijai mācīšot burtiņus, ciparus, lielā meita palīdz dārza darbos. Redzēs, kā meitenēm tur ies, bet pozitīvais tas, ka ome iemāca darbus un parāda to, ka kartupeļi neaug veikala plauktos..

Kā ir pareizāk, ļaut bērniem atpūsties, vai tomēr mācīt pie disciplīnas, mācīt un likt darīt ikdienas mājas darbus? Vai ļaujot neko nedarīt un baudīt vasaru, es nākotnē viņiem nenodarīšu pāri? Vai viņi nebūs pārāk pieraduši pie atpūtas? Bet, vai 9 mēnešus mācoties un esot šajā mācību ritmā, viņi nav pietiekoši sevi "izpumējuši", lai ļautos šai trīs mēnešus garai atpūtai, lai uzkrātu jaunus spēkus jaunai skolas sezonai? Teikšu godīgi - sabalansēt to visu ir grūti, protams, gribas, lai dārzs ir skaists, gribas vairāk ievārījumus un sīrupus vārīt, kur būtu vajadzīga palīdzība no bērnu puses - salasīt čiekurus, ogas utt., bet gribas arī to, lai viņi bauda brīvību un ar prieku atceras vasaru.

Es varu lepoties un palielīties, ka man ir lieliska vīra mamma, ar kuru varam runāt par visu un viņa man nav vīra māte-vella māte. Runājāmies un man tik ļoti iespiedies atmiņā viņas teiktais:"Es domāju, ka mani mazbērni vairāk novērtēs to, ka es ar viņiem aiziešu uz Gauju peldēties un sauļoties, nevis vakariņās pasniegšu gurķi, kurš izaudzēts pašas dārzā." 

Kā ir jums? Ko vasarā dara Jūsu bērni?

flower.of.hope flower.of.hope 07. Jun 2019, 11:34

Man pašai līdzīgas domas pa galvu šaudās. Nu droši vien patiesība ir kaut kur pa vidu...

Disciplīna ir ļoti vērtīga, bet iemācīties lietderīgi pavadīt brīvo laiku arī domāju ir svarīgi. Varbūt var uzdot bērniem vienu darbiņu dienā, kad tas padarīts var darboties kā vien sirds kāro.. Man bērnībā ļoti traucēja, ka mamma tā vietā lai konkrēti pateiktu, ko no manis sagaida, pukodamās pati steigā darīja un tad uzreiz bija jāskrien līdzēt... Domāju ir vērtīgi iemācīties darboties un atpūsties kā ģimenei... Tagad aši kopā izdarīsim darāmo un tad kopīgi atpūtīsimies. Redzēs kā sanāks pašai pielietot dzīvē...

Vispār jau smieklīgi kā laiki mainās, manai omei nemaz nepatika, ka vasaru būtu varējusi nosēdēt lasot vienu grāmatu pēc otras. Varbūt tāpēc tik ļoti patika lasīt, ka tas nebija obligāti.

P.S. Es kaut kur lasīju, ja darbs ir intelektuāla labākā atpūta ir fizisks darbs un otrādi. Pati no sevis ziņu, ka reizēm daudz labāk par zvilnēšanu uz dīvāna ir uzsūkt māju, vai notīrīt logus.