Vai to zināji? Bērni, kas ietur maltītes kopā ar ģimeni, ir mierīgāki un veselīgāki

Vai to zināji? Bērni, kas ietur maltītes kopā ar ģimeni, ir mierīgāki un veselīgāki

23. Aug 2016, 07:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ātrās ēdināšanās industrija visā pasaulē vēršas plašumā un pelna simtiem miljardu eiro, un aizraušanās ar pusfabrikātiem un jau gataviem ēdieniem ir pārņēmusi arī Latviju, vēsta raidījums 900 sekundes.

Viena no ģimenes vērtībām – maltītes gatavošana un baudīšana kopā pie viena ģimenes galda – pēdējā laikā tiek aizstāta ar ātrās ēdināšanas nozares produktiem. Rezultātā arvien mazāk laika ģimenes pavada kopā pie viena galda – šogad 16% Latvijas iedzīvotāju mājas ēdienu gatavo retāk nekā pērn, tā liecina nesen veikta pētījuma dati.

Benita Griškeviča, psiholoģe-psihoterapeite:

Ēšanai jau ir ļoti daudz funkciju, tā jau nav tikai barības uzņemšana, lai mums būtu kalorijas, ko pa dienu tērēt. Ļoti lielā mērā tā ir arī sociālā funkcija, ka mēs dalāmies un paēdam ne tikai no ēdiena, bet arī no intereses par to, no sarunām, no tā, kā mūs uzlūko, par mums painteresējas. Tas viss pieder pie laba psiholoģiskā klimata ģimenē un arī pie audzināšanas.

Tajā pašā laikā psihologi norāda uz kādu satraucošu tendenci.

Benita Griškeviča, psiholoģe-psihoterapeite:

Pētot bērnus, kas biežāk ietur maltītes kopā ar ģimenes locekļiem un bērnus, kas reti sēž pie viena galda kopā ar ģimeni un ēd vienatnē, pētījums liecina, – tiem bērniem, kas pusdieno kopā ar ģimeni, retāk ir lielais svars, un retāk ir novērojami uzvedības traucējumi un disciplīnas pārkāpumi skolā.

70% Latvijas iedzīvotāju savā uzturā regulāri lieto pusfabrikātus, liecina pētījumi. Steidzīgs dzīves ritms un centieni ietaupīt laiku uz ēšanas rēķina ir galvenie iemesli tam, kāpēc pieaug pieprasījums pēc gataviem produktiem, par kuru izcelsmi nevaram būt droši.

Pieaugot aizraušanai ar neveselīgu ēšanu, palielinās arī pieprasījums pēc uztura speciālistu pakalpojumiem. Šobrīd Latvijā ir 150 šīs profesijas pārstāvji, un katru gadu parādās 25 līdz 30 jauni ārsti.

AVOTS: SKATIES.LV/ Video>>

Vai jūs mājās ēdat kopā?

Māmiņu Klubs