Vai pastāv saistība starp nakts enurēzi un bērnudārza apmeklēšanu?

Vai pastāv saistība starp nakts enurēzi un bērnudārza apmeklēšanu?

20. Sep 2017, 07:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti gadās tā, ka problēmas ar nakts enurēzi sākas tieši laikā, kad bērniņš sāk apmeklēt bērnudārzu vai skolu. Kāpēc tas tā notiek, pastāstīs psiholoģe Ludmila Paškeviča.

Pirmkārt, būtu jāzina, ka pastāv divu veidu enurēze.

Viena saistīta ar uroloģiska rakstura problēmām, kas jāatrisina kopā ar ārstu - urologu, otra - ar bērnu neiroloģiju, kas norāda uz faktu, ka problēmas sākušās vismaz 6 mēnešus pēc tam, kad bērniņš kādu laiciņu naktis izgulējis sauss. Tā ir enurēze, par kuru runājam tieši šodien.

Kā stāsta psiholoģe, situācija, kurā bērns dodas uz dārziņu, rada pietiekoši spēcīgu stresu bērnam. Viņam ir jauns attīstības posms, kurā iekļauta pilnīgi sveša vieta, un tajā viņam jāatrodas patstāvīgi, bez vecākiem. Tādā gadījumā bērna nervu sistēma strādā ļoti intensīvā režīmā, jo bērniņš atrodas trauksmes stāvoklī.

"Tā kā bērna nervu sistēma ir pārslogota, ieslēdzas aizsargmehānisms, un iestājas īslaicīgs regress. Tas nozīmē - lēciens atpakaļ attīstībā, un tā rezultātā var rasties arī problēmas ar slapināšanu gultā," paskaidro Ludmila Paškeviča.

Ja nav neviena cita trauksmaina, satraucoša faktora, ja vecākiem ir pareizā attieksme, kad adaptācija dārziņā noritējusi, problēmas ar slapjo gultu arī sāk izzust.

Tāpat psiholoģe uzsver, ka nav vērts uzskatīt radušos situāciju par nakts enurēzi, ja bērniņš pāris reižu pamodies slapjā gultiņā. Tādu diagnozi uzstāda tikai speciālists.

"Pāris reižu, kad bērniņš pamostas slapjš, vēl neko neizsaka. Tā var gadīties pirmsskolas vecumā samērā ilgi. Tas gadās arī saistībā ar nervu sistēmas pārslodzi, un ne vienmēr šī pārslodze ir negatīva rakstura. Iespējams, bērnu dārzā vai kādā citā vietā bērniņš apmeklējis kādu aktīvāku pasākumu, ieguva daudz emociju, kur dēļ bērniņš naktī iemidzis pārāk cieši", - paskaidro Mila Paškeviča.

Tā vai citādi, sūtot bērnu uz dārziņu, atceries, ka viņam tas ir ļoti intensīvs un savā ziņā ļoti emocionāls pārdzīvojums, tāpēc, pat, ja esat saskārušies ar slapjo nakšu problēmu, izrādiet mazajam cilvēciņam morālu atbalstu, un viss noteikti nostāsies savās vietās!

Māmiņu Klubs

Uzsūcošās DryNites® atgādina biksītes un ir ērti pavelkamas zem pidžamas vai apakšveļas. Bērnam ir svarīgi justies droši un diskrēti, lai neviens neievērotu, ka viņš valkā uzsūcošas biksītes. Tāpēc šādu biksīšu dizainam jābūt maksimāli pietuvinātam apakšbiksītēm.

Ievērībai! DryNites® uzsūcošās biksītes ir paredzētas bērniem vecumā no 4 līdz 15 gadu vecumam un absorbē šķidrumu vairāk nekā parastās autiņbiksītes. Tas nozīmē, ka tās ir labs palīgs naktīs, kad bērnam notiek slapināšanas epizodes dziļā miega dēļ.

DryNites® puišiem

 20170619110143-69990.jpg

Mazākajiem puišiem iedvesmojošs supervaroņu nakts biksīšu dizains.

20170619110150-16100.jpg

Lielie puiši novērtēs ekstrēmo sporta veidu dizainu tik diskrētajām un nemanāmajām nakts biksītēm.

DryNites® meitenēm

  20170619110158-94714.jpg

Animācijas filmiņas "Ledus sirds" motīvi rotās 4 līdz 7 gadus veco meiteņu nakts biksītes.

20170619110204-99041.jpg

Savukārt lielākām meitenēm- neitrāli meitenīgs dizains.

DryNites® pidžamas biksītes pieejamas divos dažādos izmēros gan puišiem, gan meitenēm! 

no 4 līdz 7 gadiem jeb no 17 līdz 30 kilogramiem

no 8 līdz 15 gadiem jeb no 27 līdz 57 kilogramiem