Vai krievu ģimenēm ir tiesības uz krievvalodīgiem bērnudārziem?

Vai krievu ģimenēm ir tiesības uz krievvalodīgiem bērnudārziem?

24. Apr 2013, 15:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien Andreja Mamikina autorraidījums „Bez cenzūras” skars tēmu, kas ir svarīga tūkstošiem rīdzinieku – vai Rīgai ir vajadzīgi krievvalodīgie bērnudārzi uz visu nodokļu maksātāju naudas rēķina?

Labējās partijas apgalvo, ka valsts valoda Latvijā ir viena – latviešu. Līdz ar to valsts finansētiem bērnudārziem arī ir jābūt tikai valsts valodā. Šodien A. Mamikina raidījuma „Bez cenzūras” studijā satiksies divi politiķi: Rīgas domes Izglītības un kultūras komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane („Gods kalpot Rīgai!”) un Domes opozīcijas deputāts Mārtiņš Šics („Demokrātiskie patrioti”).

Andrejs Mamikins: „Krievu bērnudārzu jautājums šobrīd ir viens no sāpīgākajiem. Tūkstošiem vecāku tas ir ļoti nozīmīgs. Eiženija Aldermane uzskata, ka nedrīkst uzreiz „iemest” mazu bērnu, kurš nav latvietis, citā valodas vidē. Tā ir bērna psiholoģijas nepārzināšana, kas var traumēt bērnu. Pēc E. Aldermanes domām, bērnam būtu jāiepazīst pasaule viņa dzimtajā valodā, un tikai pēc jāsāk mācīties latviešu un citas valodas. Mārtiņš Šics turpretim ir pārliecināts, ka nodokļu maksātāju finansētiem bērnudārziem ir jābūt tikai latviešu valodā. Tā ir valsts valoda, un šeit nekādu strīdu nevar būt. M. Šics ir pārliecināts – ja kopš dzimšanas krievi runās latviski, tad viņi labi pārvaldīs šo valodu”.

Ētera laikā skatītāji varēs izteikt savu attieksmi pret apspriežamo tematu ar telefonbalsojuma starpniecību, kā arī paust savu viedokli ar Twitter lappuses: EfirBezCenzury, Facebook lappuses: facebook.com/efirbezcenzuri vai e-pasta: mamikins@mamikins.lv starpniecību.

Raidījums skatāms REN TV Baltija ēterā darbdienās 18:50. Programmas garums – 45 min.

REN TV Baltija ir izklaidējošs kanāls, kurš orientēts uz mērķauditoriju vecumā no 25 līdz 54 gadiem. Kanāla programmas kodolu veido dokumentālie projekti, realitātes šovi, humora un autorprogrammas, populāras Krievijas un Rietumu mākslas filmas. 

bibii bibii 25. Apr 2013, 07:31 letia

Es Tev pilnībā piekrītu...Šādas diskusijas tikai lieki "uzkurina" cilvēkus.

bibii bibii 24. Apr 2013, 23:01

Cik es zinu, tad latvieši ir tie, kuri pirmie sāks runāt krieviski, jo krievam runāt latviski ir vai nu kauns vai arī neļauj kaut kādi stulbi principi...Cik ir krievu veikalos, kuri nesaprot, ko tiem jautā latvietis atrodoties savā zemē?Tik pasaka "što????" Un viss? Nu kauns krieviem...Latvijā ir jāmāk valsts valoda un tā ir jāciena!!! Viss!!! Ja kas nepatīk, viss.. vārti vaļā gan uz austrumeiropu, gan rietumeriropu..

bibii bibii 24. Apr 2013, 22:55

Es nezinu nevienu latvieti, kurš sūta savu bērnu krievvalolodīgā bērnu dārzā aiz brīva prāta. Ja arī sūta, tad tikai tādēļ, ka latviešu bērnudārzā nav vietas un liekas naudiņas nav, lai sūtītu privātā dārziņā. Nu nezinu...Es savu bērnu nesūtītu arī angļu dārziņā... Protams, man ir krievvalodīgie draugi un man pret viņiem pretenziju nav, bet ja aiziet runa par bērnudārziem, tad es nespēju saprast, kāpēc krievvalodīgais var tikt latviešu bērnu dārzā , kamēr mans bērns būdams latvietis nevar tikt latviešu bērnu dārzā un jāsūta krievu dārziņā. Tad vajag vairāk latviešu bērnudārzu un krievu dārziņu - mazāk! Vienkārši man liekas, ka te jau drīzāk notiek diskriminācija pret latviešiem atrodoties Latvijā...

bibii bibii 24. Apr 2013, 22:17 letia

Nu jā...Krievi jau ir tik nemākulīgi, ka nevar iemācīties latviešu valodu...Ātrāk latvietis iemācīsies krievu valodu...Vai nēģeris...Piedodiet, bet šī tēma mani aizskar!

bibii bibii 24. Apr 2013, 22:13

Ja krievi grib savus bērnudārzus, tad tiem nedrīkst būt izvēles iespējai sūtīt savus bērnus latviešu dārziņos!!!

bibii bibii 24. Apr 2013, 22:12

Un vispār, te ir Latvija...Vajag bērnu dārzus latviešu valodā...Arī Anglijā ir daudz latviešu, bet tur netaisa vaļā latviešu bērnu dārzus. Ir jāciena un jāmāk tās valsts valoda, kurā Tu atrodies, nevis jāuzstāda savas prasības.

bibii bibii 24. Apr 2013, 22:09

Es arī es esmu par to, ka vajag vairāk latviešu bērnu dārzus. Es zinu vairākas ģimenes,kurās krievvalodīgie savus bērnus sūta latviešu b/d.Un kāpēc tad man savs latviešu bērns jāsūta krievvalodīgo bērnu dārzā, jo krievvalodīgie aizņem rindu latviešu dārziņā? Esmu par latviešu bērnu dārziem!!! Ja ir finansējums,var atļauties citu valodu bērnu dārzus...Bet mums nav finansējuma. Vai arī, ja ir krievvalodīgo bērnu dārzi, tad lai krievi sūta savus bērnus tur un valsts, pašvaldības neļauj sūtīt krievvalodīgos latviešu bērnu dārzos!

Saulite21 Saulite21 24. Apr 2013, 16:24

nesaprotu kāpēc nevar uztaisīt vairāk latviešu valodas dārziņus,ja jau tāda drāma jataisa?krievu valodīgie maksā nodokļus jau ar. Un vai tad nevar atrast risinājumus savādāk,kaut vai latviešu valodu lai darzinos māca!

Ilonа Ilonа 24. Apr 2013, 15:56 inese33

👍

inese33 inese33 24. Apr 2013, 15:34

M. Šics kaut kā veiksmīgi aizmirst,ka nodokļus maksā arī krievvalodīgo mazuļu vecāki