Vai jūsu bērnudārznieki katru dienu dodas pastaigās dienas laikā?

Vai jūsu bērnudārznieki katru dienu dodas pastaigās dienas laikā?

21. Jan 2015, 10:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gripas epidēmija ir sākusies, tā ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs. Tas vēl jo vairāk liek būt piesardzīgiem gan pašiem, gan ievērojot profilakses pasākumus attiecībā pret bērniem. Šodienas diskusijā TOP jautājums saistīts ar to,vai bērni bērnudārzā ikdienā tiek vesti pastaigās, jo cik nav dzirdēti gadījumi, ka bērni tiek turēti telpās visu dienu, nevēdinot, līdz ar to palielinot bērnu iespējamību saskarties ar gripas vīrusu!

Parunāsim!

- Vai Tavu atvasi katru dienu ved ārā pastaigās?

- Vai uzskati, ka šajā laikā bērns būtu jāved ārā?

- Kādus profilakses pasākumus jūsu bērnudārzā ievēro?

- Kā ar profilakses pasākumiem jūsu mājās?

Lai gripas epidēmijas laikā nesaslimtu ar gripu Slimību profilakses un kontroles speciālisti speciālisti rekomendē: 

  • ģērbties piemēroti laika apstākļiem;
  • censties pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku – masveida pasākumos slēgtās telpās, sabiedriskajā transportā u.tml.;
  • vēdināt telpas un mitrināt iekštelpu gaisu, bieži uzkopt telpas izmantojot sadzīvē lietojamos mazgāšanas līdzekļus;
  • rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, sevišķi slimošanas laikā, jo vīrusi un baktērijas intensīvi izplatās arī ar rokām. Roku mazgāšanā priekšrocība dodama šķidrām ziepēm, jo vīrusi un baktērijas saglabājas cietajos ziepju gabalos;
  • atcerēties, ka rokas jāmazgā:

- pirms ēšanas, dzeršanas, zāļu lietošanas, dekoratīvās kosmētikas uzlikšanas, rīcības ar kontaktlēcām, smēķēšanas, pirms ēdiena gatavošanas un pasniegšanas;

- pēc klepus vai deguma šņaukšanas, saskares ar ķermeņa šķidrumiem (deguna izdalījumi, asaras, siekalas), pēc tualetes, pieskaršanās naudai, publisko vietu apmeklēšanas;

  • izvairīties no pieskaršanās acīm, degunam un mutei ar nemazgātām rokām;
  • pārliecināties, ka arī bērni bieži un rūpīgi mazgā rokas;
  • mācīt bērniem nebāzt mutē pirkstus, zīmuļus, citus priekšmetus, jo uz tiem var būt infekcijas izraisītāji;
  • satiekoties ar draugiem vai paziņām, atturēties no draudzīgā skūpsta vai ciešiem apskāvieniem (ciešas saskaršanās), it īpaši, ja kādam ir saaukstēšanās pazīmes.
  • izmantot kabatlakata vietā vienreizlietojamas salvetes, pēc lietošanas (deguna šņaukšanas, šķaudīšanas vai klepus) tās izmest un nomazgāt rokas;
  • nelietot kopīgus traukus un galda piederumus (glāzes, karotes un citus);
  • atgriežoties mājās, der izskalot rīkli un degunu (kumelīšu, kliņģerīšu vai citas zāļu tējas, vai sāls ūdens), jo deguna un rīkles gļotāda ir gripas vīrusa ieejas vārti.

Saslimšanas gadījumā

  • Ja parādās gripas simptomi (paaugstināta ķermeņa temperatūra, drebuļi, galvassāpēs, sauss klepus, sāpes aiz krūšu kaula, „kaulu laušanas” sajūta), palieciet mājās - neapmeklējiet darbu, skolu vai publiskus pasākumus un konsultējieties ar ārstu.
  • Gripas gadījumā slimam cilvēkam nepieciešams ievērot mieru, dzert daudz šķidruma, izvairīties no alkohola lietošanas un smēķēšanas, kā arī lietot medikamentus gripas simptomu mazināšanai.
  • Slimnieku vēlams nodrošināt ar atsevišķiem vai vienreizlietojamiem traukiem.
  • Parasti gripu ārstē mājas apstākļos, izmantojot medikamentus simptomu mazināšanai un dabīgos produktus imunitātes stiprināšanai.
  • Ja saslimšana norit ar komplikācijām vai ir aizdomas par tām, pacientam nekavējoties jāsazinās ar savu ģimenes ārstu vai ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālistiem. Biežākā gripas vīrusa izraisītā komplikācija ir pneimonija. Pievienojoties bakteriālai infekcijai, var attīstīties citu orgānu bojājumi, piemērām, bronhīts, vidusauss iekaisums, miokardīts, nieru iekaisums.
anzelika1988 anzelika1988 21. Jan 2015, 14:27 agnese27

cik pedagogi saja darzina strada viena grupa, mums vakaros audzite paliek viena un vienai pasai sagjerbt bernus ir neiespejami, puse bus sasvidusi..

cecii cecii 21. Jan 2015, 10:09

Mūsu mājās tas kopš bd gaitu uzsākšanas ir aktuāls jautājums, jo dārziņa bērnus laiž laukā tikai labos laikapstākļos. Bet mēs akceptējam, ja bērni dzīvojas pa lauku arī lietū, vējainā vai aukstā laikā. Vienīgais tabu, kad laukā nelienam, ir negaiss. Mums ir attiecīgs piemērots apģērbs un apavi. Līdz ar to, uz bd nepaļaujamies, bet ieplānojam stundu laika pavadīt laukā paši pēc bd.
Profilakse....nu ja būs švaka imunitāte, tad profilakse nelīdzēs. Mazgājam rokas, ēdam kvalitatīvu pārtiku.

Patimamma Patimamma 21. Jan 2015, 06:53

Musu bernudarza musu grupinu ( silite)neved pastaigas katru dienu,bija gadijumi,ka pa nedelu vini ara bija tikai vienu dienu...un vini neiet pastaigas biezi vien ne sliktu laika apstaklu del,bet tapec,ka nodarbibu laiki salikti ta,ka pec tam nav vairs jegas gerbt visu grupu,lai iet lauka,jo pec tam jau ir pusdienas.