Uz Ventspili! Tur ir, ko darīt!

Uz Ventspili! Tur ir, ko darīt!

12. Aug 2013, 21:00 lauvinja lauvinja

Visi zinām, ka Ventpils http://www.ventspils.lv/ atrodas Kurzemē pie Baltijas jūras – tāda mazo vēju pilsēta! Lai vai kā, un tepat  jau bijuši vairāki blogi par Ventspili, te būs vēl viens, bet Ventspilī bērniem ir ko darīt, ko redzēt un ko izbaudīt! Atzīstos uzreiz - divas dienas mums bija par maz, lai paspētu visu izbaudīt, tomēr mēģināšu pastāstīt par visu, kas mūsu ģimenesprāt ir vērtīgs, pievienojot iespaidus arī no iepriekšējiem braucieniem.

Droši vien stāsts būtu jāsāk ar Ventiem – Ventspils pilsētas „naudu”, kuru var iepriekš sapelnīt virtuāli Ventspils vēstniecībā http://www.visitventspils.com/lv , to var izņemt divās Ventu filiālēs, viena no tām atrodas Tūrisma informācijas centrā blakus vecpilsētai, otra Olimpiskajā centrā. Ar Ventiem var norēķināties, daļēji apmaksājot izklaides. Mēs gan tik čakli nebijām, tā nu dzīvojām bez ventiem.

Tūrisma informācijas centrus ir vērts apmeklēt vienmēr, lai uzzinātu aktuālo informāciju par izklaidēm, naktsmītnēm, ēstuvēm, kā arī, lai iegūtu karti, kas palīdz iepazīt visas mazās un smukās ieliņas un pilsētas stūrīšus kājām ejot. Zinu, zinu, ka mūsdienās ir pieejamas daudz un dažādas aplikācijas mobilajās ierīcēs, bet mēs izmantojam papīra karti, orientēšanos uzticot bērniem, kas ir gan sava veida papildus izklaide, gan arī orientēšanās zinības bērniem, jo kas zin, ja nu nonāk vietā, kur mobilās ierīces nestrādā?  Tūrisma informācijas biroju lielākā problēma ne tikai Latvijā, bet arī daudzviet citur eiropā ir tā, ka var irgūt informāciju pārsvarā tikai par konkrēto pilsētu, rajonu vai/un reģionu, tomēr šis ir vispilnīgākais informācijas avots vienkopus, jo ne vienēr netā ir pieejama aktuālā informācija. Ventspils tūrisma informācijas centrs atrodas Dārza ielā 6 Vecpilsētas malā, prāmja terminālu ēkā (www.visitventspils.lv) .

Ventspils pilsētu daudzi atpazīst ar visur esošajiem pilsētas rotājumiem govju izskatā, arī mēs ļāvāmies govju trakumam, lai gan visas tāpat nesameklējām un neapmeklējām. Pavisam govju trakuma skartajiem Tūrisma informācijas centrā ir pieejama speciāla pilsētas karte, kurā atzīmētas visas gotiņas (http://cowparade.ventspils.lv/izdota-pastaigu-karte-%E2%80%9Egovju-parade-ventspili/ ). Reizēm gan tie apzīmējumi nav visai precīzi, bet tas govju meklēšanu padara vēl aizraujošāku!

20130812204134-23003.jpg

Kā jau lielākoties visiem bērniem, arī manējiem patīk dažnedažādas aktivitātes, atrakcijas un izklaides, tāpēc mūsu pirmā izvēle bija Piedzīvojumu parka (http://www.piedzivojumuparks.lv/ )apmeklējums. To atrast nav grūti, jo visā pilsētā ir norādes uz visiem ievērojamiem objektiem –atliek tikai tām sekot. Mazliet gan maršrutu šur tur nojauca ceļa remonti, bet tā kā mūsu rīcībā bija nekad neiztrūkstošā, vecum vecā mūsu Latvijas ceļojumu pavadone Jāņa sētas izdotais Latvijas ceļu atlants, tad problēmas atrast kāroto mums neradās. Blakus Piedzīvojumu parkam ir plaša autostāvvieta, kas ir bez maksas kā visas autostāvvietas šajā pilsētā. Šis parks ir īpašs, ne tikai ar atrakcijām, bet arī ar to, ka šajā vietā kādreiz ir bijusi pilsētas sadzīves atkritumu izgāztuve, kura nu ir pārvērtusies līdz nepazīšanai! Ziemā tā kalpo par slēpošanas un snovošanas trasi, bet vasarā par izklaides parku visai ģimenei.

Tiem, kuriem patīk tēlot meža kaķus un pierādīt, ka veiklībā neatpaliek no mūsu senčiem mērkaķiem, patiks meža kaķa trases, kuras tur ir veselas četras, katra savam grūtības līmenim. Lai varētu izmēģināt spēkus šajā trasē ir jābūt vismaz 150 cm garam, instruktors rūpīgi ietērpj atbilstošā aprīkojumā, tad nolasa drošības instrukcijas un iegaumēto liek atrādīt mācību trasē un tad jau prom uz lielajām trasēm! Visu četru trašu pieveikšanai ir dotas 3,5 stundas, kas ir pietiekami daudz. Skolniekam šis prieks izmaksāja 6 Ls par visām trasēm.

Kamēr lielie pārbauda savas spējas, nav piemirsts arī par mazākajiem, kuri līdzīgas atrakcijas, ar līdzīgu aprīkojumu var izbaudīt Lācēna divās trasēs, tiesa vecāku uzrauzībā. Trases nav pārlieku augstu no zemes, bet līdzīgi veidots iekārtas kokos,mazajam ir jāapgūst prasme rīkoties ar karabīnēm, rūpēties par savu drošību un pilnveidot prasmes, lai nākotnē varētu doties trasē kopā ar pieaugušajiem. Ar lielu aizrautību mazais trasē pavadīja 2,5 stundas! Cik tas maksā – 2 Ls uz neierobežotu laiku.

20130812204241-66994.jpg

Pusdienas ieturējām Piedzīvojumu parka kafejnīcā, kuras pamata specializācija ir nojaušama pēc nosaukuma – Stendera pica (www.stenderspica.lv/ ). Pica un pārējais ēdiens bija gards! Izmaksas uz vienu ēdāju – mēs iekļāvāmies 2,5 Ls. Pluss neapšaubāmi ir plašais picu klāsts un citu ēdienu klāsts, iespēja pusdienot gan ārā, gan iekšā, bet ir arī savi mīnusi – ļoti, ļoti lēnā apkalpošana. Bet kas lēni nāk – tas labi nāk!

Piedzīvojumu parks nebūtu nekāds piedzīvojumu parks, ja tur nebūtu pieejamas arī citas atrakcijas – autoskola ar mašīnītēm, bamperlaivas, bampermašīnas, lēkāmajie dažnedažādi, katapults un pat vasaras kameršļūkšanas trase. Izdevīgi ir iegādāties izklaides komplektos, atbilsoši vēlmēm un vecumiem – 6 atrakcijas mazajiem maksā 5 Ls, bet lielākiem 6 Ls. Mazie bija sajūsmā! Ir jārēķinās, ka pie dažām atrakcijām veidojas rindas, bet izmēģinot bamperlaivas ir jābūt gatavam kļūt slapjam arī kādam no pieaugušajiem, jo bērniem līdz 7 gadu vecumam šajā atrakcijā un vēl dažās atļauts piedalīties tikai kopā ar pieaugušo, bet kas gan var būt jautrāk, kā ar ūdenslielgabalu apšaudīt kādu pieaugušo?

20130812204312-75503.jpg

Vairāk informācijas www.piedzivojumuparks.lv

Ja bērniem vēl ir gana daudz enerģijas, bet vecāki vairs nevēlas tērēties, var doties uz kādu no divām bērnu pilsētiņām, katra no tām atrodas savā pilsētas malā, bet abās ir gana daudz izklaižu kā mazākiem, tā lielākiem bērniem –pamatatrakcijas pieejamas bez maksas, bet ja kārojas izjāde ar mehānisko zirdziņu vai kādu citu braucamo, tad gan par to būs jāmaksā. Vabās bērnu pilsētiņās ir skatuves, kur brīvdienās notiek dažnedažādi pasākumi un izklaides bērniem, pirms tam gan vērts noskaidrot kas un cikos notiks.

20130812204334-54753.jpg

Nevaru nepieminēt Reņķa dārzu, kas kalpo kā brīvdabas pasākumu norises vieta kā pieaugušajiem, tā bērniem, tomēr šoreiz pieminēšanas iemesls ir mazliet cits – tur atrodas skulptūras – izklaides bērniem – milzu kamols ar lāpāmadatu, kurpe, platmale, ķemme u.c. Es pat teiktu, ka smukākas par standarta rotaļlaukumiem!

20130812204519-78855.jpg

Visos parkos – gan šeit pieminētajos, gan arī citos, atrodas brīvdabas trenažieri, kas vairāk domāti pieaugušajiem, bet noderēs arī tīņiem. Pārsteidzoši, bet rīta agrumā diezgan daudz redzējām tos izmantojam un arī mēs tos iemēģinājām! Un ak jā, tas viss par baltu velti!

20130812204548-81064.jpg

Noteikti ir jāapskata promenāde un vecpilsēta, ar smuko veclaicīgo tirgus laukumu, mazajām ieliņām.

20130812204950-29783.jpg

Te pat netālu atrodas Democentrs, kurā var apskatīt Ziinoo viedoto izstādi, kas veltīta skaņai, mūzikai un kosmosa izpētei. Šeit vairāk patiks skolniekiem, studentiem un pieaugušajiem, lai gan arī mazākie aiz garlaicības nenomirs. Šeit var uzzināt kā rodas skaņa, kā attīstījusies mūzika cauri gadsimtu griežiem eiropā, notestēt savu muzikalitāti, uzspēlēt jautras muzikālas spēles, iepazīt neredzamās bungas un ģitāru. Kā arī iepazīt mazliet no kosmosa izpētes vēstures, uzzināt informāciju par Baltijā vienīgo radiolokatoru, kurš atrodas Irbenē un palaist raķeti ar savu domu spēku! Ģimenes biļete maksā 6,50 Ls un izstādē pavadījām vairākas stundas. Iesaku doties uz turieni no rīta, kamēr lielākā daļa interesantu vēl nav modušies.

Tā rodas skaņa:

20130812205029-74045.jpg

Neredzamās bungas:

20130812205107-28185.jpg

Neredzamā ģitāra:

20130812205130-29210.jpg

Palaist raķeti ar domu spēku nemaz nav tik vienkārši:

20130812205200-33105.jpg

Osta, pludmale, mols ir sava veida Ventspils zīmols, šo var apskatīt gan izbraucot ar kuģīti Jēkabs pa ostas teritoriju, gar molu, cauri bākām laukā jūrā un atpakaļ, gan dodoties pastaigā pa dienvidu molu līdz pat bākai. Auto var novietot tieši pie mola, tur, kur pietauvots kuģītis apskatei un atrodas lielais jūrnieku krēsls, pa ceļam uz bāku, sagaida govs – matrozis!

20130812205224-57837.jpg

Blakus dienvidu molam atrodas pludmale un viens no akvaparkiem, kas saucas  Pludmales akvaparks (http://www.pludmalesakvaparks.lv/ ) un atrodas zem klajas debess, tur ir sešas šļūcamtrubas, divi baseini, baseins ar atrakcijām pavisam mazajiem, trīs džakuzi un sauna. Bērni izklaidējās no sirds, man prasījās mazliet siltāku baseinu, vai vismaz siltāku laiku un mazāk vēja. Izmaksas uz ģimeni 10 Ls uz 1,5 stundām. Bilžu nav – kaut kā neiedomājāmies, ka varam ņemt līdzi savu fotoaparātu.

Ventspilī ir arī akvaparks telpās – Ventspils ūdens piedzīvojumu parks (http://www.udensparks.lv/ )  , bet jūlijā tas bija slēgts, notekti to apmeklēsim kādu citu reizi.

Savukārt pavisam netālu no akvaparka atrodas Piejūras dabas parks, kur skaisti iekoptā vidē var baudīt izklaides kā lieli, tā mazi - par brīvu! Vispirms izstaigājām enkuru taku, iepazīstoties ar dažāda veida enkuriem. Daži no tiem bija iespaidīgi savos izmēros un mēs sākām filozofēt par to, nez cik lielam ir jābūt kuģim, kam nepieciešams tik milzīgs enkurs!

20130812205250-77004.jpg

Šajā parkā atrodas arī neliela veiklības trase – Džungļu taka mazajiem, kur ikviens var mēģināt iejusties lokana tīģera ādā pārvarot šķēršļus vai mērkaķa ādā, mēģinot uztrausties palmā! Netālu esošajā dīķī ikviens var izmēģionāt spēkus kuģošanā! Turpat, protams, arī civilizēts rotaļlaukums bērniem gandrīz vai uz salas.

20130812205315-44197.jpg

Tepat atrodas arī Piejūras Brīvdabas muzejs ar senajiem kuģu eksponātiem, vējdzirnavām un stāstiem par seno laiku sadzīvi un senlaiku stilā esošu rotaļlaukumu, kur ikviens var izmēģināt senlaicīgas bērnu izklaides. Šoreiz gan šo neievērtējām no jauna, bildes tapušas dažus gadus atpakaļ. Sīkāk informācija: http://muzejs.ventspils.lv/piejuras-brivdabas-muzejs/

20130812205342-13384.jpg

Toties beidzot izvizinājāmies ar mazbānīti, kurš meta nelielu loku apkārt Piejūras dabas parkam. Bānītis mazo loku met ik 15-20 minūtes un tas maksā 1.25 Ls ģimenei. Braucēju gan bija padaudz un nācās uz šo izklaidi mazliet pagaidīt rindā. Ja nu kāds ir pavisam liels bānīša cienītājs, vai arī ir vēlme aiztraukties uz Piedzīvojumu parku, tad arī šāda iespēja tiek piedāvāta.

20130812205406-60421.jpg

Ēstuvītes ir gana daudz, tomēr ir jārēķinās, ka iecienītākajās var izrādīties, ka nav iespējams iekļūt, jau otro reizi tā arī mums neizdevās iekļūt ukraiņu krodziņā, jo viss bija aizņemts.

Naktsmājas meklējām kaut kur tuvumā, bet ne pilsētā un izvēlējāmies 10 km attālu esošo kempingu Jēņi Liepenē. Vieta smuki sakopta, ir pieejama dušas, tualetes un virtuve – tāpēc nepaliksiet bez brokastu putras un rīta kafijas! Pie telts iespējams kurināt ugunskuru un malka ir pieejama bez papildus samaksas. Ir neliels rotaļlaukums un volejbola tīkls. Kempings atrodas 10 minūšu gājiena attālumā no pludmales. Izmaksas – 10 Ls par nakti – 4 Ls no katra pieaugušā, 2 Ls no skolnieka, bet pirmskolniekam bez maksas. Sīkāka infomācija www.jeni.lv – bonusā jauki un patīkami kempinga saimnieki, kas rūpējas par viesu labsajūtu!

Mūsu naktsmājas:

20130812205440-80532.jpg

Vakariņas svaigā gaisā:

20130812205527-98511.jpg

Un ugunskurs:

20130812205600-81214.jpg

Pludmale pie kempinga:

20130812205810-32281.jpg

Ja gribas kaut ko nomežonīgākas dabas, tad starp šo kempingu un Ventspils pilsētu atrodas tāda apdzīvota vieta kā Staldzene, kurai ir savs stāvkrasts, pie stāvkrasta ir bezmaksas autostāvvieta un tualete.

20130812205935-85817.jpg

Tas bija tā vērts, jo vakaros knapi paspējām uzsliet telti pirms tumsas, ugunskura liesmas apspīdēja mūsu vakariņas un vakara pasaciņa nebija aktuāla, jo bērni bija tik iespaidiem pārpilni un no aktivitātēm noguruši, ka aizmiga galvu uz spilvena noliekot. Un arī gulēšanai teltī ir savs vasaras šarms. Mazais vēl nebeidz jautāt – kad atkal nakšņosim teltī!

Jauku atpūtu arī Jums!