Turpmāk uz visām ES valstīm bērni varēs ceļot bez pilnvaras

Turpmāk uz visām ES valstīm bērni varēs ceļot bez pilnvaras

30. Jun 2017, 02:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Otrdien, 27.jūnijā Ministru kabinets pieņēma grozījumu Ministru kabineta 2010.gada 3.augusta noteikumos Nr.721 «Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu», kas turpmāk atļaus bērniem, kuri ir Latvijas Republikas valstspiederīgie, ceļojot uz Eiropas Savienības dalībvalstīm bez notariāli apstiprinātas pilnvaras vai vecāku piekrišanas. Līdz šim šāda ceļošanas kārtība attiecās tikai uz Šengenas līguma dalībvalstīm, vēsta IeM mājaslapā ievietotā ziņa.

Ministru kabineta noteikumu mērķis ir atvieglot nepilngadīgu Latvijas valstspiederīgo ceļošanu no Latvijas uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un samazināt papildus radīto slogu (t.sk. finansiālo) bērna vecākiem, kuri pastāvīgi uzturas ārpus Latvijas, jo nebūs jāveic ārvalstīs izsniegtu pilnvaru tulkošana.

Ne visas Eiropas Savienības dalībvalstis, kurās ir liels Latvijas valstspiederīgo skaits, vienlaikus ir arī Šengenas līguma dalībvalstis. Tādējādi, gadījumos, kad bērns, kurš ir Latvijas Republikas valstspiederīgais, patstāvīgi vai pilnvarotas personas pavadībā vēlējās izceļot uz Lielbritāniju, Īriju, Kipru, Bulgāriju, Rumāniju vai Horvātiju, viņam bija nepieciešama notariāli apstiprināta pilnvara vai vecāku piekrišana. Saskaņā ar Latvijas pārstāvniecību Lielbritānijā un Īrijā sniegto informāciju, Latvijas valstspiederīgo skaits Lielbritānijā ir vairāk nekā 100 000, bet Īrijā pārsniedz 25 000.

Jaunie noteikumi stājas spēkā 2017.gada 30.jūnijā.

ziemelbriedis ziemelbriedis 30. Jun 2017, 20:44

taisni taisijos meklēt kur un kā izņemt atļauju, lai ar omēm kopā var paceļot jaunieši, bet re ka viss pats sakārtojās 👍

lauvinja lauvinja 30. Jun 2017, 11:24

Ņemot vērā bieži vien vecāku nesakārtotās attiecības un strīdus par bērnu uzturēšanās vietu, ja ģimene ir šķirta, šis var pavērt ceļu daudziem ilgiem tiesas procesiem, jo bērnu varēs pārvest uz jebkuru valsti jebkurš.

Šobrīd vismaz atļauju vajadzēja notariāli apstiprinātu - nedomāju, ka atļaujas izmaksas, kas nesasniedz 20 eiro ir tik daudz, ja runa ir par bērnu drošību.

Cerams valdība zina, ko dara.