Sēžamies un braucam: kā izvēlēties bērnam vasaras transportu?

Sēžamies un braucam: kā izvēlēties bērnam vasaras transportu?

10. Jun 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir lielisks laiks, kad gan lielie, gan mazie vairāk vēlas pavadīt laiku svaigā gaisā, veltot brīvos brīžus kustību rotaļām un izklaidēm. Piemēram, lai dotos velo izbraucienos ar visu ģimeni. Bet, ja bērns pagaidām pats vēl neprot braukt, nekas traks tas nav. Arī viņam var izvēlēties piemērotu transportu! Mēs palīdzēsim!

Pats pirmais bērna transports ir rati. Bet, kad viņš jau paaudzies un sāk staigāt, aktuāli kļūst citi varianti. Mašīnītes, uz kurām sēdēt, kad mamma vai tētis stumj, trīsritenīši stumjamie - pirmie transporti bērniem, kas ir jau patstāvīgāki. Balansieri ļoti patīks aktīviem bērniem, bet elektromobīļi patiks jebkuram mūsdienīgam jau lielākam bērnam.

Ar ko lai sāk, kādu transportlīdzekli lai bērnam izvēlas, ja viņš nupat kā sācis staigāt? Ko piedāvāt vecākam bērniņam? Ar ko palutināt pirmsskolnieku šajā vasarā?

Bērnam vecumā no 6 mēnešiem līdz pusotram gadam

Pusgada vecumā bērniņam sākas lielo ceļojumu ēra, viņš sāk rāpot. Katram maršrutam ir savs mērķis. Bērniņš mēģina apsēsties pats, atspiežoties pret vienu rociņu. Un tas ir jau nopietns solis pretī vertikālam stāvoklim. Vecumā ap 7 mēnešiem mazulis jau sēž pārliecinoši. Bet ap astoņu mēnešu vecumu bērniņš jau pats prot apsēsties no vienas vietas otrā. Viņš pat var nostāties kājās, turoties pie kaut kā, vienīgi līdzsvara izjūta viņu pagaidām vēl mazliet pieviļ. Ap gada vecumu bērniņš jau stāv, sēž, staigā, un tātad - no ratiņiem viņš var pārsēsties jaunā transportlīdzeklī. Protams, lai arī tas nebūs nedz auto, nedz velosipēds, jo bērniņam ir grūti mīties ar pedālļiem, tas var būt kāds skrejritenītis vai kas līdzīgs. Apgūstot vienkāršu vizināšanos, bērniņš iemācīsies atsperties no grīdas ar kājām. Protams, tam visam jānotiek vecāku uzraudzībā. Sākumā mazuļu transportu būtu vēlams tuvāk iepazīt mājās, trenējoties tā lietošanā istabā, un tikai tad - ārā.

Bērnam vecumā no pusotra līdz 3 gadiem

Bērns šajā vecumā atklāj jaunas iespējas, kurām pateicoties patstāvīgi un brīvi var pārvietoties telpā, viņam sākas jauna dzīve, paveras jauna pasaule ar neierobežotām perspektīvām. Pie tam, šajā laikā bērniņš viegli apgūst kustību iemaņas: skrien, lec, maina kustību virzienu, pagriežas, iet atmuguriski, kāpj pa kāpnēm utt. Bērniņš atklāj sava ķermeņa apbrīnojamās iespējas. Vecākiem vien jāatbalsta šis dabas aicinājums un jādod bērnam rīcības brīvība.

Tātad, šajā vecumā ir laiks tikt pie pirmā trīsriteņa, vai pat balansiera. Bet, pirms dodaties pēc šī pirkuma, bērns būtu jāparāda ārstam - ortopēdam, lai uzzinātu, vai bērniņam nav kāju deformācijas. Deformācija parasti ir divu veidu - X veida kājiņas, vai O veida kājiņas. X veida deformācija var parādīties pēc tam, kad bērniņš nostājies uz savām kājiņām un sāsi staigāt. Tam raksturīgi, ka celīši pieskaras viens otram. Iemesli var būt gan mantojums no vecākiem, kad vienam no abiem ir šāda deformācija, gan D vitamīna trūkums, gan pārmērīgs bērna svars, gan arī muskuļu - saišu aparāta vājums. Pamatā izmaiņas saskatāmas tieši bērna ceļgalu novietojumā, bet var gadīties, ka bērniņam attīstas arī plakanā pēda vai pēdiņas ir pārāk izvērstas uz āru, uz iekšu. Bērniņš var sūdzēties par sāpēm kājās, var gribēt biežāk dzīvoties rokās, priekšroku var dot ratiem. Ja ir šāda diagnoze, neskaitot asāžas kursu, speciālu apavu nēsāšanu, ārsts var ieteikt bērnam mācīties braukt ar velosipēdu. Turklāt, ja bērnam ir O veida kājiņas, tieši braukšanu ar velosipēdu ārsts var neieteikt. Arī O veida deformācijas iemesli var būt tādi paši, kā X veida kājiņām, tikai izskats te būs citādāks - celīši būs uz āru vērsti. Bērnam ārsts ieteiks biežāk staigāt ar plikām pēdām pa līdzenu virsmu. Tāpat var ieteikt arī kādu skrejriteni, bet arī ar to maziem bērniem, pat tādiem, kam nav nekādu veselības problēmu vai deformāciju, ārsts var ieteikt vizināties ne ilgāk kā 30-40 minūtes dienā.

Kamēr bērniņš pats vēl nav pietiekoši stabils un tādas nav arī viņa prasmes, nevajadzētu doties ar velosipēdiem izbraukumos tālāk no mājām.

Bērnam vecumā no 3 līdz 6 gadiem

Bērni ap trīs gadu vecumu ir ļoti kustīgi, viņi skrien, lec, kustas, lec no lielāka augstuma, ķer bumbu, rāpjas pa kāpnēm, laižas lejā pa slidkalniņiem utt. Bērna roku kustības kļūst sarežģītākas, viņam labi attīstas kustību koordinācija. Neskatoties uz to, ka pamatā transportlīdzeklis šajā vecumā ir 3-4 ritenīšu velosipēds, tāpat arī skrejritenis, bērns var sākt apgūt jau vizināšanos ar divriteni.

Vēl viens labs jaunums - pat dodoties garākā pastaigā, tagad var atstāt ratus mājās, un bērns kopā ar velosipēdu nebūs jānes. Bērniem šajā vecumā vizināšanās ar velosipēdu, balansieri vai skrejriteni šķiet ļoti aizraujoša. Un tomēr - jāatceras par drošību. Tā kā tagad bērnam būs grūtāk tikt līdzi, viņš būs aktīvs, joprojām situācija ir jākontrolē, un atbildība par bērna drošību tomēr gulstas uz vecāku pleciem. To nedrīkst aizmirst!

Māmiņu Klubs