Satversmes tiesa nepalīdzēs vecākiem, kuriem par privāto bērnudārzu nu jāmaksā krietni vairāk

Satversmes tiesa nepalīdzēs vecākiem, kuriem par privāto bērnudārzu nu jāmaksā krietni vairāk

29. Jul 2016, 13:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Satversmes tiesa (ST) atteikusi ierosināt lietu vecākiem, kuriem pēc valsts līdzfinansējuma pārtraukšanas krietni pieauguši rēķini par privātajiem bērnudārziem.

Lieta netiks ierosināta, jo pieteikumā trūcis juridiskā pamatojuma. Kā Satversmei neatbilstošs pieteikumā norādīts viens valdības noteikumu punkts, kuram neesot saistības ar izmaksu pieaugumu.

"Problēma ir tāda, ka izmaksas ir pieaugušas, bet nekur pieteikumā tā īsti nebija pamatojuma, ka tieši tas noteiktais Ministru kabineta noteikumu punkts izraisa šo izmaksu pieaugumu un tālāk arī izraisa pamattiesību aizskārumu," skaidroja tiesas pārstāve Līna Kovalevska.

Atteikums ierosināt lietu sarūgtinājis gan pieteicēju Inesi, gan vairākus citus vecākus, kas ar savu parakstu bija pauduši atbalstu pieteikumam. Tomēr Inese apņēmusies nepadoties un joprojām uzskata, ka vienlīdzība no valsts un pašvaldību puses nav ievērota.

Kā ziņots, jūlija sākumā vecāki, kuriem bērni jāsūta privātajos bērnudārzos, jo pašvaldību iestādēs trūkst vietu, sāka saņemt pirmos rēķinus pēc valsts līdzfinansējuma pārtraukšanas. Kā norāda vecāki, izmaksas tagad būtiski palielinājušās.

Saistībā ar finansējuma izmaiņām privātajiem bērnudārziem vecāki nolēma vērsties ST, apelējot pie vienlīdzības principa neievērošanas saistībā ar bērnudārzu pieejamību.

ST līdz 21.jūlijam bija jāizlemj, vai ierosināt lietu pēc minētā pieteikuma.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA