Rūpējoties par bērnu drošību, jāmāca patstāvību

Rūpējoties par bērnu drošību, jāmāca patstāvību

30. Aug 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mežaparkā norisinājās bērnu drošībai veltīts pasākums, kurā “Centrs Dardedze” stāstīja, kā radināt bērnu pie patstāvības, savukārt mobilo sakaru operators BITE iesaistīja bērnus drošības spēlē, kurā bija iespēja izmēģināt jaunākās tehnoloģijas.

Vecākiem un viņu atvasēm bija iespēja piedalīties eksperimentā un izmēģināt, kā realitātē darbojas pulksteņi bērnu drošībai, kas īpaši piemēroti piecus līdz desmit gadus veciem, aktīviem bērniem, kuri ikdienā patstāvīgi apmeklē skolu, pulciņus, sporta nodarbības un  regulāri atrodas ārpus vecāku redzesloka.

Starp mammām un tētiem, kas piedalījās eksperimentā, bija bērnu zīmola “Lazy Francis” īpašniece un dizainere Olga Krūze, kuras meitiņai Annai visvairāk patīk tas, ka pulkstenis dod iespēju sazvanīt mammu, jo tas meitai sniedz papildus drošības sajūtas devu.

“Ja Annai pats svarīgākais ir mani sazvanīt, tad man, nepārprotami, vissvarīgākais ir zināt bērna atrašanās vietu. Ļoti svarīga ir SOS poga, tikai jāizskaidro kārtīgi meitai tās lietošana. Telefonu pirkt piecgadniecei es īsti nevēlos, jo mēs zinām, kā notiek ar mobilajiem telefoniem bērniem - tie tiek aizmirsti, nozaudēti, nozagti. Pulkstenis savukārt ir bērnam visu laiku uz rokas un nepiesaista uzmanību, jo izskatās pēc rotaļīga bērnu pulksteņa un arī, ja tiek noņemts no rokas, par to vecāki uzreiz tiek informēti,” stāsta Olga Krūze.

“Pat labi pieskatīti bērni reizēm mēdz noklīst, it sevišķi publiskās vietās, piemēram, pasākumos, rotaļu laukumos, lielveikalos u.tml. Tāpēc drošības pulksteņos ir iestrādāta īpaša SOS poga. Līdzko tā nospiesta, vecāki saņem informāciju par aptuveno vietu, no kuras trauksmes signāls nosūtīts, kā arī pulkstenis automātiski zvana vecākiem,” skaidroja BITES pārstāve Diāna Šmite.

“Centrs Dardedze” psiholoģe Daina Dziļuma atgādināja, ka Bērnu tiesību aizsardzības likums paredz, ka bērnam Latvijā līdz septiņu gadu vecumā vienmēr jābūt vecāku vai personas, kas nav jaunāka par 13 gadiem, uzraudzībā.

“Tāpēc, ja redzat pirmsskolas bērnu, kurš klaiņo apkārt viens, vajadzētu pavērot, vai tuvumā ir kāds, kurš viņu pieskata, painteresēties, kurp bērns dodas un, ja pieskatītāja tuvumā nav un nevaram ar viņu sazināties, vajadzētu izsaukt policiju. Nekur prom svešu bērnu nevajadzētu vest,” stāstīja Dziļuma.

Dziļuma uzsver, ka arī pēc septiņu gadu vecuma sasniegšanas katrā ģimenē ir jāizvērtē individuāli, kad bērnu var sākt laist vienu uz skolu, pulciņiem, vai rotaļāties ar draugiem pagalmā. “Lai šī pāreja būtu sekmīga, svarīgi jau kopš dzimšanas atbilstoši viņa vecumam attīstīt bērnā spējas sevi nomierināt stresa situācijās, parūpēties par sevi – atslēgt un aizslēgt durvis, pagatavot vienkāršu maltīti, apkopt sevi, nodarbināt sevi patstāvīgi, nemeklējot rotaļbiedrus, un lūgt palīdzību, kad nepieciešams,” tā Dziļuma.

Būtiski ir radināt bērnu pie patstāvības, taču tas jādara pakāpeniski un arī šeit talkā var nākt tehnoloģijas – piemēram, ja bērns tiek atstāts viens, tad svarīgi regulāri sazvanīties un ļaut bērnam zvanīt vecākiem.

Lai kā vecākiem gribētos domāt, ka viss būs kārtībā, bērnam noteikti ir jāzina, kā rīkoties, ja kaut kas iet greizi. Noteikti jāizskaidro, ko darīt un pie kā vērsties, ja mājās noticis kas nelāgs, vai ja kļūst bail vai noticis kas slikts uz ielas. “Piemēram, jāpastāsta, ka bērnam nevajadzētu slēpties vai bēgt uz nomaļām vietām, bet gan doties tur, kur ir daudz cilvēku, izstāstīt, kas noticis un saukt pēc palīdzības. Iepriekš vara pārrunāt ar bērnu, kas varētu būt drošie cilvēki - piemēram, policists, apsargs, pārdevējs vai ģimene ar bērniem,” skaidroja Dziļuma.

Jau ziņots, ka BITE ir papildinājusi savu viedierīču klāstu ar diviem bērnu drošības pulksteņu modeļiem – “MyKi Watch” un “MyKi Touch”. Tie ir pieejami kopā ar SIM karti un īpašu mobilo aplikāciju, kas vecākiem ļauj efektīvi sekot bērna ikdienas gaitām savos viedtālruņos. Šī aplikācija pieejama latviešu, krievu un angļu valodās.