Rudens baudīšana kopā ar bērnu: TOP idejas laika pavadīšanai ar bērnu

Rudens baudīšana kopā ar bērnu: TOP idejas laika pavadīšanai ar bērnu

09. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zelta rudens ir skaists laiks, kad kopā ar bērnu darboties ar dabas materiāliem, izbaudot rudeni visā tā krāšņumā. Māmiņu klubs iesaka, ko šajā gadalaikā darīt kopā ar bērnu. Konsultē Cēsu 3. pirmsskolas izglītības iestādes pirmsskolas skolotāja Sindija Čaika.

Doties ekspedīcijā: rudens ir skaists laiks, kad vērot koku krāsošanos dabā, ko var apvienot ar došanos ekspedīcijā – kādas jaunas vietas izpētē – ūdenskritums, pastaigu taka, jebkas, kas ģimenei ir tuvs un interesants. Ekspedīcijā var doties arī ar riteņiem, izbaudot velopiedzīvojumus. Bērnu priekam līdzi var paņemt ābolus, pašcepto plātsmaizi, karsto šokolādi un uztaisīt pikniku jauniepazītajā vietā.

Sajūtu taku apmeklēšana – bērni ir sajūsmā par sajūtu taku apmeklēšanu, kas Latvijā top arvien lielākā skaitā. Sameklējiet savai dzīvesvietai tuvāko un izbaudiet bērna prieku un paši atceraties bērnību, kad varēja kāpt kokos, brist ūdeņos, dubļos un staigāt pa dažādiem materiāliem.

Sajūtu taku var izveidot arī paši – salasīt čiekurus, kastaņus, jūrmalas oļus un citus materiālus, salikt auduma maisos, sašūt kā spilvenus un veidot istabā pastaigu taku – bērni būs sajūsmā un tas būs arī ļoti lietderīgi – masēs bērna pēdiņas, veicinās viņa stabilitāti un līdzsvara izjūtu.

Doties sēņot – ir bērni, kas ir sajūsmā par sēņošanu un katru atrasto sēni. Līdzi paņemtiem palielināmo stiklu, lai bērns var izpētīt skudru taku tuvplānā un binokli, lai paskatās tālumā, vai var saskatīt kādu meža zvēru vai putnu.

Arī rudens ir brīnišķīgs laiks, lai dotos uz parku pabarot pīlītes vai gulbjus.

Kopā ar bērnu uztaisīt ābolu ievārījumu, izdekorēt burciņu ar paštaisītu etiķeti un pēc tam Ziemassvētkos atbilstoši noformētu uzdāvināt saviem mīļajiem.

Gatavot krelles, rokassprādzes un vainadziņus no kastaņiem un zīlēm – vecāku uzdevums ar īlenu vai citu instrumentu sataisīt caurumus un tad bērns var radoši izpausties. Bērnam var mācīt arī veidot ritmu un kompozīciju, liekot kastaņus un zīles noteiktā secībā. 

Veidot zīmējumus un svētku kartītes – rudenī iespējams salasīt dažādas lapas un ziedus un veidot herbārijus vai apsveikuma kartītes. Bērns var izveidot savu dabas grāmatiņu, ielīmēt lapu, uzzīmēt koku, pierakstīt aprakstu. Bērniem arī patīk no dabas materiāliem veidot zīmējumus plaknē – likt kastaņus uz grīdas vai galda un veidot savu pasauli – ar dzīvniekiem, cilvēkiem un dažādiem objektiem – varat kopā taisīt mājas, ielas, mašīnas. Protams, var izmantot arī sērkociņus un veidot telpiskas figūras. Tāpat dažādi izrotāt var dārzeņus un augļus – veidojot actiņas, rociņas vai uztaisot savu personīgo Miķeļdienas izstādi no rudens veltēm.

“Pabarot ziloni” – bērnam interesants uzdevums būs, ja vecāki būs uzadījuši vai notamborējuši tādu ziloni, kuram pa snuķi var likt iekšā kastaņus vai zīles, kamēr zilonis ir paēdis (pilns). Tā var būt arī uztamborēta čūska, kurai pa muti dod ēst.

Pārvietot no viena trauka uz otru – lai attīstītu pirkstu sīko motoriku un palīdzētu rociņām sagatavoties rakstītprasmei bērniem var piedāvāt ar lielo pinceti paņemt kastani no viena trauka un ielikt otrā. To var darīt arī ar karoti.

Izrotāt telpas – no lapām un dabas materiāliem var veidot dažādas kompozīcijas, ko iespējams darīt kopā ar bērnu – uz auklas savērt lapas un sakārt virtenēs, traukā salikt kastaņus, zīles, oļus un ielikt sveci, izveidot kastaņu vainadziņu un pielikt pie durvīm. Skaisti var izrotāt burciņas, aplīmējot tās ar lapām un pārlaižot pāri ar “Escor” līmi, kas pēc tam izskatās kā laka un burciņas izskatās kā 3D dizaina – trauciņus var izmantot kā vāzes vai svečturi. Arī sausus kastaņus var apgleznot.

Burtu veidošana – mazāki bērni no kastaņiem var mācīties likt savu burtiņu, lielāki – jau savu vārdu. Tas palīdz bērniem mācīties burtus, nostiprina viņu paškontroli, kas nepieciešama uzdevuma izpildīšanai.

Ritma veidošana – ar dabas materiāliem var veidot ritmu – likt divas zīles, vienu kastani vai divas dzeltenas lapas, trīs sarkanas – tas veicina gan bērna loģiku, gan izpratni par matemātiku.

Bērns vienmēr būs priecīgs, kad varēs darboties kopā ar vecākiem, viņi ar sajūsmu vēros, kā vecāki liek burtus, kopīgi izrotā telpas, pabaro ziloni un kā visi dodas kopīgā ekspedīcijā.

Māmiņu Klubs