Rīgā varēs apskatīt pasaules slavenākos robotus

Rīgā varēs apskatīt pasaules slavenākos robotus

19. Jan 2017, 11:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No 21.janvāra līdz 5.martam Elkor Plaza telpās (Rīgā, Brīvības gatvē 201) varēs aplūkot unikālu robotikas izstādi Robotu balle. Tajā būs redzami aptuveni 20 dažādi roboti, kas tapuši 12 pasaules valstīs un tiek izmantoti dažādās biznesa, sociālo pakalpojumu un izklaides jomās. Starptautisko kolekciju papildinās arī robotikas sasniegumi no Latvijas un paplašinātās jeb augmentētās realitātes iespējas.

Izstādes kolekciju veido robotikas sasniegumi no visas pasaules – Lielbritānijas, Kanādas, ASV, Francijas, Šveices, Vācijas, Japānas, Slovēnijas, Jaunzēlandes, Korejas, Singapūras un Krievijas.

 20170119114331-88839.jpg

Piemēram, apmeklētāji varēs aplūkot pārsteidzošu robotu no koka, kura rotaļīgā un zinātkārā personība īpaši aizrauj bērnus. Tas veidots putnu būrīša formā un tā sākotnējais uzdevums 2014.gadā bija vākt līdzekļus putnu būrīšu izstādīšanai pilsētā. Varēs iepazīties arī ar radošāko pasaules robotu Mikelandželo, kas zīmē ainavas uz papīra, koka vai stikla. Būs arī Sociorobots, kas, pateicoties 24 virtuāliem sejas muskuļiem, spēj attēlot jebkuras emocijas, iejusties sievietes, vīrieša vai pat kāda dzīvnieka tēlā. Viens no spilgtākajiem izstādes tēliem ir gudrais robots Tespians, kas tika veidots kā viens no robo-teātra aktieriem Kornvolā, Lielbritānijā. Kaut arī pilnībā robotizētas teātra trupas ideja pagaidām nav īstenota, Tespians savu aktiera misiju īsteno Robotu ballē. Viena no viņa prasmēm ir dažādu pasaules klasiķu dzejas deklamēšana orģinālvalodā. Izstādes kolekcijā ir arī nelielu robotu šovgrupa, kas imitē sporta spēles un dejošanu, robots-asistents, kas tika veidots izmantošanai skolās, slimnīcās, ražošanas telpās vai birojos un daudzi citi.

 20170119114339-10025.jpg

“Robotu balle ir unikāls projekts, kurā cilvēki satiekas ar dažādu nozaru robotiem – gan tādiem, kas veic dažādas praktiskas funkcijas, gan pārsteidzošiem izklaides industrijas risinājumiem. Izstādes izklaidējoši  izglītojošais formāts aicina ikvienu iepazīt robotikas sasniegumus un saprast, kā kustas, runā, domā un varbūt pat jūtas roboti. Nākotne, ko esam pieraduši saistīt ar zinātniskās fantastikas kino, ir pienākusi. Laiks to iepazīt un sadraudzēties,” saka ceļojošās izstādes Robotu balle projekta vadītāja Latvijā Inga Kadeka. Viņa grandiozo robotikas izstādi nolūkojusi Maskavā un tās eksponēšana Rīgā tika organizēta teju gadu.

 20170119114345-30594.jpg

Izstāde veidota pēc edutainment (no angļu valodas – education and entertainment, izglītība un izklaide) principiem. Tā ietver vairākas galerijas, kurās varēs gan aplūkot inovatīvākos robotikas sasniegumus un komunicēt ar robotiem, gan piedalīties robotikas meistarklasēs, robotu veidošanā, piedzīvojumu spēlēs un izmēģināt augmentētās realitātes tehnoloģijas. Tajās būs iespēja izzināt inženiera profesijas aspektus, kā arī apgūt projektēšanas, programmēšanas un robotu konstruēšanas pamatus, izmantojot 3D drukas un citas inovatīvas tehnoloģijas. Izstādes laikā darbosies arī robotizēts foto stūrītis, varēs iegādāties dažādus robotikas un tehnoloģiju produktus, tās telpās varēs organizēt privātās un korporatīvās viesības.

Robotu balle pirmizrādi piedzīvoja 2014.gadā Maskavā un kļuva par veiksmīgāko šāda veida projektu Krievijas vēsturē – divu mēnešu laikā to apmeklēja vairāk nekā 150 tūkstoši cilvēku, bet portāls KudaGo to godalgoja kā inovatīvāko ģimenei paredzēto izstādi Krievijā. Līdz šim izstāde eksponēta 10 pilsētās, piesaistot 475 000 apmeklētāju.